Říkal tu někdo che‑se‑kha‑khe?
Proseb o tenhle cheesecake u vás doma totiž rozhodně uslyšíte nespočet. Lehký, nadýchaný, svěží dort plný ovoce i bílkovin, který sice není za pár minut hotový, i tak ale stojí za to! Tak trochu jsme taktizovali a krém vylepšili o aromatickou vanilku, která mu dodá jemnou chuť, lehce potlačí kyselost tvarohu a díky tomu si náš cheesecake oblíbíte mnohem víc... A to se vyplatí, protože výživných a plnohodnotných dezertů není nikdy dost. Takže my dáváme stoprocentně 10 bodů! (I za zábavu při pečení. :))
1 porce obsahuje
- 280 kcal
- 23 g sacharidů
- 14 g tuků
- 15 g bílkovin
Na 16 porcí
- 200 g sušenek bez cukru
- 100 g ovesných vloček
- 2 bílky
- 100 g másla
- 1300 g odtučněného tvarohu
- 500 g zakysané smetany
- 150 g xylitolu
- 20 g vanilkového pudingu
- 1 čajová lžička mleté vanilky
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 6 nektarinek
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička skořice
- 1 hrnek pekanových ořechů
- granola
Postup
-
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.
-
Ovesné vločky smícháme v misce společně s namletými sušenkami, bílkem (žloutek z vajíčka použijeme do krému, tak ho nevyhazujte) a roztopeným máslem.
-
Vzniklou směs přendáme do pečící dortové formy (⌀ 20 cm) a pomocí lžíce nebo skleničky rovnoměrně natlačíme na dno. Dáme do trouby předpéct na 8 -10 minut na 180 °C.
-
Mezitím si v misce smícháme všechny ingredience na krém. Hotový krém nalijeme na předpečenou sušenkovou vrstvu. Párkrát s formou lehce bouchneme o linku, aby zmizely vzduchové bubliny a cheesecake nepopraskal. Teplotu v troubě stáhneme na 155 °C, chvilku počkáme, a korpus s krémem dáme zapéct na 30 - 35 minut.
-
Upečený cheesecake necháme při pokojové teplotě aspoň půl hodiny vychladnout. Mezitím si na tenké plátky nakrájíme ovoce, my zvolili nektarinky, přidáme k nim javorový sirup, 2 - 3 lžíce vody a necháme na mírném plameni karamelizovat do změknutí.
-
Ovoce naneseme na cheesecake, posypeme granolou a pekany. Poté dáme cheesecake aspoň na pár hodin (nejlépe přes noc) ztuhnout do ledničky.
-
No a další den už můžeme podávat! Tak kolik bodů mu dáváte vy? Dejte nám vědět v komentářích nebo na našem@vilgainrecepty Instagramu!
Dobrou chuť! :)