Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Omyly v posilovně (II.)

14. 9. 2013
Komentáře
Omyly v posilovně (II.)

První díl našich omylů v poslovně, nás provedl tréninkem hrudníku. Dozvěděli jsme se, proč necvičit benchpress hlavou dolů a jaké jsou nejčastější chyby při cvičení "rozpažek". Dnes se podíváme na chyby v tréninku zad a bicepsu. Opět s lehkou nadsázkou.

Omyly v posilovně (II.)

Díky tomu, že měl první díl článku poměrně slušný ohlas, se dnes podívám trochu kriticky dále do hloubi kulturistických neduhů a špatných zvyků, kterých bohužel stále v posilovně vídám více, než  by bylo zdrávo a také více, než  by vaše tréninkové úsilí potřebovalo. V minulém díle jsme sledovali snahy sportovců o maximální výkony při benchpressu, jejich zapojení spodní části prsou a také na to, jak je to vlastně s mostováním. Dnes se podíváme na trénink zad a bicepsu.

Mrtvolu necvičím, bolí mě z ní záda - mrtvý tah je  nároční cvik, o to však méně náročné je najít důvod, proč ho necvičit a nezařazovat do tréninku. Chápu, jedná se opravdu o náročný cvik, do kterého se zapojuje celá řada svalových vláken a velké svalové partie. Pokud to vezmeme od začátku, tak prvotní pohybový moment čince dávají dolní končetiny. Právě ty jsou také 50 % úspěchu. Dále se do činnosti velmi mohutně zapojují vzpřimovače páteře, trapézový sval, biceps a celý mohutný val zádových svalů. Tím máme již vytíženou téměř jednu polovinu svalů na našem těle a je pravdou, že tyto svaly si vezmou opravdu mnoho energie. Právě to, nebo snad množství kyslíku, které musíte do těla dostat během pár vteřin, vede cvičence k tomu, aby cvik nezařazovali. Nepatřete tedy mezi ně. Pokud vás bolí záda, je to pouze špatnou technikou anebo slabým zádovým svalstvem, nic jiného v tomto svou roli nehraje. Navíc mrtvý tah je tím nejlepším cvikem, který můžete použít pro rozvoj hloubky zad.

Ondřej MlakaMrtvý tah na spodní kladce? - ve stoji se vám cvičit nechce. Přesto vídám dnes a denně spoustu chlapců, kteří buď nepochopili cvik zvaný "přítahy na spodní kladce" nebo zde jedou mrtvý tah. Jejich mohutný předklon následovaný silným záklonem a deseticentimetrovým dotahem, dává spodní části zad docela slušně zabrat. Budete potom mít vzpřimovače, jak dvě lodní lana. Přesto však rozvoji svých zad příliš nepomůžete. Trup by měl být u přítahů spodní kladky stabilní a neměl by se nijak výrazně prohýbat nebo ohýbat.

Pohybový moment - téměř všechny cviky na záda, se dají poměrně slušně ošidit. Za všechno mohou naše silné vzpřimovače, které dokážou téměř všechnu práci odvést za nás. Pokud tedy děláte přítahy v předklonu, nebo stahujete kladku, dokážete si mohutným pohupem práci velmi usnadnit a zvládnout tak i hmotnost, na kterou byste při korektní hmotnosti ani nepomysleli. Nedělejte to, vaše záda jsou stále jen jedna a rozhodně jim tento "tréninkový" postup nepomáhá.

Shyb nebo výmyk? - crossfiteři to jistě znají. Mají dělat 20 shybů, jak je ale udělat, když normálně děláte zhruba 10 a dále nemůžete. Uděláte je jednoduše, za pomoci pohupu, ale tak silného, že se pohyb spíše podobá gymnastickému výmyku. Vím, crossfitová tréninková pravidla uznávají právě tento výmyk jako shyb a chápu je, ale pokud chcete budovat svalovou hmotu, z těchto vod se neinspirujte. Shyby jsou jeden z nejnáročnějších cviků, u kterých jsou maximálně přetíženy zádové svaly i svaly paže. Stačí jeden špatný pohyb a váš biceps může být srolován až u brady.

Arnoldova technika - přesmyčkou jsme se dostali k pažím. Když se někoho zeptám, proč cvičí bicepsový zdvih s tak mohutným záklonem. Odpoví mi, že se jedná o jeho provedení, ale inspiraci má od Arnolda. Ten přeci dělal taky takové zdvihy a podívejme se, jaké měl paže. Jednou a pro vždy. Pokud nejste schopni zvládnout korektní techniku s nízkou hmotností, tím myslím většinu toho, co lidé v posilovně zvedají. Tak nedělejte cheating. Jednou, dvakrát a možná i třikrát to vyjde. Po čtvrté vám ale "křupne" v zádech a vy budete muset na chvíli trénink vynechat.

Hlavně izolovaně - ano biceps vybudujete pouze izolovanými cviky, takže honem do zástupu za Scottovu lavici nebo k jednoručkám a dělejte izolovaný cvik. Omyl. Na vrcholek se zaměřujte v tom případě, že plánujete jít na kulturistické pódium nebo jste již tak vyspělí s 50 cm paží, že je to to poslední, co vám chybí. Jindy nemají izolované cviky smysl. A volte spíše cviky s velkou činkou nebo s jednoručkami.

Tanec před zrcadlem - občas mi připadá, že lidé vůbec nechápou, co v posilovně dělají. Přijdou, vezmou pětikilové jednoručky a začnou před zrcadlem máchat činkami v "modifikovaném" bicepsovém zdvihu. Připadá mi to jako druh tance a tanečníci, jako umělci snažící se nás v posilovně vybavit. Zkuste jim prosím příště ukázat, kde že ten biceps je a co mají při tomto tréninku cítit.

I když se dá najít celá řada dalších velkých omylů, tyto jsou ty nejčastější a právě ty, kterým bychom se měli, nebo alespoň mohli během tréninku vyhnout.

Gym accident

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?