Opět vyvracíme mýty a opět se budeme vracet ke kávě. Znáte tu situaci, dáte si kvalitní kávu a máte opravdu dobrý pocit z toho, jak byla připravená, a že splnila všechny vaše očekávání. Každé ráno u zrcadla si však říkáte, ty zuby mám jistě zažloutlé právě z těchto situací. Nemusí tomu být tak. Podívejme se na pravdu, která se váže ke kávě a žloutnutí zubů.
Mýty a pravdy: Káva a žloutnutí zubů
Podívejme se tedy, jak to je doopravdy s kávaou a jejím působením na zabarvení zubů. I když se traduje, že pití kávy negativně působí na zabarvení a kvalitu zubní skloviny, tak odborné studie to vyvracejí. Italští vědci při laboratorních testech narazili na látku, která naopak zabraňuje šíření bakterií napadajících zuby a způsobujících jejich kazivost. Černá káva obsahuje kyselinu nikotinovou a trigonelin, které pomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů. Žloutnutí zubní skloviny je dlouhodobým procesem, který ovlivňuje mnoho faktorů, káva k nim však zejmě nepatří.
Aktin tip: Dopřejte si bez výčitek 2‑3 kávy denně, pokud budete dodržovat pravidelnou ústní hygienu, tak vaše zuby zůstanou zabarveny krásně do běla. Pokud i přes to vše zuby a dásně vykazují známky nevhodného zabarvení, navštivte vašeho dentistu.