Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku

Komentáře
4
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Zadek, gluteály či pozadí? Tolik názvů pro jednu a tutéž partii – pěkně vypracované a pevné hýždě jsou dominantou každé ženy a plusovým bodem každého muže. Nicméně dopracovat se k pořádnému kulatému zadku není jen tak. A především ženy s tím mívají problémy. Přinášíme proto účinné cviky pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou dosáhnout vysněných, perfektně tvarovaných a pevných hýždí.

Jak zpevnit zadek?

Pevné hýžďové svalstvo je nejen centrem pozornosti, ale i určitým znakem našeho zdraví. Oslabené hýžďové svalstvo se může podílet na bolestech v bedrech, které jsou pro dnešní společnost bohužel celkem typické. Při cvicích zaměřených na hýždě se proto vyhněte častým chybám, jako je nevhodné zapojování bederních vzpřimovačů, nesprávné držení zad (kulacení nebo prohýbání), přetěžování kloubů a špatné dýchání.

Hýždě jsou tvořeny třemi velkými svaly (velký, střední a malý sval hýžďový), z nichž výsledný vzhled hýždí má na svědomí právě velký sval hýžďový. Hýždě byste tak měli posilovat komplexně a v celé jejich šíři, abyste docílili silného a zdravého pozadí. Pokud chcete hýžďové svalstvo převážně zpevnit, cvičte pomalu a tahem. Pokud chcete i přibrat na objemu, cvičte převážně intenzivně a se zátěží.

Není žádnou novinkou, že nejoptimálnější je při tréninku zařazovat cviky komplexní, to znamená cviky se zapojením více svalových skupin včetně středu těla. Jinak tomu není ani při tréninku hýždí. Staré známé dřepy či mrtvý tah jsou klasické komplexní cviky na zadek určené mimo jiné k posílení spodní části těla. A to se týká jak mužů, tak žen! Tyto cviky však patří především do posilovny.

Stojící žena se zpevněným vytvarovaným zadkem.
obrázek z archivu NEBBIA

TOP 10 cviků pro domácí cvičení k dokonalému zadečku

Svalům dokážeme dát zabrat i pomocí cviků s vlastní vahou v prostředí domova. V tomto článku se zaměříme na cviky zatěžující hýžďové a stehenní svaly, jež budete moci provádět bez strojů a speciálních pomůcek doma v pokoji. Pro cviky na zpevnění zadku vám bohatě postačí obyčejná podložka na posilování. Budete‑li chtít dát zabrat vašim svalům ještě trochu víc, zakomponujte do tréninku tréninkové gumy.

Z uvedených cviků si případně dle trénovanosti vyberte jen některé nebo je postupně střídejte dle libosti. Pokud se vám rutina zalíbí a budete si ji chtít zopakovat, přidávejte buď na délce cvičení (tj. zvyšujte počet zvolených cviků, sérií či opakování), nebo například na závaží, máte‑li je v domácích podmínkách k dispozici. Vybrané cviky na hýžďové svaly můžete vyzkoušet zařadit třeba i do HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink) tréninku, a využít tak i pouhých 15 minut k efektivnímu tréninku.

Nesmíte zapomenou na stravování, které je stejně důležité jako cvičení! Přečtěte si článek jak by mělo vypadat perfektní potréninkové jídlo a suplementace.

1. Zanožování ve stoje

Provedení cviku: Výchozí pozice je ve stoje. Můžete si pomoci tím, že se opřete rukama o zeď. Noha jde vzhůru, ústy vydechněte. Pohyb je plynulý a pomalý, noha natažená. Nevytáčejte pánev, špička nohy směřuje dolů. Záda neprohýbejte, stáhněte břišní svalstvo. Nohu zvedněte co nejvýše, s pohybem dolů se nadechněte. Zaměřte se na aktivování hýždí jakožto iniciátora pohybu, odkud musí pohyb vycházet.

