Aminokyseliny - kompletní přehled

13. 6. 2015
Komentáře
Aminokyseliny - kompletní přehled
Již jsem vám zde nabízel seriál článků o aminokyselinách. Ty hlavní již máme za sebou, proto se dnes podívejme na krátký souhrn a takový soupis toho, co vlastně aminokyseliny dokážou, a k čemu je můžete využít. 
 

Aminokyseliny - kompletní přehled

V několika předchozích týdnech jste měli možnost na našich stránkách sledovat seriál, který jsem nazval aminokyseliny. V něm jsme si představovali jednotlivé komponenty, které do dneška můžete najít v kamenných obchodech a na ehopech, a které mohou velmi výhodně podpořit vaši výkonnost, ale také budování svalové hmoty nebo její regeneraci. 

Chcete se o jednotlivých aminokyselinách dozvědět více? Neváhejte a podívejte se do přehledu...

První díl s názvem Aminokyseliny naleznete pod tímto odkazem: AMINOKYSELINY I.

Ve druhém díle jsme se podívali na aminokyselinu l‑ariginin: AMINOKYSELINY: L‑ARGININ

Třetí článek z dílu aminokyselin jsme věnovali aminokyselině l‑leucin: AMINOKYSELINY: L‑LEUCIN

Ve čtvrtém díle jsme se věnovali větveným aminokyselinám: AMINOKYSELINY: BCAA

Páté pokračování se věnovalo aminokyselině L‑glutamin: AMINOKYSELINY: L‑GLUTAMIN

Šesté pokračování seriálu o aminokyselinách se zabývalo taurinem: AMINOKYSELINY: TAURIN

Sedmé pokračování se neslo v duchu aminokyseliny lysine: AMINOKYSELINY: LYSINE

Co jsou aminokyseliny?

Jsou základním stavebním kamenem svalu, ale také substrátem pro tvorbu hormonů, enzymů a všech funkčních látek v organismu. Právě proto musíme ve stravě sledovat jejich příjem a v určitých specifických chvílích i navyšovat příjem jednotlivých aminokyselin. Zpravidla se využívají pro růst svalové hmoty, její opravu a regeneraci, ale také pro navyšování síly a produkci hormonů. 

