Trénink mezomorfa

14. 8. 2014
Komentáře
Trénink mezomorfa

Před nějakou dobou jsem vám nabídl rychlý a stručný pohled na tři základní tělesné typy, somatotypy. Dnes bych se s vámi rád podíval na trénink pro jeden z těchto typů, a to pro mezomorfa.

Trénink mezomorfa

Mezomorf je ideálním somatotypem pro kulturistiku. Jeho široká ramena, úzký pas, snadné nabírání svalstva a relativně snadné spalování tuků z něj dělá naprosto ideální typ pro soutěžní pódia. Jenomže tyhle vlastnosti nejsou vším. I přes jeho značnou genetickou výbavu, musí dřít v posilovně stejně jako ostatní. Podívejme se tedy, čeho zhruba by se měl mezomorf držet ve svém tréninku.

Cviky

Jak jsem zmiňoval již v prvním článku o somatotypech, na mezomorfa platí silové tréninky. Nejlepší a nejlogičtější volbou tudíž bude trénink Korte (již dřív zmiňovaný na našem webu, první díl ze tři najdete zde). Dále se hodí těžko‑lehký split (i tento trénink máme popsaný na webu, tentokrát jsem jej psal já sám a nejdete jej zde), který ovšem nevyhovuje úplně každému. Ale člověk nemůže cvičit stále jeden typ tréninku. Tudíž je nejmoudřejší držet se základních (komplexních) cviků a doplňovat je izolovanými.

Co se týče počtu sérií, doporučuji 3‑4 série každého cviku na velkou svalovou partii, přičemž stačí provádět 2‑4 cviky na partii. Na malé svalové partie postačí provádět dohromady 6‑8 sérií, ale je pouze na vás zdali během 2, 3 nebo 4 cviků. No a počty opakování se snažte držet v rozmezí 6‑10 jak u malých svalů, tak i u velkých.

Doporučuji v průběhu tréninků měnit rychlost opakování, délku přestávek mezi jednotlivými sériemi, měnit počty opakování (ovšem stále v rozmezí 6‑10) a využívat všechny vám dostupné pomůcky pro odlišení tréninku od klasické tréninkové jednotky. A proč tohle všechno? Vyhnete se stagnaci, budete šokovat své tělo a donutíte jej k růstu.

Jak často cvičit? A co kardio?

Pokud přemýšlíte, jak často během týdne cvičit a jak dlouho, odpověď je velice jednoduchá. Svůj trénink si rozvrhněte do 3‑5 dnů jednoho týdne, během kterých procvičíte všechny své svalové partie (můžete i 2x týdně).

Jistě vás také zajímá co s kardiem. Odpovědět si musíte sami. Záleží na vás a vašem uvážení, kolik jednotek kardia budete do svého tréninku zařazovat. Vzhledem ke genetické výbavě každého mezomorfa, postačí 3‑4 jednotky kardia týdně. Podle potřeby lze přidávat i ubírat. Jelikož se ale potřebujete vyhnout přetrénování a zbytečné únavě, postačí vám 30 minutek kardia po tréninku (i v netréninkový den).

Můj tréninkový plán

Já sám stále testuji, jaký somatotyp dominuje u mě. Momentálně testuji silový trénink, ke kterému jsem se nechal inspirovat knihou „Velká kniha posilování“ od Jima Stoppaniho. Pro mě je to velice zajímavé cvičení a hlavně úplně nové. Plánek je půlroční a po 6 týdnech se vždy mění způsob cvičení. Jedná se o dva typy pyramidy, které se mezi sebou prohazují. Jde o opravdu promyšlený a logicky postavený trénink. Návaznost a dodržení navazování jednotlivých cyklů je velice důležité, jinak trénink ztrácí význam. Z důvodu rozsáhlosti tréninkového splitu zde popíši pouze jeho část (prvních 6 týdnů). Pokud někdo bude mít zájem o více informací, nebojte se mě kontaktovat na mém facebookovém profilu zde.

K tréninku. Všechny cviky se odvíjí od 10 OM (OM=opakovací maximum). Na každou svalovou partii stačí 2 cviky. Ovšem na trénink nohou zařadíme 3 cviky, a to (nejlépe) dřepy, legpress a rumunský mrtvý tah (zaměřeno na hamstringy). Počet sérií u každého cviku je stejný, a to 3 série. Všechny série se provádí po 10 opakováních. První série se jede s 50% z 10 OM, druhá série se jede se 75% z 10 OM a poslední, třetí série, se provádí se 100% z 10 OM. Logicky vyplývá, že poslední série se jede do vypnutí, tudíž byste neměli zvládnout udělat 10 opakování, a pokud přece jen zvládnete, 11 opakování už nemůže být ve vašich silách. Pokud tomu tak je, zvyšte váhy a pokračujte v trénincích. Více viz. níže v tabulce.

Pondělí a čtvrtek
  • Bench‑press hlavou nahoru (hrudník)

  • Bench‑press s jednoručkami na rovné lavici (hrudník)

  • Tlaky na ramena za hlavou (ramena)

  • Přítahy činky k bradě (ramena)

  • Zvedání ramen s velkou osou před tělem (trapéz)

  • Bench‑press úzkým úchopem (triceps)

  • Stahování horní kladky (triceps)

  • Břicho (nemusíte dodržovat počty sérií a opakování jako u ostatních cviků)

Úterý a pátek
  • Přítahy činky v předklonu podhmatem (záda)

  • Stahování kladky k hrudníku (záda)

  • Bicepsové zdvihy s velkou osou (biceps)

  • Kladivové zdvihy (biceps)

  • Hluboké dřepy (nohy)

  • Leg‑press (nohy)

  • Rumunský mrtvý tah (nohy)

  • Výpony (lýtka)

Jak poznat svůj somatotyp?
Jak poznat svůj somatotyp?
Víte jaký somatotyp u vás převažuje? V tomto článku se dozvíte, jak se somatotypy měří a co o naší postavě vypovídají.
Nárůst svalové hmoty i síly: Objevte kouzlo těžko-lehkého splitu
Nárůst svalové hmoty i síly: Objevte kouzlo těžko-lehkého splitu
Tréninkovou rutinu zná každý. Každý ji však skládá jinak a stejně tak má každý jiný názor na to, jak by měl nejlépe trénovat. Zkoušeli jste již někdy těžko-lehký split? Pokud ne, dejte mu šanci, odvděčí se vám výbornými výsledky.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?