Všeho s mírou – oříšky

11. 4. 2014
Komentáře
Všeho s mírou – oříšky

Dnes bych se rád zmínil o několika druzích oříšků, které jsou nejběžněji k dostání v obchodech a v regálech supermarketů.

Všeho s mírou – oříšky

Máte rádi oříšky? Ať už lískové oříšky, vlašské oříšky, mandle či klasické arašídy? Já si tedy občas s chutí dám. Mám rád snad všechny druhy oříšků. Počítám, že vy je také rádi mlsáte, jenže víte v čem je problém?

Nejčastěji v domácnostech najdeme klasické solené arašídy. Ano jejich chuť je ve spojení se solí mnohem lepší, než když si dáte samotné nesolené arašídy, ale je potřeba nepřehánět to! Dnes se podíváme jaké množství je ještě zdravé a naopak, které už přestává být prospěšné.

Začneme klasikou světa oříšků a to budou arašídy. Následně se podíváme na lískové oříšky. Poté si řekneme pár vět o vlašských oříšcích. Dále nezapomenu zmínit ani mandle a na závěr bude pár vět i o kešu oříšcích. A naprosto úplným závěrem uvedu tabulku s nutričními hodnotami pro váš snadný přehled. Tak začínáme!

Arašídy (podzemnice olejná)

Předpokládám, že jde o zcela nejrozšířenější a nejvíce využívanou luštěninu. Plody jsou využity nejen na mlsání, ale i na arašídová másla a oleje. Slupky jsou dále využívány například v chemickém průmyslu.

Původ: Domovinou podzemnice je Jižní Amerika. Nejvíce se její pěstování rozšířilo v době osidlování Jižní Ameriky španělskými kolonizátory. Díky jejich putování jednoduše pronikala i do Evropy a Afriky. Jedná se o jednoletou rostlinku, kterou řadíme mezi luštěniny. Dorůstá výšky do půl metru, ale to, co nás na ní nejvíce zajímá, je ukryté pod zemí.

Klady: Arašídy jsou velice výživné. Téměř polovinu objemu arašídů tvoří nenasycené mastné tuky. Čtvrtinu pak tvoří sacharidy a další čtvrtinu bílkoviny. Pokud se podíváme na vitamíny, můžeme zde nalézt například B1, B2, B3 a B5, tedy látky nutné pro správné fungování nervové a oběhové soustavy. Potřebujeme‑li doplnit zinek, fosfor, hořčík či vápník, jsou arašídy výbornou volbou. U arašídů jsou také potvrzeny antioxidační schopnosti.

Zápory: Jsou lidé, kteří mohou mít různé alergické reakce. Nejzávažnější komplikací je anafylaktický šok, ten může způsobit i jediný oříšek. Projevuje se zhoršeným dýcháním, zrychlenou srdeční činností, zvracením až ztrátou vědomí. Dalším záporem je nadměrná konzumace solených podzemnic, jelikož nadbytkem soli může docházet ke zvyšování krevního tlaku. Také množství tuků, které obsahují, se pohybuje opravdu vysoko. Proto je lepší jíst arašídy po malých dávkách, například po 50 g denně.

Lískové oříšky

Stromy s lískovými ořechy nám rostly před školou a my věčně chodívali pozdě do hodiny, protože jsem je trhali a dobývali se do nich a cpali se jimi. Každý den, dokud tam ještě nějaké zbývaly. Lískové oříšky se běžně využívají v potravinářském průmyslu. Vídáme je v čokoládách, tatrankách, ale i v müsli atd. Samozřejmě jsou běžně k dostání stejně jako arašídy, v oloupané v sáčcích, připravené ke konzumaci.

Původ: Údajnou zemí původu lískových oříšků je Turecko. Líska se tam totiž pěstují na více než 540 000 ha, ročně se vyprodukuje asi 450 000 tun. Export oříšků činí asi 12 % zahraničního obchodu Turecka. Turecko je přitom schopné zajistit 65 - 70 % světové produkce lískových oříšků a 70 - 85 % světového exportu.

Klady: Lískové oříšky mají vysokou výživnou hodnotu. Obsahují velké množství kvalitních tuků, bílkovin a vitaminů komplexu B. Mimo to obsahují dostatek vlákniny, karotenu, vitamínu C a E, kyselinu listovou a pantotenovou. Ze stopových prvků u nich najdeme draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, bor, mangan, železo, měď, zinek, jod, chrom, selen a nikl. Myslím, že tento seznam mluví sám za sebe a musí vám být jasné, že lískové oříšky jsou opravdu jednou z nejlepších „drobnůstek“ pro mlsání. Také se tvrdí, že nastrouhané oříšky mají velký význam pro nemocné diabetem - cukrovkou.

