Jednoho dne se probudíte s vizí: "Dneska je den D, začnu se sebou něco dělat, změním jídelníček, koupím permošku do fitka a budu mít postavu jako ty holky z Instagramu". A začnete s prvním jídlem dne, se snídaní. Místo oblíbeného "čokapiku" si dáte granolu s mlékem, která čekala ve spíži na svou příležitost, a máte ze sebe skvělý pocit. O vhodnosti své snídaně vůbec nepochybujete, jelikož granola je oblíbeným produktem všech vyznavačů zdravého životního stylu. Má taková změna opravdu smysl?
Co se z dnešního článku dozvíme?
- Jaká mohou být pozitiva a negativa v konzumaci snídaňových cereálií?
- Jaké makroživiny nalezneme v různých druzích cereálií?
- Je jedno zda si dám na snídani čoko kuličky nebo müsli?
Co to jsou snídaňové cereálie a opravdu jsou tak zdravé?
Snídaňové cereálie nejsou nic jiného než průmyslově zpracované obilniny (pšenice, žito, oves, kukuřice…), které se konzumují nejčastěji s mléčným výrobkem a rovnou ke snídani. Snídaňových cereálií je na trhu celá řada, a jen jejich výčet by byl na celý a dlouhý (a nudný) článek.
Jaký je rozdíl mezi müsli a granolou? Snídaňové cereálie na pranýři
Základem by měly být vločky doplněné sušeným ovocem, oříšky, semínky.
- Granola (zapékané müsli)
Granola může mít stejný základ jako müsli. Rozdíl je v tom, že tato dobrota je vždy zapékaná s nějakým tukem (např. kokosový olej, rozpuštěné máslo) a díky tomu získá oblíbenou křupavost.
- Extrudované cereálie
Zde se řadí všemi dětmi milované čokoládové kuličky, polštářky, všemi barvami hrající kroužky a také například cornflakes.
Co můžu z takové snídaně získat?
V rozsáhlé práci Williams, (2014) shromáždil poznatky z 232 studií zaměřených na konzumaci snídaňových cereálií a přišel na zajímavé zjištění!
Snídat cereálie, nebo něco jiného? S cereáliemi získáme více vitaminu nebo vlákniny!
Osoby, které každodenně snídají cereálie, mají oproti těm, kteří volí jiný druh snídaně, řadu odlišností. O jaké odlišnosti jde?
- mají celkově vyšší příjem vlákniny
- získávají více vitamínů skupiny B, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, železa a zinku (snídaňové cereálie bývají často těmito vitamíny a minerály obohaceny)
- mají celkově vyšší příjem sacharidů, méně tuků a stejně bílkovin, ale stejný celkový energetický příjem za celý den
Jaká jsou možná negativa snídaňových cereálií?
Ještě předtím, než si vezmeme na mušku jakoukoliv potravinu, je nutné zodpovědět si řadu otázek.
- Jaký je vlastně můj cíl?
- Co mi tato potravina přinese?
- Zapadá tato potravina do mého způsobu stravování?
Základ našich jídelníčků by měly tvořit opravdové, nezpracované potraviny, jako je čerstvé ovoce, zelenina, maso, vejce, neochucené mléčné výrobky, luštěniny, brambory, rýže a ořechy. Pokud tohle splňujete, nevidím problém v tom si dopřát cereálie, které nemají super čisté složení. Doporučuji přemýšlet nad tím, co sníte v rámci celého dne.
Obecně můžeme říci, že mezi možná negativa cereálií se řadí
- nižší obsah bílkovin oproti jiným druhům snídaní (vejce, kvalitní šunka, sýry…)
- vyšší obsah sacharidů (zejména těch jednoduchých aka cukrů)
- vyšší obsah soli (např. cornflakes)
- občasný výskyt nevhodných tuků ve složení (ztužené tuky).
