Co je goji?
Goji jsou plody keře kustovnice čínské, které jsou pro své účinky oblíbené ve východní medicíně. V současnosti jsou plody goji, díky vysokému obsahu živin, považovány za tzv. superpotraviny. Goji obsahují široké spektrum aminokyselin, minerální látky a vitaminy (obsah vitaminu C je v porovnání s pomerančem až 50× vyšší). Patří také mezi nejbohatší zdroje beta‑karotenu.
I když je možné keř kustovnice pěstovat v našich podmínkách, živiny obsažené v těchto plodech se nemůžou s čínskými či himalájskými goji zdaleka měřit. Nejčastěji jsou tak k dostání sušené plody goji pocházející z východních zemí.
Účinky goji
Goji jsou pro své účinky přezdívané jako plody dlouhověkosti, což je dáno velice silnými antioxidačními vlastnostmi, které zpomalují stárnutí buněk. Goji nadále může:
- podpořit fungování imunitního systému,
- zlepšit zdraví očí a kvalitu pokožky,
- pozitivní vliv na stabilizaci hladiny glukózy v krvi,
- podpořit psychické zdraví,
- zlepšit celkovou fyzickou a psychickou odolnost.
Pokud nedochází k překročení doporučeného dávkování, nebyly v rámci dlouhodobého užívání goji pozorovány žádné vedlejší účinky.
Goji a hubnutí
Plodům goji jsou občas přisuzovány až zázračné účinky při snaze o redukci hmotnosti. Bobule goji sice obsahují kolem 21 % vlákniny, mají nízký glykemický index a určitým způsobem dokážou podpořit sportovní výkon, je třeba však pamatovat na to, že goji by měly jídelníček pouze doplňovat a ne tvořit jeho základ. Rozumnější je se tak řídit obecnými doporučeními zdravé stravy, popř. jak zhubnout a cílit na energetický deficit.
Užívání goji
Sušené goji bobule se doporučuje konzumovat v množství 20‑30 g za den, což odpovídá přibližně jedné hrsti plodů. Goji lze konzumovat jen tak, přidat do kaší, či směsí s ořechy a semínky, nebo s nimi ozdobit dezerty. Goji se hodí také na přípravu čaje, smoothie či jako sirup na přípravu limonády