5 potravin podporujích činnost mozku a učení

Komentáře
2
5 potravin podporujích činnost mozku a učení
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Máte před sebou těžké zkoušky ve škole, náročné pracovní období nebo jen chcete ze svých šedých mozkových buněk dostat co nejvíc? Existují potraviny, které vám pomohou dostat mozek do špičkové formy. O jaké potraviny jde a jaký reálný účinek od nich můžeme očekávat?

1. Hořká čokoláda podpoří soustředění i paměť

Pravé kakao a z něj vyrobená hořká čokoláda jsou potraviny nabité přírodními flavonoidy, což jsou látky s antioxidačním účinkem. Kakao je dokonce jeden z nejbohatších zdrojů flavonoidů ze všech známých potravin. Flavonoidy mohou procházet až do mozku a zde přímo podporovat mozkovou činnost. Vedle toho zvyšují inzulínovou citlivost, čímž podporují zásobování buněk energií. 

Ve vědeckém experimentu na mladých studentech se ukázalo, že hořká čokoláda snězená jednu hodinu před testem znatelně podpořila pozornost, koncentraci a pracovní paměť. Nejen studenti ale mohou profitovat z hořké čokolády. Na osobách pokročilého věku bylo ukázáno, že pravidelná konzumace pravého kakaa podporuje myšlení a kognitivní schopnosti

5 potravin podporujích činnost mozku a učení

2. Zelený čaj je zdrojem kofeinu i přírodního theaninu

Zelený čaj je doslova nabitý látkami se zajímavými účinky na lidské tělo: 

  1. Kofein jistě není potřeba příliš představovat. V šálku připraveném ze sypaného zeleného čaje najdeme více než 100 mg kofeinu, což rozhodně není nízká dávka.
  2. Aminokyselina theanin je pro čaj tak specifická, že po něm dostala název. Vědecké studie ukazují, že už 50 mg theaninu (cca 2 šálky čaje) má na myšlení pozitivní vliv.
  3. Katechiny ze zeleného čaje mají antioxidační účinky. Tím chrání buňky lidského těla před poškozením.

Ukázalo se, že kofein společně s theaninem působí synergicky, což znamená, že se ve své funkci vzájemně podporují. To je dobrá zpráva, protože obě látky se v zeleném čaji vyskytují. Šálek připravený z kvalitního sypaného zeleného čaje je hotovým elixírem pro podporu myšlení. Připravte si jej z jedné lžičky (cca 5 g) čaje zalité 200 ml vody o teplotě 80 °C a louhujte asi 3 minuty. 

3. Ořechy jsou ideální svačinkou pro studenty

Různé druhy ořechů patří mezi bohaté zdroje hodnotných živin. Najdeme v nich vysoké zastoupení vitaminu E, zinku, kyseliny listové nebo hořčíku. To vše je doplněné přírodními antioxidanty, které mají na tělo ochranný efekt. Ve studii na mladých studentech bylo zjištěno, že pravidelná konzumace vlašských ořechů umožnila studentům lépe interpretovat výklad a tím dosahovat lepších studijních výsledků

Podobných výsledků bylo dosaženo také v experimentu provedeném s malými dětmi v průměrném věku 12 let. Děti, které jedly pravidelně ořechy, měly lepší reakce a úspěly lépe v testech zaměřených na přemýšlení. 

4. Vejce jsou přirozeným zdrojem cholinu

Vejce patří mezi nejbohatší přirozené zdroje cholinu – nepostradatelné živiny, která má pro nervovou soustavu nezastupitelný význam. Cholin se v organismu sice přirozeně tvoří, ale ne vždy je vlastní tvorba dostatečná. Z cholinu se v těle tvoří neurotransmiter acetylcholin, který je zodpovědný za správnou funkci svalů a nervové soustavy. 

