Dýně a zdraví: jaké živiny obsahuje dýně?

Komentáře
Dýně a zdraví: jaké živiny obsahuje dýně?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Dávno je pryč doba, kdy lidé poznali podzim podle padajícího listí. V dnešní době totiž máloco symbolizuje podzimní měsíce nic lépe než svítící halloweenská příšera v okně a aktuální nabídka pumpkin spice latté. Z dýně se stal jednoduše fenomén. Ovšem na rozdíl od jiných symbolů dnešní doby se některé druhy dýně jí, a tak není od věci prozkoumat i její výživové vlastnosti

Patří dýně mezi živinami nabité potraviny, nebo je lepší ji nechat raději na okně daleko od kuchyně?

Nutriční hodnoty dýně

Z pohledu makroživin je dýně zajímavá především obsahem sacharidů, kterých obsahuje přibližně 5–10 g na 100 g dýně v závislosti na odrůdě. Vedle sacharidů stojí za zmínku také vláknina – zatímco v dužině jí najdeme přibližně 1,5 g na 100 g, ve slupce je jí více než 13 g na 100 g dýně. Nebojte se proto slupku po pečlivém umytí použít zvlášť u druhů, jako je dýně Hokkaido. 

Obsah tuků je v dýni spíše symbolický. Výjimkou jsou sušená dýňová semínka, která obsahují přibližně 50 % tuku. Výživové hodnoty 100 g dužiny průměrné dýně:

BílkovinySacharidyTukyEnergie
Dýně1 g6,5 g0,1 g26 kcal
obrázek z the-farmersdaughter.com

Jak je na tom dýně z pohledu vitaminů a minerálních látek?

Jestli je některý vitamin ve hře na schovávanou opravdový outsider, potom je to vitamín A ve formě karotenoidů. Ty totiž poznáte podle charakteristického oranžově červeného zbarvení na kilometry daleko a dýně je klasickým případem. V dýni nalezneme z karotenoidů relativně vysoké množství beta‑karotenu, ještě více v ní je luteinu a zeaxanthinu, které patří mezi žluté pigmenty. Všechny tři látky v těle slouží jako silné antioxidanty, beta‑karoten je dokonce dobrým zdrojem vitamínu A. 

Z minerálních látek je nejvíce zastoupený draslík, který je obecně ve stravě nedostatkový. Zapomínat bychom neměli ani na hořčík, železo nebo vitamin C

Dýně Hokkaido*
Draslík6010 mg
Hořčík80 mg
Železo1,6 mg
Zinek1,1 mg
Vitamin C49 mg
Vitamin B10,6 mg

*Obsah vitaminů a minerálních látek je uvedený na 100 g sušiny

Karotenoidy tepelnou úpravou nezničíte

Jelikož se dýně zpravidla syrová nejí, určitě se ptáte, jestli tepelná úprava nemůže zanechat negativní stopy na obsahu pro tělo hodnotných látek. Zatímco obsah vitamínů B a C může klesnout, karotenoidům to vůbec nevadí. Naopak je dokázáno, že tepelnou úpravou se jejich vstřebatelnost zvyšuje. Je tomu tak díky tomu, že tepelná úprava narušuje integritu buněčné stěny a membrány organel, ve kterých se karotenoidy vyskytují. Tím se stávají pro zažívací trakt lépe dostupné a vstřebatelné.  

obrázek z freepik.com

Nezapomněli jsme na některé další látky?

Mnoho pozitivních účinků při pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny je připisováno ještě dalším látkám s antioxidačním účinkem, které mohou mít na lidské tělo ochranný účinek. V případě dýně to jsou převážně již zmíněné karotenoidy a vedle nich také polyfenoly, ze kterých jsou nejvíce zastoupeny flavonoly a fenolové kyseliny. 

Mezi nimi nechybí známé sloučeniny, jako jsou například rutin, kvercetin, kyselina gallová nebo kyselina chlorogenová. Všechny tyto látky vyskytující se v dýni mají antioxidační účinek. Chrání tělo před oxidativním stresem a tím mu usnadňují boj s kyslíkovými radikály, které se v těle vyskytují. Jestli vás obsah přírodních látek s antioxidačními schopnostmi zajímá více do detailu, detailní rozbor naleznete například v této studii polských autorů z roku 2019.

Jaké dýně jsou jedlé a v čem se mezi sebou liší?

Ačkoliv valná většina dýní je jedlá, ne všechny odrůdy jsou pro konzumaci zcela vhodné. Zvlášť na divokých druzích dýně byste si totiž moc nepochutnali. Pojďme si narychlo projít ty nejoblíbenější druhy dýní, které jsou na trzích a v obchodech nejčastěji k vidění.

1. Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido patří mezi nejpopulárnější druhy dýní. Oproti jiným druhům má podstatně méně tuhou slupku, která se po tepelné úpravě dá bez problému jíst. Dosahují spíše menších velikostí přibližně do 1 až 3 kg a díky vyššímu podílu sacharidů mají výraznější nasládlou chuť.

obrázek z istockphoto.com

2. Máslová dýně

Ačkoliv má máslová dýně spíše bledou až našedlou barvu, po rozkrojení vás překvapí sytě oranžovým zbarvením, na které jste u dýní zvyklí. Příjemné je také menší množství semínek v dutině a využití najde vedle krémových polévek také při grilování či jako příloha k masu.

obrázek z istockphoto.com

3. Špagetová dýně

Špagetová dýně má protáhlý tvar a zbarvením osciluje mezi žlutou až žluto‑oranžovou. Po uvaření se z ní dají snadno “trhat” jednotlivá vlákna, čímž nápadně připomíná běžné uvařené špagety.

obrázek z photodune.net

4. Dýně Goliáš

Plody dýně Goliáš jsou přesně ti obrovští “mamuti”, které si nechávají chválit zkušení pěstitelé na svých záhonech či kompostech. Může dorůst velikosti až 30 kg a v porovnání s jinými druhy dýně vyniká vyšším podílem vody. Z toho důvodu není tak chuťově výrazná jako třeba dýně Hokkaido, ale i přesto najde využití jak při pečení koláčů, tak při výrobě ovocných kompotů. 

zdroj obrázku: Profimedia.cz

Co si z toho vzít?

Dýně jsou skvělým zpestřením, jak oživit stereotypní jídelníček a dostat do těla o trochu více zeleniny. Jsou dobrým zdrojem sacharidů a pokud se konzumují i se slupkou, překvapí také slušným podílem vlákniny. Jestli s dýní v kuchyni teprve začínáte, můžete se inspirovat třeba v našem skvělém receptu na podzimní dýňové kari. A jestli patříte mezi milovníky sladkých dezertů a moučníků, vyzkoušejte chutné cheesecake řezy s dýní nebo čokoládové brownies

Vysoce ceněná je dýně také pro svůj vysoký obsah látek s antioxidačním účinkem. Mezi nimi vedou především karotenoidy, které dávají dýni příslušné zbarvení, ale také polyfenoly. Díky tomu pomáhají chránit tělo před působením volných radikálů. 

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.