Fitness průmysl se stále dokola motá okolo nových proteinových přípravků a způsobů, jak napomoci vašemu tělu znovu růst a zabezpečit lepší proteosyntézu svalové hmoty. To je skvělé. Jedna z těch největších perel leží velmi blízko, ale je často opomíjená. Tady jsou 4 důvody, proč vaše svaly potřebují "hydro", tedy hydrolyzát.
Doba, kdy jsem poprvé na naší malé brněnské prodejně dostal do ruky hydro, je již opravdu dalece vzdálená, nicméně tu neuvěřitelně odpornou chuť, kterou tehdejší hydra měla, si pamatuji jako dnes. Hořká pachuť, u níž jste přemýšleli, jestli už se někomu před vámi tento váš protein válel v puse a žaludku. Nic, čím byste si zpříjemnili pohádkový večer u televize. To jsme zpátky v čase cca 8 let, kdy bylo "hydro" v plenkách. Dnes je již z hydrolyzátu statný konkurent jeho starších sourozenců. Dostává se do povědomí čím dál více lidí, kteří objevují jeho výhody. Hydro již není to, co bývalo. Už to není ta hořká hmota, ale přidaly se příchutě jako vanilka, jahoda nebo snad banán. Ty setřely původní chuťové vlastnosti, nicméně jistě ne kvalitu a výhodnost právě hydrolyzovaného proteinu.
Co je hydro?
Jedná se o enzymaticky natrávenou (naštěpenou) bílkovinu, a to buď nejtradičněji syrovátkovou bílkovinu, nyní nově kasein nebo nejhůře hovězí bílkovinu. Toto enzymatické rozštěpení bílkoviny má za následek rozpad na kratší řetězce, které jsou rychleji dostupné pro trávící šťávy (zkrátí se doba trávení, protože se v podstatě vynechá několik mezistupňů). Při enzymatickém štěpení může vzniknout určitý podíl volných aminokyselin, dipeptidů, tripeptidů až polypeptidových řetězců.
To byla malá odbočka, a nyní již k hlavnímu tématu.
1/ Vyšší obsah leucinu
Hydrolyzát syrovátkové bílkoviny má oproti syrovátkovému izolátu vyšší obsah leucinu, a to o zhruba 2 %. Jak víte, tak leucin je jednou z rozhodujících aminokyselin podílejících se na růstu svalové hmoty a otevírání "dvířek" ke svalovému růstu. Každé procento navíc vás tedy dostává zase o kus dále k vašemu cíli. Jako ideálnější se v tomto bodě ale jeví využití hydrolyzovaného kaseinu. Ten se sice na našem trhu ještě zcela neustálil, nicméně i tak je velmi podstatným zdrojem bílkovin, který by ve vašem stravovacím plánu neměl jistě chybět.
Kaseinová bílkovina je tradiční bílkovina, která se užívá před spaním. Je jasné a logické, že podobně ji budete chtít použít i vy. Co je ale zajímavější - i když se bílkovina kaseinu obecně považuje za antikatabolickou se stálým nárůstem aminokyselin, tak v podobě hydrolyzovaného kaseinu může mít podobně rychlý nárůst jako bílkovina syrovátková. Navíc se hladina aminokyselin udrží na vysoké úrovni po dobu celých šesti hodin. To vykazuje až o 30 % vyšší odraz na proteosyntézu svalové tkáně.
2/ Rychlejší doplnění glykogenu a růst
Jak jistě víte, vaše tělo reaguje na příjem sacharidů produkcí inzulinu. To je již dnes velmi známý jev. Méně známé je, že existují bílkoviny (zejména s vyšším podílem větvených aminokyselin), které mají stejný nebo spíše podobný efekt jako konzumace sacharidů. Podobně jako sacharidy nutí slinivku k produkci inzulinu. Jednou z bílkovin, které mají tento vliv, je syrovátka, a o to více ve své hydrolyzované podobě. Tím je možné za současného příjmu sacharidů po výkonu daleko rychleji navrátit "vypálený" glykogen do svalů a nastartovat regenerační procesy vedoucí k růstu a superkompenzaci svalových buněk.
Pokud ale sacharidy po výkonu nepřijmete, nezoufejte. I tak zůstává podstatným efektem zastavení katabolismu svalové tkáně a nastartování regeneračních procesů. Inzulin uchopí kolující aminokyseliny z hydrolyzovaného proteinu a tlačí je k porušeným svalovým buňkám.
Zde bych nicméně chtěl varovat před užitím hydra před ranním kardiem. Vyšší produkce inzulinu (i bez cukru) by mohla znamenat nižší účinnost hormon‑senzitivní lipázy, a vy přece chcete během kardia spalovat tuku co nejvíce. Nebo se pletu?
3/ Rychlejší regenerace
O regeneraci se hovoří velmi často a v mnoha různých pádech. Spousta lidí si tento termín plete s růstem svalů, nebo snad s bolestí svalů. Není tomu zcela tak, i regenerace se dá měřit. Zde si již na pomoc beru jednu studii, na kterou dávám odkaz pod článkem. Ta zkoumala rozdíly v regeneraci při použití syrovátkového izolátu a hydrolyzátu po provedeném excentrickém (tedy negativním) tréninku. Výstupem pro ni byly krevní markery ukazující na míru regenerace. Zjistilo se, že při konzumaci hydrolyzované syrovátky byli sportovci zregenerovanípo 6ti hodinách stejně, jako sportovci při použití placeba nebo syrovátkového izolátu po 24 hodinách. A to je docela podstatný rozdíl. Využít tohoto efektu můžeme zejména u náročných vícefázových tréninků, které bývají součástí sportovních příprav například ve vrcholové soutěžní kulturistice, fitness, nebo zcela jiných sportech. A věřte, že byste se divili, jak tvrdě se v nich dře.
4/ Rychlost stravitelnosti
Tento bod dal až na konec, nicméně spíše z důvodu, že tento fakt již prostě a jednoduše všichni vědí. I tak jej ovšem je za hodno zmínit. Hydrolyzovaný protein je nejrychlejším zdrojem bílkovin, které ve svém suplementačním plánu můžete mít, a to právě díky zmíněným volným aminokyselinám, dipeptidům a tripeptidům. Právě ty se ihned po výkonu starají ve vašem organismu o to, abyste začali ihned regenerovat a opravovat svou svalovou tkáň, ale také, aby se pro energetické nároky vašeho těla nepoužívaly další svalové bílkoviny.
Jak tedy HYDRO používat?
Využijte jeho rychlost do 20 minut po výkonu a dejte si dávku 20 - 30 g, druhou můžete využít ráno po probuzení. Během dne a před spaním pak klidně popíjejte hydrolyzovaný kasein, jeho jednorázovou dávku můžete nastavit na množství okolo 50 g čisté bílkoviny. Tato strategie vám jistě přinese nové svalové přírůstky.