Mentální anorexie a mentální bulimie: co je spojuje a v čem se naopak liší?

Komentáře
1
Mentální anorexie a mentální bulimie: co je spojuje a v čem se naopak liší?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Nejvíce rizikovým obdobím pro vznik poruch příjmu potravy se ukazuje být dospívání. 

  • Mentální anorexie má dle studií nejvyšší míru úmrtnosti ze všech psychiatrických onemocnění. 

  • Mentální bulimii, na rozdíl od anorexie, nemusí vždy doprovázet závažnější úbytek tělesné hmotnosti. 

Co jsou poruchy příjmu potravy?

Poruchy příjmu potravy (PPP) jsou skupinou psychiatrických onemocnění, které se vyznačují narušením stravovacích, či jinak s jídlem spojených, návyků. Důsledkem nevhodného potravinového chování je pak významné poškození fyzických i psychosociálních funkcí organismu. Diagnostika této skupiny onemocnění musí splňovat pevně stanovená kritéria, která jsou uvedena v Diagnostickém a statistickém manuálu duševních poruch (DSM‑5). 

Mezi poruchy příjmu potravy řadíme mentální anorexii, mentální bulimii, psychogenní přejídání, a skupinu jinak nespecifikovatelných poruch příjmu potravy, která má vlastní diagnostická kritéria (např. bigorexie). V dnešním článku se podrobněji zaměříme na dva nejznámější zástupce PPP – mentální anorexii a bulimii. 

Mentální anorexie

Hlavním cílem osoby trpící mentální anorexií (MA) je záměrné snižování hmotnosti, doprovázené intenzivním strachem z tloušťky. Samotné redukce může být dosahováno postupným vylučováním určitých potravinových skupin, hladověním, ale i užíváním laxativ (projímadel), diuretik nebo zvracením. Mentální anorexie má zároveň vůbec nejvyšší míru úmrtnosti ze všech psychiatrických onemocnění. 

Diagnostická kritéria MA

(zkráceno, podrobnější informace naleznete v tomto odborném článku)

  1. Tělesná hmotnost je udržována nejméně 15 % pod předpokládanou úrovní (dle růstových grafů), nebo u dospělých BMI 17,5 a nižší. 

  2. Snížení hmotnosti si způsobuje nemocný sám.

  3. Přetrvává strach z tloušťky a zkreslená představa o vlastním těle.

  4. Rozsáhlá endokrinní porucha se projevuje u žen jako amenorea, u mužů jako ztráta sexuálního zájmu a potence.

  5. Jestliže je začátek onemocnění před pubertou, jsou pubertální projevy opožděny nebo dokonce zastaveny.

Osoby trpící mentální anorexií věnují výživě až patologickou pozornost a v oblasti stravování si často vytváří různé rituály, mezi které mohou patřit např. pití velkého objemu vody před jídlem, krájení jídla na malé kousky nebo nadměrné žvýkání. Je pro ně také velmi obtížné stravovat se v přítomnosti dalších osob, což často ovlivňuje i jejich blízké okolí. 

Mentální bulimie

Pro mentální bulimii (MB) jsou typické opakované záchvaty přejídání. Velmi důležitou roli v celém procesu hraje i pocit ztráty kontroly nad jídlem, které je následováno nadměrnou kontrolou tělesné hmotnosti – zvracením, hladověním, extrémním cvičením apod. 

Diagnostická kritéria MB

(zkráceno, podrobnější informace naleznete v tomto odborném článku)

  1. Opakované epizody přejídání (nejméně dvakrát týdně po dobu 3 měsíců).

  2. Neustálé zabývání se jídlem a silná, neodolatelná touha po jídle.

  3. Snaha potlačit „výkrmný“ účinek jídla jedním nebo více způsoby.

  4. Pocit přílišné tloušťky spojený s obavou z tloustnutí.

Mentální bulimii (narozdíl od anorexie) nemusí doprovázet závažnější úbytek tělesné hmotnosti, což z ní na druhou stranu činí o to obtížněji identifikovatelný problém. Je také třeba vyloučit další onemocnění, která by mohla vést ke zvracení po jídle. 

Mentální anorexie a mentální bulimie: co je spojuje a v čem se naopak liší?

Nejvíce rizikovým obdobím pro vznik PPP se ukazuje být dospívání

Mezi odborníky v současnosti panuje shoda, která rozvoj PPP označuje jako proces ovlivněný mnoha faktory – biologických, psychologických, rodinných i socioekonomických. Ukazuje se například, že mezi velmi rizikové vlastnosti u rozvoje PPP patří perfekcionismus. Výrazně vyšší incidence byla také obecně zaznamenána u žen. 

Obzvláště rizikovým obdobím je pak dospívání, kdy dochází na těle (zejména pak ženském) k mnoha změnám. Podle studie z roku 2003 chtěla polovina dotazovaných dívek ze základních škol zhubnout již ve svých 13 letech

V terapii PPP je nezbytností zejména komplexní přístup

Způsob léčby poruch příjmu potravy se přizpůsobuje závažnosti stavu konkrétního pacienta. Terapie tak může probíhat ambulantně (pravidelné kontroly v ambulanci), formou denního stacionáře (pacient dochází všechny pracovní dny), nebo formou hospitalizace – ať už na standardním specializovaném oddělení, či na jednotce intenzivní a metabolické péče.

