Články

Řazení
:
Nejnovější
Tea tree olej: účinky a použití
Tea tree olej: účinky a použití
Tea tree olejíček je oblíbeným preparátem domácích lékárniček – pomáhá na problematickou pleť, s vlasovou péčí, ale také jako bojovník proti plísňovým infekcím. Tento článek podrobně rozebírá další benefity i možná rizika tohoto esenciálního oleje.
6 min.
Jsou "škodlivé" látky v kosmetice skutečnou hrozbou, nebo jen nafouknutou bublinou?
Jsou "škodlivé" látky v kosmetice skutečnou hrozbou, nebo jen nafouknutou bublinou?
Stalo se vám někdy, že jste špatně reagovali na krém, šampon či rtěnku? Jedním z důvodů mohl být obsah daného produktu, konkrétně škodlivé látky, například parabeny či ftaláty. Tento článek vysvětlí důvody jejich výskytu v kosmetice i přesný popis toho, na co si dát pozor a co naopak vyhledávat!
7 min.
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!
4 min.
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Za barvou zářivě fialových smoothie bowls vašich oblíbených food influencerů může (kromě lesního ovoce) stát také acai – superpotravina obsahující vysoké množství antioxidantů, vitaminů, minerálních látek a mnoho dalšího! Tento článek zkoumá benefity společně s tipy na různé recepty i na co si při konzumaci této peckovice dát popřípadě pozor!
5 min.
Je retinol opravdu takový klenot při péči o pleť?
Je retinol opravdu takový klenot při péči o pleť?
Retinol, jméno, které obvykle slyšíte v lékárně či drogerii. O co se ale vlastně jedná a proč jsou jeho farmakologické účinky tak populární, se dozvíte v tomto článku!
6 min.
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Pod pojmem "podvýživa" si možná představíte vyhublého človíčka, který se po mnoho dní nedostal k jídlu. Realita však může mít mnohem více podob – dokonce i obézní člověk může vě skutečnosti trpět podvýživou. Jak se to možné? Dozvíte se v článku.
10 min.
14 chutných a výživných velikonočních receptů
14 chutných a výživných velikonočních receptů
Velikonoce jsou za rohem, a vy nevíte, co si na tyto svátky připravit dobrého? Vyzkoušejte některý z našich tradičních či méně tradičních receptů – všechny jsou jednoduché, lahodné a navíc nutričně vyvážené.
9 min.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
7 min.
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM je dalším z mnoha druhů možných stravovacích možností, které v posledních několika letech ovládly internet (i svět). Jak na tom ale skutečně je? Jedná se o inovativní způsob dosažení své vysněné formy, nebo další černou díru narušující zdravý vztah k jídlu? To i mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku!
6 min.
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
8 min.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
5 min.
Anabolické okno: co pravda je a co není?
Anabolické okno: co pravda je a co není?
Ve světě cvičení se často setkáte s názorem, že po tréninku existuje jakési “anabolické okno příležitostí”, které je důležité ve vztahu k efektivnímu budování svalové hmoty. Je tomu ale opravdu tak? Čtěte dále a dále…!
6 min.
Jsou lipozomální vitaminy, minerální látky a stopové prvky účinnější než jejich klasické formy?
Jsou lipozomální vitaminy, minerální látky a stopové prvky účinnější než jejich klasické formy?
Slyšeli jste už o lipozomálních doplňcích stravy? V poslední době zažívá tento druh suplementů neuvěřitelný boom. Stojí to ale opravdu zato? To i další zajímavosti naleznete v tomto článku!
5 min.
Kožní vyrážka ze stresu
Kožní vyrážka ze stresu
Chcete se dozvědět, jak dlouhodobá psychická zátěž může ovlivnit nejen váš duševní stav, ale i fyzické zdraví vaší kůže? Pokud ano, je tento článek právě pro vás! Nabízíme zde podrobný vhled do problematiky stresu a kožních onemocnění.
7 min.
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
8 min.
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Znáte acerolu? I když se toto třešni podobné tropické ovoce nemusí zdát, jedná se o plod převyšující svou koncentrací vitaminu C většinu citrusových plodů. Jaké benefity na vás tedy s její konzumací čekají i další zajímavé informace naleznete v tomto článku!
7 min.
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.
1
9 min.
Perlivé nápoje: vhodné, nebo nevhodné?
Perlivé nápoje: vhodné, nebo nevhodné?
Populární perlivé nápoje mají své zastánce i odpůrce. Jak to s nimi ale ve skutečnosti je? Tento článek nabízí vhled do benefitů i potenciálních rizik včetně shrnutí studií a výzkumů na toto téma!
6 min.
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny jsou jednou ze základních makroživin – věděli jste ale, jaké funkce v těle zastávají? A kolik byste jich měli denně přijmout?
5
7 min.
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Celerová šťáva, hromada ovoce, zeleniny či nezpracovaných potravin. Všechny tyto prvky mají pomáhat "detoxikovat" tělo a pomáhat mu bojovat se zánětem. Co je na tom ale pravdy? Odpověď i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
7 min.
Lateralita: co to je a jak vzniká?
Lateralita: co to je a jak vzniká?
Co to lateralita vůbec znamená? A jak vlastně vznikla? A může se v průběhu života změnit? To vše se dočtete dále!
6 min.
Metabolický syndrom: stav, který nebolí, ale představuje vážné zdravotní riziko
Metabolický syndrom: stav, který nebolí, ale představuje vážné zdravotní riziko
Slyšeli jste už někdy o metabolickém syndromu? Jedná se o soubor příznaků, které sice nebolí, ale pro vaše tělo představují velké riziko. Co přesně může metabolický syndrom způsobit, a týká se i vás?
10 min.
Jak nejrychleji zhubnout? 7 otázek, které vás zajímají
Jak nejrychleji zhubnout? 7 otázek, které vás zajímají
Hubnutí je v dnešní době cílěm mnoha lidí, ne všem se však podaří toho skutečně dosáhnout. Jak tedy na to, abyste opravdu dosáhli nižší hmotnosti, byli schopni si ji udržet a ještě si nepoškodili zdraví?
9 min.
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Každý z nás má bezpochyby nějaké jídlo, které jej v mžiku vrátí do dětských let, pohladí po duši a zvedne náladu. Proč se vlastně po snědení comfort food cítíme dobře, a může nadměrná konzumace takových jídel představovat riziko?
1
8 min.