Základ pro nepečené dezerty nebo jen rychlá sladkost v zásobě ke kávě? Piškoty jsou to, oč tu běží! Co si je tentokrát jednoduše a v cuku letu připravit doma bez zbytečných cukrů v odlehčené variantě? My vás to naučíme, tak pojďme na to!
1 porce obsahuje
- 721 kcal
- 69,1 g sacharidů
- 29,8 g tuků
- 36,6 g bílkovin
Na 1 porci
- 4 vejce
- 100 g ovesné mouky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- xylitol
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si plech na pečení a vystelte ho pečicím papírem.
-
Ve velké misce vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevznikne pevný sníh.
-
V jiné misce smíchejte žloutky s xylitolem (podle chuti, my použili 1 polévkovou lžíci) a vanilkovým extraktem. Míchejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
-
Jemně vmíchejte ovesnou mouku a prášek do pečiva do směsi žloutků.
-
Opatrně a postupně přidejte vyšlehané bílky. Míchejte velmi opatrně, abyste neporušili vzduchovou strukturu bílků.
-
Poté zdobícím rukávem nebo lžící tvořte piškoty, tvar i velikost je čistě na vás. Tloušťka by měla být asi 1 cm.
-
Pečte v předehřáté troubě asi 10‑12 minut, dokud nejsou piškoty zlatavé a pružné na dotek.
-
Po vyjmutí z trouby nechte piškoty vychladnout na mřížce.
-
Pak už jen podávejte samotné nebo jako základ třeba pro tiramisu.