Terapii by měl zajišťovat multidisciplinární tým, který je složen z odborníků specializujících se na různé oblasti daného onemocnění – psychiatr, interní lékař, nutriční terapeut, psycholog/psychoterapeut, ergoterapeut a samozřejmě zdravotní sestra. Problém však často nastává už v prvním kroku, kdy si pacient dostatečně neuvědomuje závažnost onemocnění, nebo je jím již zcela ovládán. Namísto vyhledání pomoci se tak snaží nemoc do poslední chvíle skrývat, nebo pomoc odmítá. 

Kam se obrátit?

V případě, že máte dojem, že by se mohly poruchy příjmu potravy týkat i vás, neváhejte vyhledat pomoc odborníků, který vám jako jediní dokáží efektivně pomoci. Oslovit můžete svého praktického lékaře, nebo se obraťte na psychologa/psychoterapeuta či nutričního terapeuta. Využít můžete třeba i telefonickou linku Centra Anabell z.ú., která se zaměřuje právě na tyto problémy. 

Informace a rady najdete také v tomto praktickém manuálu, který vám pomůže poruchy příjmu potravy lépe pochopit. Pamatuje však, že tento materiál rozhodně nenahradí odpovídající léčbu – slouží spíše jako odrazový můstek v řešení problému. 

Pokud se s poruchou příjmu potravy setkáváte v roli rodiče, partnera/ky, či přítele/kyně, nesnažte se převzít nad nemocnými kontrolu nebo je “léčit” na vlastní pěst. I dobře míněná rada totiž může v takové situaci napáchat více škody než užitku. Namísto toho se snažte o vytvoření bezpečného prostředí a podpořte je ve vyhledání odborné pomoci. Snažte se naslouchat a nehodnotit jejich stravovací návyky či vzhled. Podrobnější informace, jak osobám s PPP nejlépe pomoci, se dozvíte v tomto článku.

Co si z toho vzít? 

Poruchy příjmu potravy jsou skupinou psychiatrických onemocnění, které se vyznačují narušením stravovacích návyků. Vůbec nejznámějším zástupcem je bezpochyby mentální anorexie, pro kterou je charakteristické cílené snižování hmotnosti, obava z tloušťky a zkreslená představa o vlastním těle. Anorexie by rozhodně neměla být brána na lehkou váhu, o čemž svědčí i fakt, že jde o psychiatrické onemocnění s vůbec nejvyšší mírou úmrtnosti. 

Mentální bulimie je pak charakterizována opakovanými záchvaty přejídání, které jsou ve snaze o zachování štíhlosti kompenzovány zvracením, hladověním či extrémním cvičením. Na rozdíl od mentální anorexie zde nemusí být přítomen výrazný úbytek hmotnosti. 

V terapii PPP je důležitá práce multidisciplinárního týmu a zejména i spolupráce samotného pacienta. Neváhejte proto vyhledat odborníka – chcete‑li se někomu svěřit a najít pomoc,nemáte se za co stydět. Udělat první krok a mít chuť svůj problém řešit, je totiž ohromně důležité a odvážné. 

Jak zastavit přejídání? 15 tipů, díky kterým to zvládnete
Jak zastavit přejídání? 15 tipů, díky kterým to zvládnete
Časté přejídání může zmařit dosažení našich cílů. Vyjíst ledničku, pak si to vyčítat a další den raději přežít jen na zelenině? Tak tudy cesta nepovede. Raději si přečtěte dnešní článek, který vám pomůže s tímto "nešvarem" bojovat.
Tvrdě makáš a málo jíš? Relativní energetická nedostatečnost a její dopady na zdraví
Tvrdě makáš a málo jíš? Relativní energetická nedostatečnost a její dopady na zdraví
Sport je bezpochyby skvělá věc. Pokud ho ale nebudeme kompenzovat dostatečným množstvím energie přijaté ve stravě, zaděláváme si na problém. Co je RED-S a jak může poškodit naše zdraví? Na vše odpoví nový článek.
Body neutrality: jak bezpečně vnímat vlastní tělo
Body neutrality: jak bezpečně vnímat vlastní tělo
Vnímání vlastního těla se významně se promítá do osobnosti člověka, jeho sebevědomí, psychického zdraví i vztahu k okolí. Pokud se však v oblasti body image dostanete do extrémní zóny, je zpravidla zaděláno na problém. Jak tedy na své tělo ideálně nahlížet a jak vám může pomoci tzv. body neutrality?
Záchvatovité přejídání: příznaky, léčba a další pomoc.
Záchvatovité přejídání: příznaky, léčba a další pomoc.
Občasné přecpání je tak nějak normální, problém však nastává, pokud jídlem zaháníme negativní emoce a pak se za to nenávidíme. Jak rozpoznat záchvatovité přejídání a  jak s ním bojovat?
9 důvodů, proč „prostě se najez“ nepomůže s léčbou poruch příjmu potravy
9 důvodů, proč „prostě se najez“ nepomůže s léčbou poruch příjmu potravy
Jak být užitečným rodičům či přátelům při léčbě poruchy příjmu potravy, aniž jste svému blízkému ublížili?
Když se z obyčejného koníčku stává závislost a ze cvičení posedlost
Když se z obyčejného koníčku stává závislost a ze cvičení posedlost
Pro většinu z nás je cvičení radostnou událostí, která nám navíc přináší mnoho výhod. Pokud se však z tohoto potěšení stane závislost, můžeme si tím přivodit spoustu nepříjemných zdravotních problémů. Jak závislost na cvičení zavčas rozpoznat, kdo by se před ní měl mít na pozoru a jak nám může tento stav ublížit, se dozvíte v tomto článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?