  • BCAA – Větvené aminokyseliny BCAA obsahují tři základní esenciální aminokyseliny v různých poměrech. Tento pro člověka nezbytný komplex tří aminokyselin je primárně určen pro podporu regenerace a zabránění katabolismu, nicméně má i anabolické účinky a velmi efektivně oddaluje vyčerpání svalového glykogenu během sportovní aktivity díky svým energetickým funkcím v organismu. 
  • Beta Alanin – Anabolizér beta‑alanin je prekurzorem Carnosynu. Účinné látky v našem organismu, která oddaluje svalové vyčerpání díky snížení produkce kyseliny mléčné při svalové práci.  Je velmi výhodný pro silové i silově-vytrvalostní sporty. 
  • HMB – Anabolizér a prekurzor aminokyseliny leucinu je výhodný pro suplementaci zejména v době, kdy se snažíte o maximální nárůst svalové hmoty. Leucin podporuje syntézu svalové hmoty, ba co více, v podobě HMB podporuje i spalování tuku. 
  • EGG / Vaječné aminokyseliny – Aminokyseliny z vaječného albuminu jsou jedním z nejlepších aminokyselinových zdrojů, který můžeme do suplementačního plánu zařadit. Díky svému kompletnímu spektru jsou vhodné jak pro celodenní doplňování, tak i jako alternativa antikatabolických přípravků. 
  • WHEY / Syrovátkové aminokyseliny – Aminokyseliny jsou ve své základní podobě vyrobeny z vysoce biologicky hodnotné syrovátkové bílkoviny. Jedná se o vynikající prostředek pro udržení anabolického stavu a oddálení katabolismu svalové hmoty. 
  • L‑Arginin – Aminokyselina L‑arginin se využívá zejména pro její vazodilatační funkci. Napomáhá roztažení cév a podporuje tedy napumpování při tréninku a prokrvení periférií. 
  • L‑Citrulin – Aminokyselina L‑citrulin se používá podobně jako L‑arginin. Je jeho prekurzorem a vytváří v organismu zásobu pro přeměnu právě na L‑arginin. Dá se říct, že ro produkci oxidu dusného je dokonce výhodnější, jak L‑arginin. Podporuje také prokrvení a využívá se pro podporu sexuálních funkcí. 
  • L‑Glutamin – Aminokyselina L‑glutamin je jednou z nejčastěji se vyskytujících aminokyselin v našem organismu. Využívá se velmi hojně při svalové práci, proto jej musíme při intenzivním tréninku využívat. Podporuje imunitní funkce v organismu, ale také brání katabolismu svalové hmoty. 
  • L‑Tyrosin – Aminokyselina L‑tyrosin se nejčastěji používá pro její stimulační vlastnost. Podporuje sportovní výkon, a to i v době energetické krize. Ba co více, podporuje i termogenezi v organismu, vy jste tak schopni spalovat více tuku jako zdroje energie. 
  • L‑Leucin – Větvená aminokyselina L‑leucin je považován za nejanaboličtější aminokyselinu, kterou můžete do suplementačního plánu zařadit. Ovlivňuje syntézu svalové hmoty a zabraňuje katabolismu. 
  • L‑Ornitin – Aminokyselina L‑ornitin se zpravidla využívá společně s citrulinem a argininem, protože velmi podstatně zesiluje jejich účinek. Podporuje vyplavení oxidu dusnatého, ale i růstového hormonu. 
  • L‑Tryptofan – Aminokyselina L‑tryptofan je využívána pro svou podporující funkci v produkci melatoninu. Ten se mění na serotonin a má tak uklidňující funkce. Je tedy ideální volbou při podpoře spánku. 
  • Taurin – Aminokyselina taurin je opět jednou z nejčastěji se vyskytujících aminokyselin v našem organismu. Podporuje anabolické funkce, přesto se nejčastěji využívá díky své stimulující schopnosti. Podporuje výkon a mozkové funkce. 
  • Karnitin / carnitin – Derivát aminokyseliny methioninu a lysinu je jedním z nejpopulárnějších spalovačů tuku. Má lipotropní účinek, podporuje tedy využití a transport mastných kyselin k buněčné mitochondrii, kde je využívána jako zdroj energie. 

Aminokyseliny máme za sebou. Neříkám, možná se k nim ještě vrátíme a podíváme se na některou z nich. Nicméně nyní již máte kompletní spektrum toho, co byste měli využít pro svoje svalové přírůstky. 

Co je taurin a jaké má účinky na lidské tělo?
Co je taurin a jaké má účinky na lidské tělo?
Taurin patří mezi nejznámější doplňky stravy mezi sportovci. Víte, jaké má funkce a jak může sportovcům zlepšit výkon?
Aminokyseliny: BCAA
Aminokyseliny: BCAA
V aminokyselinách pokračujeme dále. Dnes se podíváme na skupinu aminokyselin, z nichž jednu jsme tu již měli a rozebírali ji. Jsou jimi větvené aminokyseliny BCAA. I ty můžete nakoupit a suplementovat samostatně. Co od nich tedy můžete očekávat?
Aminokyseliny: L-leucin
Aminokyseliny: L-leucin
V dnešním pokračování článků ze seriálu AMINOKYSELINY jsem si vybral aminokyselinu L-leucin. Vím, po argininu je to z abecedního hlediska nelogické, nicméně ne tak zcela. Aminokyselina leucin je základní aminokyselinou mezi tzv. aminokyselinami BCAA.
Aminokyseliny: L-Arginin
Aminokyseliny: L-Arginin
Již před několika málo dny jsem vám představil můj nový seriál článků, který se zaměřuje na aminokyseliny a jejich využití ve výživě sportovce potažmo kulturisty. Vezmeme to hned od začátku abecedy, a sice aminokyselinou arginin.
Aminokyseliny: L-Glutamin
Aminokyseliny: L-Glutamin
V dalším pokračování seriálu článků o aminokyselinách se podíváme na aminokyselinu L-Glutamin. Jednu z nejhojněji zastoupených aminokyselin v naší svalové tkáni. Je také jednou z velmi často užívaných aminokyselin v období hubnutí, nebo při rýsovacích diet
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!