Články
Téma
- Zdravé stravování (105) Reset Zdravé stravování
- Zdraví a krása (45) Reset Zdraví a krása
- Běhání (31)
- Diety (72)
- Domácí cvičení (29)
- Doplňky stravy (81)
- Láska a sex (12)
- Mýty ve stravování (17)
- Zdravé stravování (105) Reset Zdravé stravování
- Zdraví a krása (45) Reset Zdraví a krása
- Běhání (31)
- Diety (72)
- Domácí cvičení (29)
- Doplňky stravy (81)
- Láska a sex (12)
- Mýty ve stravování (17)
- Posilování (31)
- Příprava jídla (29)
- Psychická pohoda (95)
- Regenerace (35)
- Spánek (43)
- Volnočasový pohyb (30)
- Zdravý životní styl (146)
- Žena (43)
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
Co to je cholin a proč je klíčový pro zdraví vašeho mozku?
Tento článek se zabývá cholinem, esenciální látkou, která hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech v lidském těle, včetně tvorby buněčných membrán, syntézy neurotransmiterů či metabolismu tuků. Jaké jsou jeho potravinové zdroje, kdy suplementovat i další informace se dozvíte zde!
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Anémií, neboli chudokrevností, trpí globálně téměř 30 % populace. Nejrozšířenější je anémie sideropenická, existuje však mnoho dalších typů. Kdo může být tedy anémií ohrožen, a v jakých potravinách hledat rizikové nutrienty?
Menopauza: období generačního klidu
Proces biologického stárnutí se do životní cesty nevyhnutelně připlete každému z nás. Avšak konkrétně ženy si jeho existenci mohou s jistotou potvrdit, a to skrze změny, mezi které nezpochybnitelně patří menopauza. O co se jedná a proč vůbec vzniká? I když nejste ženy, a nebo se necítíte být, čtěte dále!
Jak na kofeinový "detox"?
Kdo by po ránu neměl rád šálek kávy, matchy či zeleného nebo černého čaje? V každém z těchto nápojů se ovšem skrývá kofein, který může mít na vaše tělo jak pozitivní, tak negativní dopady. Tento článek proto zkoumá benefity kofeinového detoxu, jak na něj i na co si případně dát pozor.
Znaménka: jak vznikají, a je důvod se jich obávat?
Na 30. května připadá Evropský den melanomu – v rámci tohoto měsíce se pak můžete setkat s mnohými akcemi, které zdarma nabízejí vyšetření znamének. Jak znaménka na kůži vlastně vznikají, a u kterých osob je riziko rozvoje melanomu zvýšeno?
Tea tree olej: účinky a použití
Tea tree olejíček je oblíbeným preparátem domácích lékárniček – pomáhá na problematickou pleť, s vlasovou péčí, ale také jako bojovník proti plísňovým infekcím. Tento článek podrobně rozebírá další benefity i možná rizika tohoto esenciálního oleje.
Jsou "škodlivé" látky v kosmetice skutečnou hrozbou, nebo jen nafouknutou bublinou?
Stalo se vám někdy, že jste špatně reagovali na krém, šampon či rtěnku? Jedním z důvodů mohl být obsah daného produktu, konkrétně škodlivé látky, například parabeny či ftaláty. Tento článek vysvětlí důvody jejich výskytu v kosmetice i přesný popis toho, na co si dát pozor a co naopak vyhledávat!
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Za barvou zářivě fialových smoothie bowls vašich oblíbených food influencerů může (kromě lesního ovoce) stát také acai – superpotravina obsahující vysoké množství antioxidantů, vitaminů, minerálních látek a mnoho dalšího! Tento článek zkoumá benefity společně s tipy na různé recepty i na co si při konzumaci této peckovice dát popřípadě pozor!
Je retinol opravdu takový klenot při péči o pleť?
Retinol, jméno, které obvykle slyšíte v lékárně či drogerii. O co se ale vlastně jedná a proč jsou jeho farmakologické účinky tak populární, se dozvíte v tomto článku!
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Pod pojmem "podvýživa" si možná představíte vyhublého človíčka, který se po mnoho dní nedostal k jídlu. Realita však může mít mnohem více podob – dokonce i obézní člověk může vě skutečnosti trpět podvýživou. Jak se to možné? Dozvíte se v článku.
14 chutných a výživných velikonočních receptů
Velikonoce jsou za rohem, a vy nevíte, co si na tyto svátky připravit dobrého? Vyzkoušejte některý z našich tradičních či méně tradičních receptů – všechny jsou jednoduché, lahodné a navíc nutričně vyvážené.
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM je dalším z mnoha druhů možných stravovacích možností, které v posledních několika letech ovládly internet (i svět). Jak na tom ale skutečně je? Jedná se o inovativní způsob dosažení své vysněné formy, nebo další černou díru narušující zdravý vztah k jídlu? To i mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku!
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
Anabolické okno: co pravda je a co není?
Ve světě cvičení se často setkáte s názorem, že po tréninku existuje jakési “anabolické okno příležitostí”, které je důležité ve vztahu k efektivnímu budování svalové hmoty. Je tomu ale opravdu tak? Čtěte dále a dále…!
Jsou lipozomální vitaminy, minerální látky a stopové prvky účinnější než jejich klasické formy?
Slyšeli jste už o lipozomálních doplňcích stravy? V poslední době zažívá tento druh suplementů neuvěřitelný boom. Stojí to ale opravdu zato? To i další zajímavosti naleznete v tomto článku!
Kožní vyrážka ze stresu
Chcete se dozvědět, jak dlouhodobá psychická zátěž může ovlivnit nejen váš duševní stav, ale i fyzické zdraví vaší kůže? Pokud ano, je tento článek právě pro vás! Nabízíme zde podrobný vhled do problematiky stresu a kožních onemocnění.
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Znáte acerolu? I když se toto třešni podobné tropické ovoce nemusí zdát, jedná se o plod převyšující svou koncentrací vitaminu C většinu citrusových plodů. Jaké benefity na vás tedy s její konzumací čekají i další zajímavé informace naleznete v tomto článku!
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.