Vědci American Heart Association se koukli na zoubek kokosovému oleji. Přehledová studie shrnující 16 prací nezjistila nic dobrého. Dle ní se potvrdilo, že kokosový olej zvyšuje LDL cholesterol a riziko srdečně-cévních onemocnění.
Co se v dnešním článku dozvíme?
- Proč si mnozí myslí, že je kokosový olej superzdravou potravinou
Jak je to ve skutečnosti s kyselinou laurovou
Jaký vliv má kokosový olej na cholesterol a srdečně-cévní zdraví
Opravdu je kokosový olej tak zázračný?
Kokosový olej je jedním z těch zázraků, o kterých koluje představa, že je zdravý do morku kostí, a když si ho budeme dávat pravidelně na talíř, přežijeme díky němu i apokalypsu. Proto se na něm smaží, přidává se do pečení, vyšší level je přidávání lžičky oleje do kafe a nejvyšší level je lžička “kokosáku” přímo do pusy.
- Je to ale v pořádku, nebo si tím spíš můžeme uškodit?
Nejhojněji zastoupená kyselina laurová se nechová jako jiné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem
Celou tuhle představu má na svědomí jedna nevinně působící mastná kyselina – kyselina laurová. Jde o kyselinu, která patří mezi mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT tuk). Ty se pyšní schopností rychle poskytnout energii a méně se proměňovat na tuk, proto je o nich taky známé, že pomáhají s hubnutím.
V kokosovém oleji je této mastné kyseliny až 60 %. Háček je ale v tom, že se jako mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem nechová, ale její vliv v organismu je stejný, jako mají mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Obsah dalších mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (kyseliny kaprylové a kaprinové) je v kokosovém oleji pouze cca 12 %. A to nás dostává zpět ke studii.
Přehledová studie sledovala vliv kokosového oleje a jiných rostlinných olejů na hladiny cholesterolu
Vědci rozebrali 16 studií, které srovnávali vliv kokosového a jiných rostlinných olejů (sojový, slunečnicový, olivový…) na hladiny cholesterolu a dalších parametrů.
- Sledovali většinou zdravé lidi, kteří konzumovali kokosový nebo jiný olej denně, a to minimálně po dobu 2 týdnů (v množství 2 až 25 % denního energetického příjmu).
Kokosový olej obsahuje až 90 % nasycených mastných kyselin. Zvýšil hladinu celkového, LDL a také HDL cholesterolu
Ukázalo se, že ve srovnání s jinými rostlinnými oleji zvýšil kokosový olej hladinu celkového cholesterolu o 0,38 mmol/l a hladinu “zlého” LDL cholesterolu o 0,27 mmol/ l. Lidé, kteří byli sledováni, neměli původně zvýšené hladiny cholesterolu. Pro zdraví našeho srdce a cév tak určitě není prospěšný.
Závěr studie tvrdí, že za to může pravděpodobně vysoký obsah nasycených mastných kyselin, kterých je v kokosovém oleji až 90 %. O nich se již dlouho říká, že bychom je měli omezovat. Měly by tvořit jenom 10 % z našeho energetického příjmu, protože jejich nadměrný příjem zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.
Kromě LDL – tedy toho “zlého” cholesterolu, zvýšil kokosový olej o něco málo i “hodný” HDL cholesterol, a to o 0,1 mmol/l. Autoři ale říkají, že jeho samotné zvýšení o takto malou hodnotu nesnižuje riziko onemocnění srdce a cév. Zvýšení LDL cholesterolu však bylo kromě toho mnohem výraznější, neboť výsledný poměr LDL/HDL se zhorší, negativa kokosového oleje tedy stále převažují nad možnými benefity.
Co si z toho vzít?
Kokosový olej není potravina, kterou bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku, protože jeho zvýšený příjem může přispívat ke vzniku srdečně-cévních onemocnění. Kokosový olej v kávě a v každé buchtě je dlouho nevymírající trend, kterým si spíš můžeme poškodit zdraví.
Raději na něj zapomeňte a nasycené mastné kyseliny, které obsahuje, spíš omezte a nahraďte je nenasycenými mastnými kyselinami. Vyměňte ho třeba za olivový nebo řepkový olej, ořechy, ořechová másla nebo semena.