Žena provádějící cvik zanožování ve stoje
obrázek z istockphoto.com

Opakování: 30x na každou nohu, 3 série.

Alternativně: Cvik můžete provádět i na zemi v poloze na čtyřech. Ruce i nohy svírají s tělem pravý úhel. Jedna noha je natažená, táhlými pohyby směřuje nahoru a poté dolů. Na zemi můžete buď zvedat nohu nataženou, nebo pokrčenou. Pokrčená noha svírá v koleni pravý úhel, nohou kmitáte nahoru a dolů (vracíte nohu do pozice na koleno, poté opět zvedáte do vzduchu).

Žena provádějící cvik zanožování v kleče
obrázek z istockphoto.com

Těžší varianta zanožování je s činkami. Opřete se o podložku do vzporu. Podložky se tak dotýkají pouze dlaně a špičky nohou. Do dlaní si však umístěte činky. Jděte do vzporu, záda jsou rovná a pevná. Zvedněte levou ruku s činkou a zanožte přitom pravou nohu. Poté cvik opakujte s pravou rukou a nataženou levou nohou.

Opakování: 15x na každou nohu, 3 série

2. Unožování ve stoje

Provedení cviku: I u tohoto cviku se můžete opřít o zeď. Záda jsou pevná, pohyb plynulý a pomalý. Unožujte do strany do výšky cca 30 centimetrů a poté ji vracejte zpět.

Žena provádějící cvik unožování ve stoje

Opakování: 30x na každou nohu, 3 série.

Alternativně: Stejně tak můžete cvičit i na zemi. Ruce a nohy svírají s tělem pravý úhel, jedna noha se zvedá do strany, špička nohy tvoří tzv. fajfku. S výdechem nohu zvedáte, s nádechem pokládáte na podložku. Unožovat můžete také vleže na boku, propnutá noha míří co nejvýše (alespoň úhel 70 °), poté se opět dotýká spodní nohy.

3. Dřepy

Provedení cviku: Výchozí postoj je na šířku pánve či o něco širší. Ze stoje přejděte plynule do dřepu, ve spodní pozici se soustřeďte na zapojení hýžďových svalů a vraťte se zpět do výchozí pozice. V horní poloze nesetrvávejte příliš dlouho. Při pohybu dolů se nadechujte, nahoru vydechujte. Při cvičení se nepředklánějte, paty tlačte do země a core těla mějte zpevněný. To, že kolena nesmějí přesahovat špičky, je překonaný mýtus, spíše se snažte kolena nevtáčet dovnitř.

Žena provádějící cviky dřepy
obrázek z istockphoto.com

Opakování: 20x, 3 série.

Alternativně: Kromě dřepů se závažím, které jsou však vhodné spíše pro prostory posilovny, představují výbornou alternativu pro domácí prostředí dřepy s výskokem, u nichž rozhýbete kardiovaskulární systém, anebo s posilovacími gumami okolo kolen. Díky nim (resp. díky působení proti stahovací síle gumy) zase zapojíte více svalů.

4. Zvedání pánve v lehu na zádech

Provedení cviku: Sedněte si na zem, ruce umístěte za záda. Zvedněte trup těla, zatímco vám ruce zůstanou oporou. Nohy jsou pokrčené v kolenou ve vzdálenosti od sebe na šířku pánve. Při zvednutí je tělo v jedné rovině se zemí. Zvedejte tělo nad zem a poté ho opět přibližujte k podložce. V horní poloze vydržte několik sekund s kontrakcí hýžďových svalů, teprve poté spusťte pánev znovu dolů. Vyvarujte se prohýbání v bedrech.

Žena provádějící cvik zvedání pánve v lehu na zádech
obrázek z blog.fitbit.com

Opakování: 20x, 3 série.

