Stav našich střev a zastoupení mikroorganismů zde žijících má neopomenutelný vliv na celkové zdraví. Souvisí s trávicími potížemi, syndromem dráždivého tračníku, poruchami menstruačního cyklu, obezitou, poruchami imunity a jinými potížemi.
A není se čemu divit – počet přítomných bakterií převyšuje neuvěřitelných 100 bilionů a mimo bakterie zde nalezneme i viry, archeony a jednobuněčné eukaryotní organismy. Jak tedy dosáhnout toho, aby tohle nemalé zastoupení organismů v těle bylo pro naše zdraví to nejpříznivější?
Střeva a mikroorganismy
Mikroorganismy přítomné ve střevě pomáhají s trávením některých živin, mohou tvořit významné látky (mastné kyseliny s krátkým řetězcem, vitamin K, B12, biotin, kyselina listová), pomáhají potlačovat množení patogenních mikroorganismů, příznivě ovlivňují imunitní funkce střeva, zapojují se do metabolismu živin a další.
Zkrátka a dobře, naší snahou by měla být podpora životaschopnosti příznivých kmenů těchto mikroorganismů. Jak na to?
Vláknina a prebiotika
Vláknina je ve střevě fermentována mikroorganismy za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem. Nejen že tyto kyseliny slouží jako zdroj energie pro střevní buňky, mají vliv i na imunitu a metabolismus tuků.
Specifické složky vlákniny, které jsou fermentovány daným, pro naše střevo symbiotickým kmenem mikroorganismu, označujeme za prebiotikum. Přítomnost prebiotické vlákniny ve stravě podporuje růst příznivých mikroorganismů a podporuje správnou funkci trávení a metabolismu živin.
Mezi zdroje prebiotické vlákniny řadíme ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny včetně ovesných vloček, drcená lněná a chia semena a luštěniny.
- Více se o prebioticích a taktéž probioticích dozvíte v článku Probiotika, prebiotika a symbiotika, jak se v nich vyznat? 6 tipů pro výběr účinného přípravku
Probiotika
Jedná se právě o ty mikroorganismy, které jsou pro lidské tělo příznivé, chceme jimi střevo kolonizovat a jejich přežívání pomocí prebiotik zajistit.
Je vhodné probiotické kultury dopravovat do těla buď přirozenou formou (např. fermentované mléčné výrobky) nebo formou doplňků stravy – ty mají různé zastoupení mikrobiálních kmenů (Laktobacillů, Bifidobakterií, Streptokoků a dalších), pro člověka je však zejména důležité, aby byla do těla denně přivedena minimálně 1 miliarda mikroorganismů a není specificky dáno, na které kmeny se má každý z nás zaměřit.
- Jaké rody mikroorganismů patří mezi probiotika a kde je nalezneme se dozvíte v článku Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Čemu se naopak vyhnout?
Negativní vliv na složení střevní mikrobioty má konzumace alkoholu a západní styl stravování (vysoce průmyslově zpracované potraviny) – lze zmínit nadměrný příjem tuků a nasycených mastných kyselin, cukrů a nedostatek vlákniny.
Kromě stravy má vliv na složení mikrobioty i fyzická aktivita, která zvyšuje diverzitu, aktivitu a počet prospěšných mikroorganismů ve střevě. Nedostatek pohybu pak bude bránit v zisku těchto zdravotních přínosů.
Co si z toho vzít?
Udržování příznivého zastoupení mikroorganismů ve střevě je důležité pro udržení celkového zdraví organismu. Pro dosažení zdravého střeva je nezbytný dostatečný příjem vlákniny s důrazem na prebiotickou vlákninu. Dále pak příjem probiotických mikrobiálních kultur formou fermentovaných potravin či doplňků stravy a pravidelná fyzická aktivita.