Základní suplementace pro hubnutí

21. 7. 2015
Komentáře
Základní suplementace pro hubnutí

Hubnutí je jedním ze základních pochodů v naší fitness "branži". Co by ale bylo hubnutí bez pořádné podpory nejen kvalitní výživy, ale i suplementů. Přeci jen, pokud můžeme najít legální pomoc, budeme ji rádi využívat. Jaké jsou tedy základní suplementy pro hubnutí? 

Základní suplementace pro hubnutí

V následujícím přehledu jse mse vám pokusil vybrat a posat ty suplementy a hlavně látky, které považuji za obecně nejfunkčnější a nejvýhodnější pro optimalizaci hubnutí a snižování hmotnosti. Přeci jen se musíte spolehnout nejen na výživu, které je samozřejmě základem a nutností pro možnost nízkého energetického příjmu. Musíte ale také myslet na svoje svaly, které si žádají živiny pro ochranu a růst. Co tedy zvolit? 

Nejlepší suplementy pro hubnutí

Protein (syrovátkový) – Pokud se snažíte zhubnout, automaticky se musíte pohybvoat v energetickém deficitu. Tento deficit si klade vysoké nároky na ochranu svalové hmoty. Vy jistě víte, že svaly samotné se vám jen tak neudrží. Proto musíte dbát na to, abyste měli ve stravě dostatek kvalitních bílkovin, ale také těch, které jsou velmi rychle dostupné. Právě toto splňují syrovátkové proteiny. V dietě mají svoje místo, a to hlavně z důvodu zabránění katabolismu a opravy svalové hmoty. Využívejte tento rychlý zdroj bílkovin ihned po tréninku, ale i jako svačinu. Volte variantu s nízkým podílem mléčného cukru a tuku – syrovátkové izoláty.

Protein (noční) – Noční lačnění pro vás znamená opravdu kritický bod vašeho stravovacího plánu. Ve své stravě musíte tedy počítat s tím, že tělo v této době musí být velmi vhodně zásobováno dostatkem aminokyselin a bílkovin obecně. Použijte tedy pomalu stravitelný protein, který vám toto zajistí. V tomto případě se jedná zejména o kaseinový přípravek v podobě micelárního kaseinu nebo hydrolyzovaný kasein.

BCAA – Větvené aminokyseliny jsou základem každé úspěšné diety. Jak jsem již říkal u proteinů, svoji svalovou hmotu musíte chránit. To byste měli považovat za prvotní cíl vašeho dietního snažení. Větvené aminokyseliny BCAA jsou při sportovním výkonu třetím nejvyužívanějším energetickým zdrojem. Vaše tělo si tak tyto aminokyseliny nemusí brát z vašich vlastních svalů. Používejte ideálně BCAA v sypké podobě, nebo jako kapsle.

Synefrin – Tento extrakt z kůry hořkého pomerančovníku je základní funkční látkou všech moderních spalovačů tuku, a to hlavně díky své thermogenní funkci. Podporuje spalování tuku díky zvyšování teploty tělesného jádra. Ve fázi spalování tuku je tedy velmi efektivní.

Kofein – Pro nás je spíše znám jako stimulant, který napomůže zkvalitnění a zintenzivnění výkonu. Je však také vhodným prostředkem pro akceleraci spalování tuku. Podporuje vychytávání mastných kyselin z krevního řečiště a v kombinaci se synefrinem je velmi efektivním spalovačem tuku.

Glutamin – Tato aminokyselina je v našem organismu velmi hojně zastoupená a stejně hojně se také rozpadá během sportovního výkonu. Je nutné ji tedy dodávat exogenně. V dietním režimu o to více. Pokud se snažíte o snížení tukové hmoty, jsou vaše svaly neustále podrobovány rozkladu na energii. Pro oddálení tohoto efektu je nutné použít glutamin, a to ideálně v potréninkové době a před spaním.

Vitamíny a minerální látky – Vaše tělo strádá, toho jste si doufám vědomi. O to více klade nároky na to, aby mu nechyběl žádný z makroprvků. I v dietě byste měli dbát na to, abyste měli dostatek vitamínů a minerálních látek nejen v jídelníčku, ale i v suplementační podobě. Jejich potřeba totiž roste.

Kloubní výživa – Dieta na vás klade opravdu vysoké nároky, a to nejen na svalový aparát, ale také na ten kloubní. Okolí kloubu, které bylo vyztuženo tukem, se nyní oslabuje, proto je nutné dbát na to, abyste vazivo i kloubní plochu posílili příjmem glukosaminu, chondroitinu, MSM, želatinou nebo dalšími kloubními přípravky.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?