Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Koenzym Q10

15. 3. 2011
Komentáře
1
Koenzym Q10

Koenzym Q10 je stále neznámá látky, která kolem sebe vytvořila mýtus dlouhověkosti a nové životní vitality. Podívejte se, jak se dá tato účinná látka využít a jak funguje v našem organismu.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 můžete také znát jako ubiquinon. Jedná se o neesenciální v tucích rozpustnou živinu, kterou nalezneme především v živočišných potravinách. Tato látka je podobná vitamínům. V menší míře se nachází také v rostlinných zdrojích. V lidském organismu ji nalezneme hlavně v mitochondriích, nejvíce v kosterních svalech a srdeční svalovině.

Co je mitochondrie?

MitochondrieMitochondrie je membránově obalená organela, kterou lze nalézt ve většině eukaryotických (např. lidských) buněk. Dosahuje obvykle rozměrů v řádu několika mikrometrů a v buňce se jich může vyskytovat několik stovek, ale i sto tisíc. Obvykle se považují za struktury klobásovitého tvaru, nicméně v řadě případů vytváří spíše bohatě se větvící síť vláken po celé buňce. Funkce mitochondrií se do jisté míry dá přirovnat k buněčné elektrárně, jelikož v nich díky procesům buněčného dýchání vzniká energeticky bohatý adenosintrifosfát (ATP) používaný jako „palivo“ pro průběh jiných reakcí v celé buňce.

Mitochondrie je uzavřena dvěma membránami. Vnější membrána je značně pórovitá a skutečnou bariéru pro malé molekuly představuje spíše vnitřní membrána. Na vnitřní membráně a uvnitř ní se také odehrávají ty nejdůležitější metabolické pochody. Konkrétně v mitochondriích probíhá Krebsův cyklus, dýchací řetězec, ale také beta‑oxidace mastných kyselin. Navíc se mitochondrie podílejí na dalších procesech, jako je buněčná diferenciace, buněčná smrt i kontrola buněčného cyklu a růstu. Na druhou stranu mohou mít poruchy jejich funkce za následek různá mitochondriální onemocnění, která obvykle souvisí s neschopností správně provádět metabolické mitochondriální pochody.

 
 

Chemický vzorec Koenzymu Q10

Koenzym Q10 - chemický vzorec

Jednou z dobře známých funkcí Koenzymu Q10 je spojitost s řetězovým přenosem elektronů v mitochondriích, a tedy význam při konečné tvorbě ATP (adenosintrifosfát = energie pro svalovou práci). Další funkcí může být jeho antioxidační působení. Vychytává tak volné kyslíkové radikály (vznikají např. při sportu, stresu apod.) v ochranném antioxidačním systému mitochondrií. Předchází poškození DNA a buněčných membrán, které vzniká v důsledku vysokého působení volných kyslíkových radikálů. Podávání Koenzymu Q10 také může oddálit poruchy srdce a ischemickou chorobu srdeční.

koenzym q10

Kdy užívat Q10?

  • pro podporu zdravého a výkonného srdce
  • při poruchách prokrvení srdečního svalu
  • pro lepší zotavení po operaci
  • při potížích s dásněmi
  • při únavě, stresu a namáhavé práci
  • při stavech chronické únavy, slabosti, úbytku sil, zejména ve vyšším věku.
  • při sportu
     

Dávkování Koenzymu Q10

U koenzymu Q10 je třeba pamatovat na to, že užívání, má-li mít skutečný účinek, musí být dlouhodobé a pokud možno pravidelné. U dlouhodobého užívání vyvstává potřeba kvality užívaného produktu o to více do popředí. U koenzymu Q10 pro vnitřní užití je potřeba se zaměřit na původ užité suroviny, kvalitu zpracování, prodejní místo a případný další servis a péči spojenou s užíváním. Za základní dávku se považuje 30 mg 1x denně. Tuto dávku můžete zvýšit až na dvojnásobek zhruba po měsíci pravidelného užívání. Vždy by měli být dávky rozděleny do více denních příjmů.

Co je Koenzym Q10

 

 

Výroba Koenzymu Q10

V současné době se využívají 2 metody získávání Koenzymu Q10. První metodou je způsob fermentační, druhou je pak syntetická výroba.

  • Způsob fermentační, tj. přirozený biologický výrobní proces- poskytuje velice čistý trans‑izomer (forma v organismu se vyskytující - např. kvasinková fermentace japonských závodů poskytuje produkt téměř 100% odpovídající lidskému Q10)
  • Druhým způsobem je syntetická výroba, kdy molekul Q10 vzniká z trimetoxytoluenu a izoprénových jednotek získávaných z tabákových listů. Syntetická produkce produkuje příměsi cis‑izomerů (forma v přírodě se nevyskytující) stejně tak jako příměsi koenzymů Q9 a Q11 (nacházeny u jiných živočišných druhů). Syntetické formy se v lidském organismu normálně nevyskytují a nebyla zkoumána bezpečnost jejich podání lidem.

Koenzym Q10 je velmi zajímavou látkou a jistě jí patří významné místo v budoucnosti sportovní a zdravé výživy. její suplementace stojí za vyzkoušení, a to zejména u sportovců a seniorů.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku    Sdílet

zdroj: youtube.com, wikipedia.com Maughan J.R., Sportovní výživa
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.