Maso nemaso - nové zdroje bílkovin

8. 12. 2013
Komentáře
Maso nemaso - nové zdroje bílkovin

V poslední době velmi často slýcháme o nekalých praktikách prodejců a o jejich mase nemase. V tomto kontextu se však nacházejí nové potraviny a zdroje bílkovin, které jsou použitelné i ve fitness. Co je ROBI maso nebo Quinoa?

Maso nemaso - nové zdroje bílkovin

Jistě to znáte, jdete do supermarketu a hledáte dobré maso. Ale co to? Žádné kvalitní tu není, dokonce jsou tu takové, které mají vždy původ v Polsku nebo snad obsahují masa pouze třeba 85 %. To není přece maso, pomyslíte si, a proč byste měli kupovat drahou vodu se solí? Ano, přesně toto je realita dnešního masného průmyslu, proč se tedy občas nezamyslet a nevyzkoušet něco zcela nového a nepoužitého. Vegani toto znají, pro snahu zajistit si dostatek bílkovin dělají průkopníky v oblasti zdravé výživy a nových zdrojů. Poučme se pro jednou od nich.

ROBI maso

Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsi rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty! Rostlinné maso Robi je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které obvykle připravujeme. Maso připomíná svým vzhledem, ale především i chutí. Podle stanoviska dietologa a akreditovaných laboratoří splňuje zhlediska kulinářského i nutričního požadavky moderní výživy a jejím zdravotním a dietním požadavkům.


Je na trh dodáváno ve čtyřech variantách jako sekaná, plátky, nudličky (čína, karbanátky). Upravuje se téměř stejným způsobem jako maso, tj. krátkodobým vařením, dušením, smažením. Navíc lze je použít i za studena např. do salátů.

Nutriční  hodnoty na 100 g

Bílkoviny

20,80g

Sacharidy

10,76g

Tuky

0,03g

Sůl

0,78g

Voda

64,8‑68,4%

Sušina

31,6‑35,2%

Minerální látky

1,11 – 1,45%

Energetická hodnota

523 kJ/100

Quinoa

Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena se tradičně používala jako obilnina – mlela se z nich mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek. I dnes si zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“, dávala sílu válečníkům i malým dětem. V posledních letech se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu „moderního“ světa. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Nenápadná quinoa je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny pozitivně ovlivňuje naše trávení. Všechny kulturisty pak bude zajímat, že i Quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, podobně jako například sója.

Jaké živiny očekávat od Quinoje (na 100g): 1 539 kJ/368 kcal. Bílkoviny: 18,1 g. Sacharidy: 59,2 g. Tuky: 6,1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,71 g). Vláknina: 7,0 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,005 g, hořčík 197 mg (65,7% DDD), fosfor 457 mg (57,1% DDD), železo 4,57 mg (32,6% DDD), vitamin E 2,44 mg (24,4% DDD), thiamin 0,36 mg (25,7% DDD).

Tempeh

Tempeh nebo také tempe je javánský potravinový produkt, který je tvořen sójou a vzniká během fermentačního procesu. Obzvláště je oblíbený na ostrově Jáva, kde jde o hlavní zdroj proteinů. Stejně jako tofu je tempeh vyráběn ze sojových bobů, ale tempeh je zcela jiným produktem s odlišným nutričním složením a strukturou. Díky fermentaci získává Tempeh nejen vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Právě pro jeho výživnou hodnotu je produkt používán ve vegetariánské kuchyni, někdy je i brán jako náhražka masa. Ale tempeh byl označován jako "Javanéské maso" už dlouho předtím, než lidé objevili jeho výživnou hodnotu.

Nutriční hodnoty sýru tempeh na 100 gramů

Bílkoviny 19 g
Sacharidy 8 g
Tuky 9 g

A další možnosti jsou na snadě. Zabrušte mezi regály supermarketů nebo do zdravých výživ a ptejte se. Máte mnoho možností výběru.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?