Jak je to s tzv. "éčky" v mléce, které je označeno nápisem trvanlivé. Opravdu se ošetřuje konzervanty, jak je obecnou "pravdou". Nebo je právě tato pravda trochu někde jinde?
Mýty a pravdy: tvanlivé mléko s "éčky"
Velice rozšířeným mýtem je, že trvanlivé mléko obsahuje konzervanty a že čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Mléko balené do nápojových kartonů Tetra Pak neobsahuje žádné konzervanty. Trvanlivost mléka je dosažena díky tepelnému ošetření metodou UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Trvanlivé mléko obsahuje téměř stejné množství proteinů, vitaminů a minerálu jako "čerstvé“ - pasterizované mléko. Tepelným zpracováním může mléko ztratit nanejvýš 10 procent výživných látek.
Aktin tip: Nebojte se trvanlivého mléka, je s klasickým mlékem, tak jak jsme ho mohli znát dříve, naprosto srovnatelné a navíc je méně rizikové. Takže jak říkaly naše maminky: "pijte mléko".