- Jak by měl vypadat náš jídelníček se dozvíme v článku s názvem Co jíst pro vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
- Nevíte si rady, co snídat před tréninkem? Odpoví vám článek Co snídat před tréninkem? 3 tipy na zdravé ranní rychlovky
- No a jak si připravit bohatou ovesnou kaši se vším všudy, se dozvíte v článku Jak připravit dokonalou předtréninkovou nebo potréninkovou fitness kaši?
Je lepší jíst Nesquik, nebo kukuřičné lupínky alias corn flakes?
Cereálie ve 100 g | Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Cukry | Tuky | Vláknina | Sůl |
Nestlé Nesquik | 1632 kJ/386 kcal | 8,2 g | 76,1 g | 25,1 g | 4,0 g | 6,3 g | 0,47 g |
Nestlé Corn flakes | 1613 kJ/380 kcal | 7,4 g | 82,5 g | 9,1 g | 1,4 g | 4,2 g | 1,91 g |
Bonavita müsli Granola super fruit | 1790 kJ/455 kcal | 5,8 g | 66 g | 24 g | 8,7 g | 7,1 g | 0,35 g |
Emco Mysli Sypané čokoláda | 1615 kJ/384 kcal | 11 g | 62 g | 9,8 g | 9,5 g | 9,7 g | 0,04 g |
Marks & Spencer Hrudky z ovesných vloček s medem, sušeným ovocem a semínky | 1667 kJ/396 kcal | 8,5 g | 65,5 g | 31,6 g | 9,6 g | 6,7 g | 0,08 g |
Nestlé Cini Minis granola | 1755 kJ/416 kcal | 7,8 g | 72,5 g | 22,1 g | 9,5 g | 4,7 g | 0,59 g |
Nestlé Cini Minis | 1763 kJ/418 kcal | 5,2 g | 73,5 g | 24,8 g | 10,1 g | 5,7 g | 0,97 g |
Natu Granolove lesní plody | 1800 kJ/430 kcal | 12,8 g | 46 g | 11,5 g | 20,2 g | 8,5 g | 0,1 g |
Vilgain Granola javorový sirup a pekany | 2148 kJ/516 kcal | 12 g | 43 g | 16 g | 31 g | 8,1 g | 0,29 g |
Zdroje nutričních hodnot: oficiální stránky výrobců cereálií
O hubnutí rozhoduje kalorický deficit, nikoliv "zdravější" potraviny?
Žili jste v tom, že samotná změna z čokoládových kuliček na müsli podpoří vaši snahu v hubnutí? Když se podíváme na tabulku a vzpomeneme si na fakt, že k redukci hmotnosti dochází následkem kalorického deficitu, odpověď je jasná, moc si nepomůžeme.
Je jedno, jestli si mlékem zalijeme granolu plnou oříšků s ovocem, nebo cornflaky?
Jak jsme se výše uvedli, záleží na vašich cílech, makrech, celkovém energetickém příjmu a dalších faktorech. Když si chcete dát výživnou snídani, která bude obsahovat zdravé tuky, vyšší množství vlákniny a méně sacharidů, doporučila bych například Vilgain Granolu nebo Natu Granolove
Tyto produkty obsahují vyšší podíl ořechů, semínek, vloček, sušeného ovoce a přidané cukry v menším množství než třeba Choco shells od Bonavity, kde najdeme cukr ve složení hned na druhém místě. Na druhou stranu cereálie s vyšším obsahem sacharidů a menším množstvím tuků a vlákniny mohou tvořit skvělé předtréninkové nebo potréninkové jídlo, jelikož v těchto případech mohou hrát sacharidy ve váš prospěch.
Co si z toho vzít?
V dnešním článku jsme si posvítili na různé druhy snídaňových cereálií. Zjistili jsme, že i přes to, že některé jsou na první pohled nezdravé a jiné nám slibují "prokřoupání" se ke zdraví, nejsou rozdíly v jejich složení zas tak markantní. Konzumace cereálií nám může přinést nějaká pozitiva, ale při jejich výběru bychom se měli zajímat o složení a následně zhodnotit jejich přínos do našich jídelníčků. Pozorným okem bychom si měli prohlédnout obsah cukru.