Zápory: Podobně jako u arašídů.

Vlašské ořechy

Ořešáků v naší republice rostou na každém rohu spousta. Každý z nás minimálně jednou v životě lezl na nějaký ten ořešák, aby si nasbíral a vyloupal ořechy. U nás na vesnici máme pouze dva ořešáky, a proto je každý rok neskutečná tahanice o ořechy, které popadají. Víme, že vlašské ořechy mají v potravinářském průmyslu široké využití.

Klady: Působí příznivě na srdečně-cévní choroby a mají protizánětlivé účinky. Dále podporují chuť k jídlu a regulují krevní tlak. Také snižují hladinu cholesterolu. Je třeba zdůraznit, že léčebný účinek se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci, stačí pouhých 5 jader ořechů denně, takže se nemusíme obávat stoupající váhy. Dále se tvrdí, že vyživují ledviny, prohřívají plíce a kolena, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku.

Zápory: Opět podobně jako u arašídů. Ovšem zde si musíme dát pozor na skladování. Ořechy mohou být snadno napadeny plísní.

Mandle

Mandličky jsou využívány hlavně jako ozdoba v potravinářském průmyslu. Zdobí se jimi mazance, vánočky atd. Také jsou k dostání naloupané v sáčcích nebo zalité karamelem apod.

Původ: Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Nejlépe se jí daří tam, kde se daří broskvím, meruňkám a vinné révě. Je to teplomilná dřevina rostoucí v současnosti především v Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku, na Balkáně a v severní Africe.

Klady: Studie z poslední doby prokázaly, že mandle jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka. Navíc obsahují další řadu vitaminů, které jsou tělu prospěšné. Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.

Zápory: Jako u všech ořechů, obsahují mandle velké procento tuků, je proto vhodné konzumovat pouze menší dávky.

Kešu

Původ: Kešu jsou semena tropického stromu Ledvinovníku západního. Tento strom roste v jižní a střední Americe a cenné je i jeho dřevo. Hodně se pěstuje i v Indii. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku. Tato dužina je bohatá na vitamín C a slouží k výrobě šťávy a, světe div se, vína. Skořápky ořechů obsahují toxický olej kardol. Řekl bych, že kešu je velmi zvláštní rostlina.

Klady: Obsahují vitamíny B a hodně kyseliny listové. Mají spolu se slunečnicovým semínkem nejvyšší obsah hořčíku ze všech ořechů a semen vůbec. Mimo hořčíku mají také hodně železa, draslíku a fosforu.

Vysoké množství karotenoidů v kešu působí léčivě na kůži, sliznice a oči. Ořechy kešu jsou vhodné při onemocněních nervové soustavy jako je častá nervozita, podrážděnost, deprese, a také při slabosti a únavě. Používají se také při křečích dutých orgánů, jako je tlusté střevo (podrážděné střevo), děloha (bolestivá menstruace) nebo při angině pektoris. Podporují regeneraci a jsou vhodné při anémii.

Zápory: Mezi zápory bych vyzdvihl opět vysoké procento tuků.

Závěrem

Posledních pár slov na závěr, než uvedu tabulku s hodnotami. Ořechy jsou všeho všudy velice zdravé a našemu organismu prospěšné. Ovšem není všeho s mírou! Není dobré cpát se oříšky k prasknutí. Nejlepším řešením je nadělat si dávky na každý den. Nebo jak to dělám já. Já si koupím sáček oříšků a dávám si max 50 g na den (ovšem ne každý den, mám i období, kdy k oříškům ani nepřičichnu), přičemž pokud má sáček 200 g, od oka si odsypávám tak, aby my to vyšlo právě na 4 dávky. Tímhle chci říct, že 50 g oříšků na den bohatě stačí!

Tabulka nutričních hodnot (bílkoviny/tuky/sacharidy)

Arašídy: 27 g /44 g /24 g

Kešu: 15 g / 46 g / 25 g

Lískové ořechy: 14 g / 63 g / 11 g

Mandle: 20 g / 52 g / 12 g

Para ořechy: 12 g / 66 g / 9 g

Pekanové ořechy: 8 g / 64 g / 17 g

Vlašské ořechy: 16 g / 60 g / 15 g

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?