Kvalitní zelené čaje
Zelený čaj se vyrábí z lístků čajovníku čínského. Narozdíl od černého čaje však není zelený čaj fermentovaný a je co nejdříve tepelně ošetřen - u čínských čajů se obvykle využívá sušení na pánvi, u japonských naopak napařování. Tato rozdílná metoda zpracování se podepisuje také na chuti a japonské čaje se vyznačují sladší a zemitou chutí. Zelený čaj je oblíbený stimulant a antioxidant. Díky obsahu EGCG, který stimuluje metabolismus, je také oblíbeným doplňkem při hubnutí.
Speciální druh zeleného čaje představuje matcha, která se mele na prášek a vyznačuje se vyšším obsahem chlorofylu.
Kvalitní zelený čaj lze připravovat na více než jeden nálev. U dalších se obvykle zvyšuje teplota vody či délka macerace. Doporučená teplota vody a délka macerace se liší dle čaje. Mezi nejpopulárnější zelené čaje se řadí:
- gyokura se, stejně jako matcha, před sběrem zastiňují, díky čemuž obsahuje větší procento chlorofylu i kofeinu. Řadí se mezi čaje nejvyšší kvality;
- gunpowder je původně taiwanský čaj, který je celosvětově populární. Ochutnej Vilgain Gunpowder, původem z Číny, který má typickou lehce nahořklou chuť;
- sencha patří mezi nejpopulárnější japonské zelené čaje, a vyrábí se z mladých a jemných lístků čajovníku. Senchu je možné pít teplou i studenou.
V nabídce najdeš také jasmínový čaj, který se vyrábí smícháním zeleného čaje s jasmínovými květy, nebo polozelený čaj Oolong, jehož tajemství spočívá pouze v částečné fermentaci.