Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli míchání normálního proteinu s mlékem (či nějakou jinou potravinou obsahující kasein) zpomaluje jeho vstřebatelnost. Děkuji za odpověď
odpověděla
Dobrý den, rychlá a efektivní vstřebatelnost syrovátkového proteinu je dána mimo jiné právě technologií výroby, která odstraní většinu přítomného tuku a laktózy. Pokud tedy protein smícháte s mlékem, jogurtem nebo tvarohem, doba, za kterou budou tyto bílkoviny k dispozici pro tvorbu svalové tkáně se tedy samozřejmě prodlouží.
Po tréninku, kdy je žádoucí dostat aminokyseliny ke svalové tkáni v co nejkratší době, tedy doporučuji konzumovat protein výhradně s vodou. Naopak pokud si protein dáváte např. ke svačině, kombinace s výše uvedenými potravinami nevadí – bílkoviny se nijak neznehodnotí, pouze bude prodloužena doba jejich trávení. Podrobnější informace najdete zde: Proč (ne)míchat protein s mlékem?