Simona Cahlová si pro vás připravila několik velmi zajímavých receptů z luštěnin, jak by také ne, na svém webu stacipochopit.cz a své fanpage propaguje zdravý životní styl ve formě vegetariánství. Jak se tedy dá vařit zdravě, chutně a přitom fitness?
Fitness vaření z luštěnin
Červená čočka na kari
Máte rádi klasickou čočku, ale její příprava Vám přijde příliš zdlouhavá? Mám pro vás jednoduchý, rychlý a velmi chutný tip! :) Je jím červená loupaná čočka, která je za 10 minut hotová - bez namáčení.
Ingredience:
- 50g červené loupané půlené čočky
- 30g jáhly (syrové)
- 50g uzené tofu
- 1/2 cibule
- kari
- petrželka
- sůl
Postup:
Do osolené vody dáme vařit do jednoho kastrolku čočku a do druhého jáhly. Mezitím si nahrubo nakrájíme cibuli a na kostky uzené tofu. Poté na troše olivového oleje tyto dvě ingredience osmahneme dozlatova. Hotovou čočku ochutíme kari kořením a petrželkou a nakonec smícháme s jáhlami, cibulí a tofu. Podáváme s celozrnným pečivem nebo samotné ;)
Čočková "omáčka" s vařenými brambory
Aneb další rychlý recept s červenou čočkou, tentokrát pro milovníky brambor.
Ingredience:
- 50g červené loupané půlené čočky
- 1 rajče
- 1 čl rajčatové pesto
- stroužek česneku
- italské koření
- sůl
- pepř
Postup:
Do uvařené čočky rozmačkáme oloupané rajče a přimícháme drcený česnek s rajčatovým pestem. Pak už jen dochutíme italským kořením, solí a pepřem. Chvíli ještě na mírném plameni promícháme, dle konzistence můžeme přidat lžíci vody. Podáváme s vařenými brambory zdobené pažitkou a oblíbenou bílkovinou.
Pikantní fazolový "guláš"
Poslední variantou na luštěniny je fazolový guláš z fazolí adzuki nebo pinto. Díky své pikantnosti velmi příjemný do chladných podzimních dní, ale i nyní v parném létě.
Ingredience:
- 40g fazolí (adzuki nebo pinto)
- 50g quinoi (obilovina s vysokým obsahem bílkovin)
- 50g uzeného tofu
- 1 rajče
- 1/2 papriky
- 100ml rajského protlaku
- 1/2 cibule
- stroužek česneku
- mletá paprika
- mleté chilli
- oregáno
- sůl, pepř
Postup:
Na troše olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli s většími kostkami tofu. Poté k nim přimícháme na menší kostky nakrájené rajče s paprikou. Přidáme rajský protlak, 1/2 dcl vody a prolisovaný česnek. Ochutíme kořením a necháme 5 minut dusit. Ke konci přidáme uvařené fazole a quinou. Podáváme samotné, nebo s kouskem celozrnného pečiva.