5 nejlepších druhů rýže

14. 10. 2014
Komentáře
5 nejlepších druhů rýže

Často dostávám otázku, které druhy rýže jsou pro váš jídelníček a stravování nejlepší, a které použít do jídelníčku. V následujícím textu vám zkusím tuto problematiku přiblížit a snad i nabídnout trochu nový pohled na rýži.

5 nejlepších druhů rýže

Rýže je stará jako lidstvo samo. JIž od prapočátku věků živila různé sorty obyvatel a byla základem jejich jídelníčku, podobně jako pšenice nebo plodiny rostoucí na stromech. Do módy se však dostala až v poslední h několika desetiletích. Nejprve díky low‑carb šílenství, které odstartovaly populární diety hvězd. Nyní zase naopak kvůli kritice příjmu sacharidů a paleo dietě.

Pro mnoho kultur, zejména asijských, je rýže doslova posvátná. Je symbolem života a znovuzrození, dokonce je symbolem bohatství. Všichni z nás si vzpomenou na házení rýže na svatbách na novomanžele. Pro vás jako pro sportovce je ale také posvátná. Kulturistika je s konzumací rýže neodmyslitelně spjatá. Dokonce se dá říct, že je to nejčastěji používaná potravina v silových sportech, a to hlavně co se týče objemu potraviny. Dodává nám živiny, které mohou znamenat pomyslný rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem.

Další a jistě neposlední pozitivní vlastností je fakt, že neobsahuje lepek. Slovo lepek v dnešní době znamená pro mnoho lidí jed, po kterém mohou mít kteroukoliv z myslitelných nemocí, a zároveň složku potravin, které se snaží maximálně vyhnout. Ač tuto módní vlnu zcela nepodporuji, chápu, že se k ní dá sklouznout velmi snadno.


 Nyní již ale k jednotlivým druhům rýže, i k tomu, co se rýží nazývá, ale pravá rýže to není.

1 / Hnědá rýže

Hnědá rýže, stejně jako její odrůdy rýže jasmínová nebo basmati, které obsahují vrchní vrstvy rýže a otruby jsou tím nejlepším, co můžete v do jídelníčku silového sportovce zařadit. Nedodávají pouze cenné komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale také důležité vitamíny skupiny B, fosfor a vápník. Stejně tak tyto odrůdy říze dodávají velmi důležitý a nedostatkový hořčík, který napomáhá dobré funkci svalů a srdce. Ba co více, hnědá rýže obsahuje daleko více vlákniny, než její bílá kolegyně. Poskytuje tedy daleko větší nasycení na delší dobu, než bychom mohli od běžné rýže očekávat. Na 150 g vařené rýže najdeme asi 5 g vlákniny.

2 / Divoká rýže

Sice vypadá jako rýže a dokonce se tak nazývá, nicméně se o rýži nejedná a jde spíše o travinu. Tradiční divoká rýže byla dovezena jako vodní travina a byla sklízena domorodci z kánoí na řece. Nicméně dnes se již značně domestikovala a je pěstována ve sklenících.

Stále však má svá pozitiva, proč byste ji měli a mohli zařadit do jídelníčku. V jejím obsahu najdete zejména veliké množství fosforu, testosteron podporujícího zinku, hořčík, vitamíny skupiny B, a to včetně kyseliny listové. Divoká rýže má travinovou texturu a lehce ořechovou chuť. Ideálně se hodí k masům, a to i když jsou více kořeněná, nebo jako zahušťovadlo do polévek.

3 / Naklíčená rýže

Pokud chcete mít učiněnou nutriční bombu, vyzvedněte si v obchodě naklíčenou rýži. Jedná se o rýži, která již byla nějakým způsobem potencována k růstu. V jednom z nedávných čísel Journal of Functional Foods je uvedeno, že naklíčená hnědá rýže napomáhá produkci GABA v organismu. Tato sloučenina může podpořit zdraví vašeho srdce i psychické funkce. Ba co více, naklíčená rýže je snadněji stravitelná než rýže běžná. Je tedy ve fitness stravě velmi použitelná.

4 / Wehani rýže

Tato rýže u nás není příliš známá. Přesto by se v budoucnu mohlo jedna t po velmi zajímavý produkt. Aktuálně se pěstuje v Kalifornii a má lehce načervenalou barvu. Svoji chutí připomíná rýži basmati, vůní pak máslový popkorn. Již toto hovoří ve prospěch této velmi zajímavé plodiny řazené k dlouhozrnné rýži. Podobně jako její kolegyně nabízí kvalitní a pomalu stravitelné sacharidy, které řadíme do kategorie komplexních. Stejně tak ale vysoký obsah železa, což ocení zejména ženy a vegetariáni.

5 / Černá rýže

Další a poslední rýží, kterou si představíme je rýže černá. Opět ne příliš známá odrůda. Pozor, nepleťte si jí s indiánskou rýži, jedná se o něco jiného. Pěstuje se zejména v Číně (kde jinde že) a její výhoda je právě v černé slupce. Ta podobně jako například bobulovité ovoce obsahuje vysokou dávku antioxidantů. Tato rýže vás tedy v přeneseném slova smyslu chrání před stárnutím. Pokud si navíc rádi hrajete s barevností jídla, vězte, že při vaření se její černá barva mění na lehce nafialovělou. Proč tedy nejíst "kosmické" jídlo.

Vidíte, že i v rýži se dá velmi bohatě hledat a vybírat tak, abyste našli co nejlepší zdroj potravin a také, abyste zvolili to nejlepší pro váš jídelníček.

Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Prý stačí vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, tomu vysokému se vyhýbat a budeme štíhlí, zdraví a krásní... Ano, zní to opravdu skvěle! Ale bohužel, ani tentokrát to nemáme tak jednoduché a je otázka, do jaké míry si vůbec třeba s glykemickým indexem lámat hlavu.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?