Již po dlouhou dobu platí, že kulturisté používají syrovátkovou bílkovinu jako nejvhodnější potréninkový zdroj proteinů a aminokyselin použitelných pro výživu svalové hmoty a k zastavení jejího katabolismu. Těmi nejvyužitelnějšími z nich jsou hydrolyzované syrovátkové bílkoviny. Ty jsou již předem natráveny a připraveny k okamžitému použití po tréninku. Opakem syrovátkové bílkoviny je bílkovina kaseinová. Ta je dle zažitých učení vhodná k suplementaci na noc a v době, kdy potřebujete bílkovinu s dlouho vstřebatelností. Během noci si tělo pomalu bere bílkoviny z kaseinu a zásobuje svalové buňky aminokyselinami. Nedávný výzkum však potvrdil, že přidání kaseinové bílkoviny do potréninkového přípravku může vést k vyššímu nárůstu svalové hmoty, než pouze v případě konzumace syrovátkové bílkoviny. Tato informace je pro vás možná známá, nicméně dnes se na trh dostávají produkty, které obsahují hydrolyzovaný kasein. Je tedy vhodnější používat hydrolyzovaný kasein než hydrolyzovanou syrovátku, a jak je to ve srovnání s micelárním kaseinem?
V klinické studii francouzských vědců, byl 21 mužům a ženám podáván koktejl se 700 kcal a směsí sacharidů, bílkovin a tuků. Jedna skupina dostávala koktejl s hydrolyzovaným kaseinem jako zdrojem bílkovin, zatímco druhá skupina dostávala koktejl s kaseinem zpracovaným klasickou metodou jako zdrojem bílkovin (přibližně 27 g bílkovin každý jedinec). Výsledek byl takový, že skupina, která používala klasickou bílkovinu, měla vyšší proteosyntézu než skupina užívající hydrolyzovaný kasein. Hydrolyzované bílkoviny kaseinu byly využity za jiným účelem než budování svalové hmoty.
V další studii, kdy byl podáván hydrolyzovaný kasein pouze samostatně bez dalších makroživin, zaznamenaly kontrolní skupiny přesně opačný výsledek. Větší proteosyntézu zaznamenala skupina, která používala hydrolyzovaný kasein než skupina, která používala klasicky vyrobený kasein (micelární kasein). Je tedy zřejmě, že pokud užíváte pouze bílkovinu po tréninku. Bude pro vás hydrolyzovaná bílkovina použitelnější.
Aktin tip: Z předchozích informací plyne, že pro úspěch v objemovém období musíte užívat micelární kasein. Pokud chcete podpořit proteosyntézu při hubnutí, použijte hydrolyzovaný kasein. Na našem trhu prozatím není, proto pečlivě sledujte svět doplňků stravy, jistě se i v ČR zanedlouho poštěstí.
Relativní BH proteinů z různých zdrojů:
- kasein + 0,1% methioninu 100
- vaječný bílek 95
- hovězí maso 91
- kasein 86
- hrách + 0,1% methioninu 81
- sójový protein +0,1% methioninu 70
- hrách + pšenice 66
- pšenice + sojová bílkovina 64
- pšenice + 0,16% lysinu 55
- hrách 54
- pšenice 44