Výživa pro testosteron

31. 8. 2014
Komentáře
Výživa pro testosteron

Testosteronu není nikdy dost. Řekne si každý kulturista, který se snaží o budování svalové hmoty. Já bych k tomu dodal, že není nikdy dost přirozeného testosteronu. Tedy právě toho jediného, o který byste se ve své výživě a tréninku měli zajímat.

Výživa pro testosteron

Při pohledu na název článku vás jistě napadne, že se jedná o opravdu netradiční spojení. Opravdu se dá výživou ovlivnit produkce nejdůležitějšího mužského pohlavního hormonu? Víte, často v naturální kulturistice dostávám otázku právě na ovlivnění produkce testosteronu a navýšení anabolických procesů v organismu. Nutí mě to tedy pohlížet na výživu komplexněji a hledat i minimální nadějné ukázky toho, že by ta a ona potravina mohla pozitivním způsobem ovlivnit hladinu testosteronu. Na rozdíl od sportovních kulturistů nemáme za zády chemickou laboratoř, a tak musíme dbát na opravdové detaily svojí výživy, suplementace a předsoutěžní přípravy. Odpovím tedy na výše uvedenou otázku. „Ano, samozřejmě, že dá.“ Pojďme se tedy podívat jak toho dosáhnout a navýšit tak svoje svalové přírůstky na maximum.

K čemu je testosteron v našem těle?

Než ale začneme zkoumat vlastní výživu, podívejme se na samotný testosteron – velmi důležitý anabolický hormon. Testosteron je anabolický hormon, který vzniká ve varlatech. Jeho zvýšená produkce v pubertě má vliv na rozvoj sexuálních znaků, růst ochlupení, vousů a „mužnění“. Má také výrazný vliv na růst svalové hmoty, a právě to je důvodem, proč testosteron v kulturistice natolik sledujeme. Na druhou stranu ale také důvodem, proč je v lékové formě (doping) tak často v kulturistice zneužíván.

Ovlivnění testosteronu výživou

Stejně jako všechny procesy v organismu, tak i produkci testosteronu, jako anabolického hormonu, ovlivňuje naše výživa a její kvalita. Následujících několik rad vám pomůže udržet testosteron na té nejvyšší úrovni, ba co více. Dokonce vám pomůže vaši aktuální hladinu ještě zvýšit. Držte se jimi a těšte se z nových svalových přírůstků.

  • Mírně vyšší příjem energie – důležitým faktorem a odrazem vaší stravy je energetický příjem. V testosteronové dietě byste měli udržovat mírně vyšší příjem energie, než je její výdej. Nikoliv však přespříliš. Nadlimitní příjem energie by způsobil nárůst tukové hmoty, která produkuje největšího nepřítele testosteronu, dominantní ženský hormon – estrogen. Denně byste měli navíc zkonzumovat okolo 500‑1000 kJ.
  • Důležitý tuk – možná se vám zdá, že tuk ve svém jídelníčku nemusíte mít, a že se bez něj obejdete. Opak je pravdou. Doprovodná součást živočišného tuku – cholesterol je prekurzorem testosteronu. Ano, přesně tak. To čeho jsme se donedávna báli, je základem produkce testosteronu. Nevyhýbejte se tedy zcela „cholesterolovým“ potravinám a kvalitním tukům. Vaše hladina testosteronu bude o to vyšší. Samozřejmě i zde platí, všeho s mírou.
  • Nepřehánějte to s vlákninou – vláknina může (sice minimálně, ale přece) ovlivnit produkci testosteronu ve vašem organismu, a to negativním směrem. Nepřehánějte to tedy s potravinami, které obsahují její velké množství. Denní doporučená dávka vlákniny je 30 g. Nepřekračujte ji.
  • Dopřejte si červené maso – červené maso obsahuje dostatek kvalitních bílkovin, vitamínu B12, železa a zinku. Je tedy ideálním prostředníkem pro podporu růstu svalové hmoty a množství testosteronu. Toto věděli i naši předci a právě proto ti nejslavnější bojovníci konzumovali právě spousty červeného masa. V testosteronovém jídelníčku byste měli udržovat příjem bílkovin na hladině 2 g/kg tělesné hmotnosti.
  • Dejte si brokolici nebo květák – nejen brokolice je ideálním kulturistickým jídlem. Stejného efektu, tedy snížení produkce estrogenu, můžete dosáhnout díky konzumaci květáku nebo čínského zelí. Pokud tedy doplníte výše zmíněné červené maso například o dušenou brokolici, budete na té nejlepší cestě za novými svalovými přírůstky.
  • Zázrak z Bulharska – v testosteronovém jídelníčku byste se neměli spoléhat pouze na klasické potraviny. Můžete velmi dobře využít i suplementy, které napomáhají nárůstu hladiny testosteronu. Jasnou jedničkou je Kotvičník zemní, tedy Tribulus Terrestris. Jeho účinnými látkami jsou steroidní saponiny a zejména pak obsah protodioscinu. Nakupujte pouze kvalitní bulharský Tribulus Terrestris s prověřeným původem.
  • Pravotočivá aminokyselina – jednou z mála pravotočivých aminokyselin, které do svého jídelníčku můžeme zařadit, je kyselina D‑asparagová. Tento suplement si ještě stále hledá svoje místo na suplementačním výsluní, nicméně věřím, že si ho najde. Kyselina D‑asparagová stimuluje syntézu vlastního testosteronu z cholesterolu.

Dalšími látkami, které můžete využít je například kombinace zinku, vitamínu B6 a hořčíku. V suplementační praxi běžně označovaná jako ZMA. Ale i další, například Coleus Forskohlii.

Výživa pro podporu produkce testosteronu není složitá, nicméně je nutné uvědomit si základní principy a postupy pro zisk maxima testosteronu. Pamatujte na to, čím více jej budete mít, tím lépe se vám bude budovat svalová hmota, stejně jako budete lépe prosperovat i v jiných oblastech svého života. Stimulujte tedy testosteron přirozeně, stimulujte ho stravou a suplementací.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?