Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.)

3. 5. 2015
Komentáře
Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.)

Druhé pokračování rozsáhlého článku a takového malého průvodce kreatinem a všemi záhadami, které se okolo jeho suplementace vyrojily, a se kterými se můžeme setkávat dnes a denně. 

Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.) 

V minulém článku jsme si lehce nastínili to, jakým mechanismem pracuje kreatin v našem organismu a k čemu nám vůbec je. Odkaz na tento článek naleznete zde. Ideální radou, kterou bych vám v tomto případě dal, je opravdu se na něj podívat, protože dnes budeme logicky navazovat a podíváme se na další fakta a proměnné, které v této velké kreatinové hře figurují. 

Struktura

V posledním článku jste již několik málo obrázků měli, nicméně vám chybí ten nejpodstatnější. Ten vám také dlužím. Právě tímto obrázkem nebo lépe schématem je samotná struktura kreatinu, která je tvořena aminokyselinami. Toto již víte, stejně tak víte, které to jsou. Jedná se o sloučeninu glycinu a argininu. Ty společně tvoří páteř kreatinu zvanou guanidinoacetát. Strukturu kreatinu v klasické formě a fosfokreatinu naleznete na obrázku. 

Tímto obrázkem však dnes nechci zcela skončit. Při svém hledání jsem narazil ještě na jeden, který se více vztahuje k předchozímu prvnímu dílu článku. Nicméně poměrně hezky vysvětluje a popisuje roli kreatinu v procesu získávání energie. O ten vás nemůžu ochudit. 

Pojďme ale zpět ke struktuře kreatinu. Již jsem si něco málo řekli o tom z čeho je. K syntéze samotné se ještě vrátíme v jednom z dalších dílů. Nicméně podívejme se na strukturu i z pohledu rozpadu při tepelné úpravě. Při zahřátí, tedy i při kuchyňské úpravě, se kreatin degraduje na methylamin, který může být začleněn do toxického N‑methylakrylamidu vazbou na kyselinu akrylovou a akrylamid (vyrobeného z karnosinu a kyselin asparagové). To vše je závislé na přítomnosti vysoké teploty a redukčního cukru, jako je glykogen. 

Pokud se budeme dívat dále na to, co se děje s kreatinem při vaření. Můžeme říct, že se kreatin degraduje také při odstranění molekuly vody. Přibližně 30 % kreatinu v mase může být degradováno na neúčinný kreatinin, a to za působení opět vysoké teploty, a to i během vaření (teplota do 100 °C). 

Kreatin a nedostatek pro náš organismus

Mimo to, že kreatin působí v našich svalech. Je také velmi aktivní látkou i v ostatních částech našeho organismu. Méně známým faktem je, že kreatin je jednou ze živin naší nervové soustavy. Dokonce u jedinců, kteří trpí nedostatečnou syntézou vlastního kreatinu, dochází k rozvoji mentální retardace a k autistickému chování. To vše díky omezené funkčnosti enzymu kreatin‑syntáza. Bohužel, v tomto případě není doprovodná suplementace příliš účinná jako prostředek léčby, nicméně jako vhodná prevence. 

Hlavní skladovací plochou kreatinu v našem organismu jsou samozřejmě kosterní svaly. To platí nejen pro nás, ale také pro zvířata, která jsou běžnou součástí našeho potravníko koše. Nemusí tomu tak však být vždy, a to hlavně ne u vegetariánu a veganů. Právě ti jsou velmi náchylní na nedostatek kreatinu. Z tohoto důvodu je spotřeba kosterního svalu (masových výrobků) hlavním potravinovým zdrojem kreatinu. Vegetariáni a vegani dodávají do svého organismu méně jak polovinu dávky kreatinu, která by měla být přirozeně v jejich stravě. I zde je vhodná exogenní suplementace, a to zejména, pokud se snažíte jako vegetarián nebo vegan budouvat novou svalovou hmotu. V případě nedostatku kreatinu u vegetariánu a veganů byly také sledovány případy vyššího výskytu úzkostí a depresí. Tedy opět se nám do souvislostí vrací nervová soustava. 

Vidíte, že kreatin ovlivňuje mnoho aspektů našeho života a mnoho funkcí našeho organismu. Doufám, že vám tato série článků pomůže zjistit, že to není pouze něco, co ovlivňuje množství vody v těle nebo způsobuje vysoký krevní tlak. V příštím článku se podíváme již na biologickou funkci kreatinu. 

zdroj: examine.com
Kreatin - zdroje a úloha v organismu (I.)
Kreatin - zdroje a úloha v organismu (I.)
Kompletně o kreatinu, tak by se dal nazvat tento seriál článků, který by vám měl přiblížit právě substanci, která se dá považovat za jednu z nejúčinnějších ve světě "doplňků stravy". Podívejme se na něj a jednou pro vždy tak odstraňme nesmysly, které se ok
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.