Kayenský pepř je jednou z nejpoužívanějších látek, které nalezneme v produktech označených jako spalovače tuku. Podívejme se, jak funguje a jak může extrakt z papriček ovlivnit spalování tuku.
Kayenský pepř
Kayenský pepř řadíme mezi chilli papričky. Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, které pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsaicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU.
Kayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky které rostli původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně. Český název „pepř“ vznikl nepřesným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli.
SPALOVAČE TUKU - udělejte si svůj vlastní (zajímavost)
Tato odrůda chili papriček obsahuje vysokou dávku látky zvané kapsaicin, tato látka podporuje látkovou výměnu, prohřívá také střevní sliznici. Právě kapsaicin je zodpovědný za pozitivní efekt kayenského pepře na spalování tuku.
Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích. Má prokazatelné termogenní účinky, které jsou základem pro spalování tuku.
Termogenní efekt definujeme jako efekt látky, která dokáže působit na chladové recetory našeho organismu (bez vnějších jevů) a nutit je k vnitřnímu prohřívání organismu. K tomuto prohřívání se využívá energie uložená v organisu nebo pocházející ze stravy. Jste tak schopni navýšit svůj energetický výdej pouze za pomoci příjmu účinné termogenní látky. Zvýšení energetického výdeje je základ pro spalování podkožního a útrobního tuku. Právě takovou látkou je kapsaicin příp. kayenský pepř.
Vědci o kapsaicinu
|
V nedávné studii zjišťovali japonští vědci, jestli je látka termogenická (jestli zvyšuje produkci tělesné teploty) sledováním změn ve výdeji energie následující po její užití. V sérii studií uskutečněných na Tsukuba Univerzitě v Japonsku a Laval Univerzitě v Kanadě bylo zjištěno, že výdej energie významně vzrostl po tom, co subjekty zkonzumovali jídlo obsahující chilli papričky. Kapsaicin je používán v mnoha aktuálních masti používané k úlevě od bolesti periferní neuropatie (léčba bolesti v nervových zakončení v blízkosti povrchu kůže), stjeně tak pro léčbu bolestivých kloubů. Toto použií vychází ze studie čínských vědců, kteří testovali nervové buňky a jejich ovlivnění látkou kapsaicin. Feng Qin a Jing Yao zjistili, že kapsaicin nervové receptory receptory nevyřazuje, mění pouze jejich práh. Pokud bychom jeho koncentraci např. zvedli, člověk by bolest opět ucítil. |