Zdravé stravování

Řazení
:
Nejnovější
K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
Objevte klíčový význam kyseliny listové pro lidské zdraví a vývoj! Tento článek se zabývá potenciálními benefity stejně jako riziky hrozící při jejím nedostatku, obzvlášť během těhotenství.
7 min.
Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů
Rakytník řešetlákový: superpotravina plná benefitů
Rakytníku se dostává čím dál tím víc pozornosti a není se čemu divit. Tato superpostavina nabízí kromě lahodné chuti také vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a prospěšných složek! V tomto článku se podíváme na rakytník hezky zblízka, představíme jeho benefity či využití v kuchyni!
1
6 min.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
6 min.
Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?
Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?
Znáte glutaman sodný? Jedná se o známou potravinářskou přísadu, často využívanou pro zvýraznění chuti potravin. Tento článek se zabývá jeho historií, vlivem na lidské tělo i otázkou nadměrného využití v různých jídlech.
5 min.
Jablka a zdraví: podpoří hubnutí i mozkové funkce
Jablka a zdraví: podpoří hubnutí i mozkové funkce
Málokterý druh ovoce obsahuje takové množství zdraví prospěšných látek jako jablka. Proč byste je měli zařadit do svého každodenního jídelníčku?
6 min.
Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?
Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?
Máte i vy nějaké jídlo, které jste v dětství nesnášeli, a teď se po něm můžete utlouct? A kdy se vůbec začínají chuťové preference formovat? To, a ještě mnohem více, se dozvíte v novém článku.
7 min.
Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?
Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?
Dieta inspirovaná stravováním člověka z období paleolitu neboli paleo dieta je založena na konzumaci nezpracovaných potravin, jako jsou maso, ryby, vajíčka, zelenina či ovoce. Tento článek se kromě podrobnějších základů tohoto stylu stravování zaměřuje na potenciální zdravotní benefity i kontroverze či příkladový jídelníček.
1
7 min.
Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?
Jablečný ocet: opravdu takový zázrak, jak je prezentováno?
Jablečný ocet je ingredience v kuchyni využívaná od nepaměti. Jak jsou ale na tom jeho zdravotní benefity? Tento článek rozebírá jeho využití, dosavadní výzkum i možné nežádoucí účinky!
8 min.
MIND dieta: co je zač a jak jsou na tom její potenciální benefity?
MIND dieta: co je zač a jak jsou na tom její potenciální benefity?
Kombinací středomořské a DASH diety vznikla před několika lety tzv. MIND dieta, zaměřující se na konzumaci potravin s vysokým obsahem antioxidantů a omega‑3 mastných kyselin. Tento článek se zabývá (ne)doporučenými potravinami a odpovídá na otázku, zda s touto dietou opravdu můžete předejít např. Alzheimerově chorobě.
7 min.
Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky
Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky
O microgreens už jste jistě slyšeli – mladé zeleninové výhonky, které se konzumují ještě předtím, než dosáhnout stádia mladé rostliny. Mají ale co nabídnout i po stránce nutriční?
5 min.
Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách
Přírodní probiotika: 8 nejlepších zdrojů v potravinách
Nejen doplňky stravy obsahují vysoké množství probiotických kultur. Jaké potraviny patří mezi nejbohatší přírodní probiotika?
7 min.
Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?
Laktózová intolerance: jak se projevuje a jak s ní žít?
Laktózová intolerance je problém, který trápí více než polovinu populace na celém světě. V čem spočívá, jak se projevuje a co se s ní dá dělat?
3
8 min.
Nutrigenomika: jak jídlo ovlivňuje naše geny?
Nutrigenomika: jak jídlo ovlivňuje naše geny?
Typ stravování může ovlivnit stárnutí či obranyschopnost organismu. Mohou za to změny v DNA?
4 min.
Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí
Znáte psyllium? Pomůže se zažíváním i při hubnutí
Psyllium obsahuje rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro správné zažívání a vyživení střevní mikroflóry. Čím se psyllium liší od jiných vláknin a jak ho užívat pro maximum benefitů?
6 min.
Endometrióza a role výživy: lze jí předcházet a podpořit její léčbu?
Endometrióza a role výživy: lze jí předcházet a podpořit její léčbu?
Endometrióza je onemocnění, které může být vzhledem k jeho nespecifickým příznakům obtížné odhalit. Jaké jsou možnosti léčby endometriózy, a může se zmírněním příznaků pomoci strava?
1
9 min.
Chlorofyl a jeho účinky na zdraví
Chlorofyl a jeho účinky na zdraví
Chlorofyl je známý především jako zelené barvivo figurující při procesu fotosyntézy. Jeho konzumace bývá ale také proklamována coby zázrak pro lidský organismus. Co je na tom pravdy a další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
5 min.
Chuť umami: v čem ji nalézt a proč je pro nás důležitá?
Chuť umami: v čem ji nalézt a proč je pro nás důležitá?
Mezi základní lidské chutě, tedy sladkou, slanou, hořkou a kyselou, patří i jedna ne až tak známá – umami. O co se vlastně jedná, kde ji můžete najít a proč je pro váš organismus důležitá se dozvíte v tomto článku!
7 min.
Lokální potraviny: jsou skutečně chutnější, zdravější a udržitelné?
Lokální potraviny: jsou skutečně chutnější, zdravější a udržitelné?
Trend lokálních potravin stále narůstá – jaké výhody má jejich nákup, a čím mohou naopak nepříjemně překvapit? A jsou skutečně zdravější než konvenční produkty?
1
8 min.
Histaminová intolerance: projevy, a na jaké potraviny pozor?
Histaminová intolerance: projevy, a na jaké potraviny pozor?
Histaminová intolerance se projevuje u více než 1 člověka ze 100. Jak ji odhalit a co se s ní dá dělat? Všechny odpovědi jsme popsali v tomto článku.
1
8 min.
Ortorexie: nebezpečná posedlost “zdravým” stravováním
Ortorexie: nebezpečná posedlost “zdravým” stravováním
Pestrá a vyvážená strava založená na výběru kvalitních potravin je jedním z předpokladů zdravého životního stylu, problém však nastává, pokud člověku přeroste přes hlavu. Co je ortorexie a jak může být pro vaše zdraví nebezpečná?
5 min.
PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?
PCOS: Jak podpořit jeho léčbu životním stylem?
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je jednou z nejčastěji se vyskytujících endokrinopatií u žen v plodném věku. Jaké jsou možnosti léčby tohoto onemocnění a proč je důležitá také změna životního stylu?
7 min.
Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem
Potravinová pyramida: návod na cestě za zdravějším jídelníčkem
Potravinová pyramida je grafickým zpracováním oficiálních výživových doporučení, která mají sloužit především k podpoře zdraví obyvatelstva. V České republice se však můžete setkat s několika typy – jak je tedy rozlišit a s jakými doporučeními se můžete setkat v zahraničí?
5
7 min.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
5 min.
Jak vybrat omega 3 a rybí olej?
Jak vybrat omega 3 a rybí olej?
Suplementy omega‑3 patří mezi nejoblíbenější na trhu. Na jaké ukazatele je dobré dát si pozor, pokud vybíráte kvalitní výrobek?
1
6 min.