Bílá mouka ve výživě sportovce prý nemá co dělat a je dokonce považována za jeden z jedů současné společnosti. Jak tomu je doopravdy? Měli bychom bílé pečivo vyřazovat ze svých jídelníčků a jaké jsou mýty panující ohledně pečiva.
Bílá mouka ve stravě sportovce
Bílá mouka slepuje střeva?
Tento mýtus vznikl pravděpodobně z českého slova lepek, který byl zvolen pro gluten. Vymíláním mouky přichází potraviny o vlákninu, rozhodně to zdravé není, u pacientů s dispozicí k celiakii je při konzumaci bílé mouky větší riziko vzniku celiakie vzhledem k vysoké koncentraci lepku. Podobně u pacientů s rizikem vzniku alergie na gluten či jinou bílkovinu pšenice, je její vznik více pravděpodobný u bílé mouky než u těch černých, nevymílaných. Ač jistě nepochybujeme o benefitech nevymílané mouky před moukou bílou, bílá mouka rozhodně střeva neslepuje.
Bezlepková dieta pro zdravé lidi - je to prospěšné, nebo nesmyslné?
Bezlepková dieta je plnohodnotná dieta, která obsahuje veškeré potřebné živiny – makro- i mikronutrienty, tedy stopové prvky i vitaminy, obsahuje dostatek energie i bílkovin. Člověku, který se neléčí s celiakií, nijak neublíží, partneři či příbuzní pacientů s celiakií na bezlepkové dietě prospívají, je ale zbytečné ji konzumovat, protože je výrazně dražší a nepřináší žádný benefit.Hit posledních let amerických „celebrit“. Takže to není zbytečné, ale spíše nepotřebný a drahý luxus.
Aktin tip: nevyhýbejte se zcela pečivu, používejte jej jako jednu z pestrých složek vaší stravy. Konzumujte pečivo maximálně v jedné denní porci a dbejte na to, abyste společně s ním konzumovali dostatek bílkovin a zdravých tuků.