Třetí pokračování kompletního přehledu vitamínů, dnes se po díváme na vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní) zastoupené známou kombinaci A, D, E, K.
První část článku, ve které jsme si probrali samotnou podstatu vitamínů, jejich důležitost pro organismus a rozdělení naleznete zde:
Druhou část článku, ve které jsme si probrali vitamíny rozpustné ve vodě naleznete zde:
Vitamíny (II. část) - Druhá část rozsáhlého lánku o vitamínech, tak potřebných pro udržení dobrého zdraví, vývoje a regenerace. V tomto článku se podíváme na vitamíny rozpustné ve vodě. |
Vitamíny rozpustné v tucích
V následujícím přehledu naleznete všechny vitamíny, které řadíme mezi tzv. lipofilní vitamíny, tedy vitamíny rozpustné v tucích.
Vitamín A (retinol)
Doporučená denní dávka tohoto vitamínu je 0,8- 1,2mg, naopak dávky nad 3mg jsou pro náš organismus toxické. Provitaminem vitamínu A je β-karoten, který se v játrech působením enzymu karotenázy přeměňuje na vitamin A. Účinnost β-karotenu je asi třetinová. Hlavní funkcí je ovlivnění procesu vidění, působí také jako antioxidant.
Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje suchostí kůže a jejím olupováním, šeroslepostí až slepotou a poruchami růstu. Nadbytek této látky může způsobit bolesti hlavy, zvracení, zvětšení jater a sleziny. Nalezneme jej zejména v rybím tuku, vnitřnostech, másle, sýru, mléce. Β-karoten se nachází v zelenině a ovoci.
Vitamín A - health guru
Vitamín D (kalciferoly)
Jak již název napovídá, jedná se o skupinu látek kalciferolů, označujících se jako vitamin D. Nejvýznamnější látkou je cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). Tvoří se v kůži živočichů přirozeně při působení UV záření. V naší zemi je však intenzita slunečního záření po většinu roku nízká, a tak je vhodná jeho dodávka.
Denní potřeba je 5‑10μg. Nepřesáhnutí horní hranice je důležité zejména pro adolescenty, těhotné a kojící ženy a děti. Tuto látku nalezneme v rybím oleji, vaječném žloutku, menší množství se nalézá také v mléce. Dnes se již přidává také do margarínů. Hlavní funkcí tohoto vitaminu je resorpce vápníku a jeho ukládání. Při nedostatku vzniká křivice (u dětí), u starších lidí poté měknutí kostí a jejich ohýbání (osteomalacie). Nadměrný příjem se projevuje hyperkalcemií, žaludečními vředy a ledvinovými kameny.
Vitamín E (tokoferoly + tokotrienoly)
Opět skupina látek, která působí jako antioxidanty. Jsou velmi účinné v kombinaci se selenem (minerální látka), který je jejich synergistou. DDD je 10‑12mg, které nalezneme v rostlinných olejích, obilných klíčcích, zelenině (špenát), a zčásti i v mase a mouce.
Jeho nedostatek je vzácný. Pokud nastane, může vyvolat chudokrevnost, příznaky spojené s vlivem volných radikálů, poruchy metabolismu svalů a nervů. Hypervitaminóza (hovoříme o dávkách kolem 800mg ) má za následek trávící obtíže.
Vitamín E - health guru
Vitamín K (chinony)
Jedná se znovu o skupinu látek pod komplexním označením chinony. Potřebná dávka je 1μg/kg hmotnosti. V potravě se vyskytuje zejména v játrech, vejcích, luštěninách a listové zelenině.
Při nedostatku může nastat krvácení do vnitřních orgánů (přip. i do mozku). Nedostatek se projevuje také při podvýživě (diety), snížené vstřebatelnosti tuků nebo poruše střevní mikroflóry. Předávkování tímto vitaminem vyvolává horečku a nechutenství.
Vitamín |
Funkce |
Projevy nedostatku |
Projevy nadbytku |
DDD |
Zdroje v potravě |
A |
Ovlivňuje proces vidění Diferenciace a růst epitelových buněk Antioxidační vlastnosti |
Suchost kůže a olupování Šeroslepost a xeroftalmie Slepota Zvýšená náchylnost k infekcím |
Dávky nad 3 mg - toxické |
0,8‑1,2 mg |
Rybí tuk, vnitřnosti, máslo, mléko Provitamin β-karoten – zelenina a ovoce |
D |
Regulace homeostázy vápníku a fosforu Stavba kostí Dělení a diferenciace buněk |
Děti: rachitis Dospělí: osteomalacie, osteoporóza |
Dávky vyšší než 1,25 mg – toxické u dospělých (otrava) – pouze z orálního příjmu |
5‑10 μg + syntéza v kůži pomocí UV záření |
Játra, olej z rybích jater, tuk mořských ryb, fortifikované margariny a mléko |
E |
Antioxidant |
Nedostatek vzácný Anémie Poruchy reprodukce Snižená antioxidační obrana organismu |
Vysoké dávky (nad 800 mg) trávicí obtíže |
10‑12 mg |
Rostlinné oleje (z obilných klíčků, slunečnicový a řepkový), ořechy, obilné výrobky, vejce, játra, vnitřnosti |
K |
Srážlivost krve Účast na biosyntéze bílkovin Kalcifikace kostí |
Vzácně Snížení srážlivosti krve |
1 μg.kg‑1 hmotnosti |
Zelená listová zelenina, květák, játra, maso, mléko, vejce |
V příštím posledním pokračování si představíme zajímavosti a novinky v oblasti vitamínů.