Pokud vsadíte na vejce, rozhodně nevyhazujte žloutky. Právě ty jsou totiž vynikajícím zdrojem cholinu, který stojí za vysvětlením pozitivních účinků. 

obrázek z crello.com/ViktoriaSapata

5. Šťáva z červené řepy podpoří prokrvení tkání včetně mozku

Červená řepa patří mezi nejbohatší přirozené zdroje dusičnanů. Každých 100 ml šťávy z ní obsahuje přibližně 250 mg dusičnanů, což z ní činí společně se špenátem téměř nejbohatší zdroj z běžných potravin. Z dusičnanů se v těle tvoří oxid dusnatý. Ten přirozeně podporuje průtok krve tkáněmi, hraje ovšem také důležitou úlohu ve funkci mozku a komunikaci mezi nervovými buňkami

  • Experiment provedený na 24 mladých osobách odhalil, že již sklenice 150 ml šťávy z červené řepy zlepšila reakční čas v porovnání s placebo skupinou.
  • V jiné vědecké studii byla testována porce 450 ml šťávy z červené řepy a i zde bylo v kognitivních testech ukázáno, že si lépe vedli osoby ve skupině červené řepy.

Co si z toho vzít?

Existují potraviny, které prokazatelně podporují soustředění, paměť a schopnost učit se nové věci. Většinou za tím stojí nejrůznější bioaktivní látky, jako jsou například antioxidanty (flavonoidy, karotenoidy), alkaloidy (kofein, theobromin) nebo některé specifické aminokyseliny (theanin). 

Nečekejte od nich žádné zázraky. Podporu fungování mozku nemusíte na první pohled ani zaznamenat, důležité je, že alespoň mírně funguje. A i kdyby nefungovala, placebo efekt vám může sám o sobě mozek roztočit na vyšší obrátky. 

Nezapomeňte také na to, že pro optimální fungování mozku je nezbytný kvalitní spánek a celkově hodnotná a vyvážená strava založená na kvalitních potravinách. Proflámovanou noc ani dlouhodobě nevhodnou stravu bohužel nepřebije ani ten nejkoncentrovanější koktejl bioaktivních antioxidantů.

Dosáhněte optimální funkce mozku správnou stravou a suplementací
Dosáhněte optimální funkce mozku správnou stravou a suplementací
Pro zlepšení výkonu mozkových funkcí jezte ryby, vejce a co dalšího?
Proč mají sportovci rozvinutější a výkonnější mozek než lidé bez pohybu?
Proč mají sportovci rozvinutější a výkonnější mozek než lidé bez pohybu?
Plnění školních povinností a pravidelná pohybová aktivita se nemusí vylučovat. Sport může mít příznivý vliv na váš prospěch ve škole! Jde jen o to, abyste si vytvořili dobrý časový plán a zařazovali pohyb do svého denního rozvrhu.
Vitamin D: Důležitý pro činnost svalů i mozku. Proč bychom se na něj měli zaměřit?
Vitamin D: Důležitý pro činnost svalů i mozku. Proč bychom se na něj měli zaměřit?
Vitamin D není potřebný jen pro zdravý vývoj kostí, jak se dozvídají školou povinné děti. Důležitý je i pro správnou činnost mozku a svalů. Co se stane, když jej budete mít nedostatek? A jak udržovat jeho optimální hladinu?
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
"Bílky na omeletu a žloutky do koše? Proč? Žloutky přece obsahují škodlivý cholesterol!" Opravdu bychom se měli žloutkům vyhýbat, nebo je to jen zažitý mýtus? To se dozvíte v dnešním článku.
Které ořechy jsou nejlepší pro fitness výživu?
Které ořechy jsou nejlepší pro fitness výživu?
Při výběru ořechů se často ptáme, který druh je vlastně ten nejzdravější. Dá se to vůbec říct? Čím vynikají jednotlivé druhy ořechů po výživové stránce a který je nutričně nejhodnotnější?
Účinky zeleného čaje: pomůže s hubnutím i učením
Účinky zeleného čaje: pomůže s hubnutím i učením
Zelený čaj nemusí být jen nudný sáček ze supermarketu. Vyzkoušejte kvalitní sypané zelené čaje a poznejte jeho účinky na naše tělo.
Čokoláda je zdravá! Umíte vybrat opravdu kvalitní?
Čokoláda je zdravá! Umíte vybrat opravdu kvalitní?
Má čokoláda své místo v našich fitness jídelníčcích, nebo ji máme důrazně odmítat? Na to se dnes podíváme!
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Spalujte tuk a nabírejte svaly jednodušeji s pomocí zeleného čaje
Stále objevujeme nové a nové účinky zeleného čaje, které nám pomáhají s různými procesy v organismu. Může nám ale zelený čaj pomoci také s růstem sportovní výkonnosti, budováním svalové hmoty a hubnutím?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?