Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku

Komentáře
3
Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

V regálech supermarketů i v internetových obchodech je dnes k dostání nepřeberné množství různých druhů tyčinek. Není proto divu, že má v jejich výběru nejeden spotřebitel tak trochu “guláš”.

Přinášíme vám proto pár jednoduchých rad, na co se zaměřit, abyste zvolili tu opravdu kvalitní.

1. Energie

Proteinová tyčinka nás má sice zasytit, rozhodně by ale neměla naplnit polovinu našeho denního příjmu. Na obsah energie bychom si měli dát pozor hlavně v dietě, kdy nám některé výrobky (především ty zalité čokoládou) mohou ve snaze o kalorický deficit udělat čáru přes rozpočet.

  • Nejčastěji se setkáme s energií okolo 190–238 kcal (800–1000 kJ), což odpovídá například svačině v podobě kaiserky s krémovým sýrem, dvěma plátky šunky a zeleninou. 

2. Bílkoviny 

Při výběru proteinové tyčinky bychom si měli ohlídat především zdroj, ze kterého bílkoviny pocházejí.

Mezi ty kvalitní se řadí především:

  1. syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát
  2. micelární kasein
  3. vaječný protein albumin
  4. u veganských tyčinek pak hledat takové, které buď kombinují více rostlinných zdrojů (rýžový, hrachový, fava, sojový, cizrnový, z fazolí mungo), nebo se jedná o velmi kvalitní rostlinnou bílkovinu (fava, cizrnový, z fazolí mungo)

Opatrnější bychom měli být v případě bílkovin s nižší biologickou hodnotou.

Mezi bílkoviny s nižší biologickou hodnotou patří:

  1. kaseinát vápenatý
  2. kolagen
  3. izolát sojové bílkoviny (pokud není daná tyčinka vegan, může sójová bílkovina vzbuzovat pocit, že se výrobce snaží na složení ušetřit)

Jednoduchý návod, jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku

3. Sacharidy

Pozornost bychom měli věnovat také sacharidům. Spíše než na jejich celkový obsah se však zaměřme konkrétně na jednoduché cukry, polysacharidy a polyalkoholy.

Kvalitní tyčinku poznáme podle nízkého množství cukrů, přičemž většinu celkového obsahu sacharidů by měly tvořit hlavně polysacharidy a polyoly.

  • V závislosti na velikosti tyčinky se nejčastěji setkáváme s obsahem sacharidů cca 10–20 g/kus, přičemž množství jednoduchých cukrů by se mělo pohybovat do cca 5 g/kus. Žádná pevná hranice však v tomto ohledu stanovena není. Je proto jen na každém z nás, jakou tyčinku si zvolíme. 

4. Vláknina 

Obsah vlákniny je v proteinových tyčinkách rozhodně žádoucí, protože nám pomáhá uchovat si delší pocit sytosti. 

  • Opravdu kvalitní proteinové tyčinky mohou obsahovat vlákninu v množství klidně kolem 10 g i více. 

5. Tuky 

Typická proteinová tyčinka obsahuje v průměru cca 10 g tuku, který většinou pochází z několika různých zdrojů. Často v nich můžeme najít např. tuk palmový, palmojádrový nebo kokosový, na které je z hlediska výživy i ochrany životního prostředí pohlíženo spíše negativně.

Tyto tuku jsou používány především pro své výhodné vlastnosti v procesu výroby a také proto, že nepodléhají oxidaci (proces probíhající na dvojných vazbách nenasycených mastných kyselin, jehož produktem jsou nežádoucí aldehydy a ketony).

Tuky, které jsou naopak z hlediska spektra mastných kyselin vnímány pozitivně, jako je např. řepkový, olivový nebo lněný, jsou na tom sice po výživové stránce lépe, ale kvůli častějšímu podléhání procesu oxidace a výrazné chuťové stopě se v proteinových tyčinkách příliš často nevyskytují.

  • V kvalitnějších tyčinkách proto najdeme spíše kakaové máslo, mléčný tuk nebo ořechová másla a ořechy. Ani tuky z plodů tropických palem nás však díky nízkému množství v jedné tyčince nemusí po zdravotní stránce nijak výrazně znepokojovat. 

[Instagram]

Co si z toho vzít? 

Proteinové tyčinky jsou skvělým parťákem do mnoha situací. Poslouží nám jako rychlá svačina, náhrada jídla a sladkostí, k doplnění bílkovin během dne i po tréninku nebo jako ozdoba nejrůznějších dezertů a kaší. Najít tu pravou však není jednoduché a v nepřeberném množství různých druhů a značek se může neinformovaný spotřebitel snadno ztratit.

  • Při výběru kvalitní tyčinky bychom se měli zaměřit především na množství a zdroj obsažených bílkovin, kvalitu sacharidů i tuků a také na obsah vlákniny.
7 tipů na svačiny s vysokým obsahem bílkovin, které si vezmete všude s sebou
7 tipů na svačiny s vysokým obsahem bílkovin, které si vezmete všude s sebou
Už vám dochází fantazie, co si s sebou vzít za jídlo do práce nebo do školy? Mrkněte a inspirujte se našimi tipy. O bílkoviny nebude nouze. Skleničkám od ořechových másel tak můžete dát nový smysl.
10 netradičních zdrojů bílkovin pro pestrý jídelníček. Znáte je všechny?
10 netradičních zdrojů bílkovin pro pestrý jídelníček. Znáte je všechny?
Zapomeňte na nudu, na talíři je důležitá pestrost! Kuřecí s kuřecím je minulostí, seznamte se s 10 lahodnými zdroji bílkovin, které osvěží váš jídelníček a uspokojí vaše po bílkovinách lačnivé svaly.
Jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku?
Jak vybrat tu nejlepší proteinovou tyčinku?
Všude samá tyčinka! Navíc si hodně z nich říká "proteinová". Kolik z nich má na to ale právo a podle čeho je vlastně poznáme?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?