Máte před sebou těžké zkoušky ve škole, náročné pracovní období nebo jen chcete ze svých šedých mozkových buněk dostat co nejvíc? Existují potraviny, které vám pomohou dostat mozek do špičkové formy. O jaké potraviny jde a jaký reálný účinek od nich můžeme očekávat?
1. Hořká čokoláda podpoří soustředění i paměť
Pravé kakao a z něj vyrobená hořká čokoláda jsou potraviny nabité přírodními flavonoidy, což jsou látky s antioxidačním účinkem. Kakao je dokonce jeden z nejbohatších zdrojů flavonoidů ze všech známých potravin. Flavonoidy mohou procházet až do mozku a zde přímo podporovat mozkovou činnost. Vedle toho zvyšují inzulínovou citlivost, čímž podporují zásobování buněk energií.
Ve vědeckém experimentu na mladých studentech se ukázalo, že hořká čokoláda snězená jednu hodinu před testem znatelně podpořila pozornost, koncentraci a pracovní paměť. Nejen studenti ale mohou profitovat z hořké čokolády. Na osobách pokročilého věku bylo ukázáno, že pravidelná konzumace pravého kakaa podporuje myšlení a kognitivní schopnosti.
- Jak vybrat opravdu kvalitní hořkou čokoládu? Poradí vám náš další článek Čokoláda je zdravá! Umíte vybrat opravdu kvalitní?
2. Zelený čaj je zdrojem kofeinu i přírodního theaninu
Zelený čaj je doslova nabitý látkami se zajímavými účinky na lidské tělo:
- Kofein jistě není potřeba příliš představovat. V šálku připraveném ze sypaného zeleného čaje najdeme více než 100 mg kofeinu, což rozhodně není nízká dávka.
- Aminokyselina theanin je pro čaj tak specifická, že po něm dostala název. Vědecké studie ukazují, že už 50 mg theaninu (cca 2 šálky čaje) má na myšlení pozitivní vliv.
- Katechiny ze zeleného čaje mají antioxidační účinky. Tím chrání buňky lidského těla před poškozením.
Ukázalo se, že kofein společně s theaninem působí synergicky, což znamená, že se ve své funkci vzájemně podporují. To je dobrá zpráva, protože obě látky se v zeleném čaji vyskytují. Šálek připravený z kvalitního sypaného zeleného čaje je hotovým elixírem pro podporu myšlení. Připravte si jej z jedné lžičky (cca 5 g) čaje zalité 200 ml vody o teplotě 80 °C a louhujte asi 3 minuty.
- Chtěli byste se o zeleném čaji dozvědět ještě více? Vše najdete v našem dalším článku Účinky zeleného čaje: pomůže s hubnutím i učením
3. Ořechy jsou ideální svačinkou pro studenty
Různé druhy ořechů patří mezi bohaté zdroje hodnotných živin. Najdeme v nich vysoké zastoupení vitaminu E, zinku, kyseliny listové nebo hořčíku. To vše je doplněné přírodními antioxidanty, které mají na tělo ochranný efekt. Ve studii na mladých studentech bylo zjištěno, že pravidelná konzumace vlašských ořechů umožnila studentům lépe interpretovat výklad a tím dosahovat lepších studijních výsledků.
Podobných výsledků bylo dosaženo také v experimentu provedeném s malými dětmi v průměrném věku 12 let. Děti, které jedly pravidelně ořechy, měly lepší reakce a úspěly lépe v testech zaměřených na přemýšlení.
- Zajímá vás, v čem vynikají jednotlivé druhy ořechů z výživového hlediska? Vše se dozvíte v našem dalším článku Které ořechy jsou nejlepší pro fitness výživu?
4. Vejce jsou přirozeným zdrojem cholinu
Vejce patří mezi nejbohatší přirozené zdroje cholinu – nepostradatelné živiny, která má pro nervovou soustavu nezastupitelný význam. Cholin se v organismu sice přirozeně tvoří, ale ne vždy je vlastní tvorba dostatečná. Z cholinu se v těle tvoří neurotransmiter acetylcholin, který je zodpovědný za správnou funkci svalů a nervové soustavy.
- V jedné vědecké studii bylo zjištěno, že studenti konzumující vaječné žloutky dosáhli lepších výsledků v testech pozornosti a krátkodobé paměti.
- V experimentu publikovaném v prestižním časopise Nature bylo také prokázáno, že podávání čistého cholinu v dávce 800 mg zvyšuje přesnost a pozornost.
Pokud vsadíte na vejce, rozhodně nevyhazujte žloutky. Právě ty jsou totiž vynikajícím zdrojem cholinu, který stojí za vysvětlením pozitivních účinků.
- Bojíte se celých vajec kvůli cholesterolu? Nemusíte! Jak je to s vejci a cholesterolem ve skutečnosti se dozvíte v našem dalším článku Vejce: Jak je to ale s tím cholesterolem a kolik jich můžeme vlastně sníst?
5. Šťáva z červené řepy podpoří prokrvení tkání včetně mozku
Červená řepa patří mezi nejbohatší přirozené zdroje dusičnanů. Každých 100 ml šťávy z ní obsahuje přibližně 250 mg dusičnanů, což z ní činí společně se špenátem téměř nejbohatší zdroj z běžných potravin. Z dusičnanů se v těle tvoří oxid dusnatý. Ten přirozeně podporuje průtok krve tkáněmi, hraje ovšem také důležitou úlohu ve funkci mozku a komunikaci mezi nervovými buňkami.
- Experiment provedený na 24 mladých osobách odhalil, že již sklenice 150 ml šťávy z červené řepy zlepšila reakční čas v porovnání s placebo skupinou.
- V jiné vědecké studii byla testována porce 450 ml šťávy z červené řepy a i zde bylo v kognitivních testech ukázáno, že si lépe vedli osoby ve skupině červené řepy.
Co si z toho vzít?
Existují potraviny, které prokazatelně podporují soustředění, paměť a schopnost učit se nové věci. Většinou za tím stojí nejrůznější bioaktivní látky, jako jsou například antioxidanty (flavonoidy, karotenoidy), alkaloidy (kofein, theobromin) nebo některé specifické aminokyseliny (theanin).
Nečekejte od nich žádné zázraky. Podporu fungování mozku nemusíte na první pohled ani zaznamenat, důležité je, že alespoň mírně funguje. A i kdyby nefungovala, placebo efekt vám může sám o sobě mozek roztočit na vyšší obrátky.
Nezapomeňte také na to, že pro optimální fungování mozku je nezbytný kvalitní spánek a celkově hodnotná a vyvážená strava založená na kvalitních potravinách. Proflámovanou noc ani dlouhodobě nevhodnou stravu bohužel nepřebije ani ten nejkoncentrovanější koktejl bioaktivních antioxidantů.