Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

DYNAMIC YOGA

19. 8. 2013
Komentáře
DYNAMIC YOGA

Pryč se spojením jógy a pomalými pohyby! Dynamic Yoga je nekonvenční zajímavé cvičení, které vás dostane rychle do formy. Naučte se ovládat své tělo a získejte vypracovanější postavu!

DYNAMIC YOGA

Trenérka jógy Leah Kim vytvořila novou formu jógy, která se opírá o pět základních pilířů sportu – kardio, sílu, rovnováhu, pružnost a stabilitu. Pomáhá rozvíjet všechny tyto ohledy fyzické kondice a současně zvyšovat uvědomování si pohybů vlastního těla. Dynamic Yoga posiluje stabilizační svaly trupu a vylepšuje pružnost, zlepšuje také držení tělavyrovnává svalové dysbalance.  Nečekejte, že se jedná o relaxační cvičení, i z Dynamic Yogy budete odcházet příjemně unavení.

Dynamic Yogu může vyzkoušet každý muž i žena. Nejsou tu omezení věku ani fyzické kondice a zdatnosti. Je běžné, že ze začátku přijdete na pár problémů – ať už s rovnováhou, pružností, výdrží nebo celkovou kondičkou. Lektor je tu ale od toho, aby na chyby (například prohnutá nebo vyboulená záda) upozorňoval a pomohl vám postupně se zlepšovat. Nebuďte tedy z počátečních neúspěchů zklamaní, a dejte Dynamic Yóze šanci.

Dynamic Yogu můžete vyzkoušet i doma za pomocí knižních nebo internetových průvodců. Pokud jste ale úplní začátečníci, kteří nikdy nevyzkoušeli ani hodinu klasické jógy, bude lepší, abyste z počátku trénovali s lektorem. Ten dohlédne na případné chyby, jak ve cvičení, tak v dýchání, které byste si doma nemuseli uvědomit. I když jak se v józe říká, cvičení je bezpečné, nasloucháte‑li pozorně svému tělu.

Jak lekce Dynamic Yogy vypadá? Trvá asi 60 minut a jako většina lekcí se dělí do třech okruhů – zahřátí, hlavní část a protažení. Rozcvička je dynamická, vaše tepová frekvence se začne zvyšovat, cvičí se kardio a propínají se všechny svaly těla, ty se pořádně zahřejí a připraví na nadcházející část. V té se cvičí jednotlivé cvikové sestavy, které vycházejí z tradičních pozic jógy (pozdrav slunci, bojovník, tanečník, židle apod.). Při těchto sestavách trénujete přechod z dynamických cviků do statických jógových pozic. V každé pozici se trénuje také výdrž, držíte v nich alespoň po dobu pěti nádechů a výdechů. Zapojují se tu stabilizační svaly trupu a také hluboko uložené svaly, postupně se zapojují všechny svalové skupiny, takže se vaše tělo stává všestranně propracovanější. V hlavní části se učíte i rovnováze a osvojujete si jednotlivé jógové pozice. Zvláště z počátku je těžké naučit se správné rovnováze, lektoři tu doporučují najít si jeden bod a soustředit se na svůj dech. Jako další se tu rozvíjí pružnost (budete zapojovat kolenní šlachy, spodní část zad, kyčle, páteř), a poté přejdete i k „běžnému“ posilování břišních svalů, boků nebo zad. Třetí částí lekce je relaxace. Při ní se fyzicky i duševně uvolníte a načerpáte nové síly. Každý lektor určuje dobu pro relaxaci jinak dlouhou, někde to mohou být tedy jen 2, jinde i 10 minut. Při relaxaci si buď sednete do tureckého sedu, nebo lehnete na záda a budete relaxovat při uklidňující hudbě nebo za úplného ticha.

V současnosti si v Čechách získala Dynamic Yoga dvě tváře – jednak je tu Dynamic jóga, která vychází z Hatha Yogy a Asthanga Yogy. Oproti klasické józe tu zapojuje po celou dobu cvičení kardiovaskulární systém a klade důraz na plynulé přecházení z jednoho pohybu do druhého. Někteří ji nazývají dynamickou nikoli kvůli dynamice vnější, ale vnitřní – tento druh jógy má tedy zvyšovat pociťování vlastního těla. Druhým odvětvím je Nike Dynamic Yoga, která je modernější a méně konveční. Obě odrůdy Dynamic Yogy, se ale v praxi spojují (spolu s dalšími odrůdami Yogy), takže se dá říci, že v současnosti nelze přesně připravit cvičence na to, co ho na lekci Dynamic Yogy čeká, a jaké primární cíle se během lekce kladou – v nejlepším případě by se tu ale měli skloubit obě hlavní mety – nalezení duševního míru a posílení těla.

Dynamic yoga - videa

zdroj: youtube.com
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!