5. Kontrakce (tisknutí) hýždí

Provedení cviku: Jednoduchý a známý cvik, který se dá praktikovat v každé volné chvíli. Stůjte vzpřímeně, zatáhněte břišní svaly. Následně s výdechem přitiskněte obě půlky k sobě, chvíli v této poloze setrvejte a poté hýžďové svaly opět povolte.

Opakování: 100x

Alternativně: Cvik se dá praktikovat i při sezení.

6. Výpady vpřed

Provedení cviku: Stůjte vzpřímeně s nohami od sebe na vzdálenost o něco větší, než je šířka pánve. Záda jsou pevná. Vykročte dopředu, stehno vykročené nohy se tak dostane do vodorovné polohy. Při vykročení se nadechněte, při návratu vydechněte. Střídejte nohy mezi sebou, pohyb přitom provádějte co nejníže. Tento cvik není vhodný pro ty, kteří mají problémy s klouby.

Žena provádějící cvik výpady vpřed

Opakování: 30x na každou nohu, 3 série.

Alternativně: Chcete‑li přidat na obtížnosti, přidejte si závaží. Doma postačí lahve naplněné vodou, nevlastníte‑li jednoručky, v posilovně lze poté umístit činku na záda podobně jako u dřepů.

7. Výpady vzad (zakročení)

Provedení cviku: Stůjte vzpřímeně s nohami od sebe na vzdálenost o něco větší, než je šířka pánve. Jednou nohou udělejte krok vzad, druhou nohu pokrčte. Při pohybu vzad se nedechněte, při navrácení nohy do původní polohy vydechněte.

Žena provádějící cvik výpady vzad
obrázek z istockphoto.com

Opakování: 30x na každou nohu, 3 série.

Alternativně: Chcete‑li přidat na obtížnosti, přidejte si závaží. Doma postačí lahve naplněné vodou, nevlastníte‑li jednoručky, v posilovně lze poté umístit činku na záda (podobně jako u dřepů).

8. Kroužení

Provedení cviku: Klekněte si na podložku, opřete se dlaněmi o zem. Ruce a nohy svírají s tělem pravý úhel. Natáhněte nohu do výšky a začněte s ní napodobovat malé kroužky. Poté nohy vyměňte. Cvičení zapojuje i zádové svalstvo, nicméně dbejte na zpevněný střed těla – neprohýbejte se.

Žena provádějící cvik kroužení nohou
obrázek z istockphoto.com

Opakování: 30x na každou nohu, 3 série.

9. Sumo dřepy

Provedení cviku: Stoupněte si vzpřímeně, nohy jsou doširoka rozkročené. Paty míří ven. Pomalu se pokrčujte v kolenou, míříte směrem dolů. Tělo je v jedné rovině. Pří pohybu dolů se nadechujte. Dostaňte se do nejnižšího bodu, poté se s výdechem zvedněte.

Žena provádějící cvik sumo dřepy
obrázek z popsugar.co.uk

Opakování: 10x, 3 série

10. Výstupy na lavici

Provedení cviku: Můžete použít lavičku, přepravku, židli nebo jakýkoliv schod. Stupínek by však neměl být výše než vaše koleno. Vystupujte střídavě nohama na lavičku a zase došlapujte zpět na zem. Síla vychází ze spodní nohy. Při pohybu dolů se nadechněte, při pohybu nahoru vydechněte.

Žen provádějící cvik výstupy na lavici
obrázek z popsugar.co.uk

Opakování: 20x na každou nohu, 3 série.

Není to jen o perfektním tréninku, ale i o správně nastavené stravě!

Dokonalý zadek není otázkou několika návštěv posilovny, ale naopak jsou záležitostí systematického a pravidelného tréninku zasahujícího všechny svaly hýždí z více úhlů.

V neposlední řadě hraje roli také vyvážená strava s dostatečným, avšak ne přebytečným množstvím všech makro i mikroživin. Základem pro přeměnu a tvarování postavy nebo budování svalové hmoty je adekvátní příjem bílkovin. S tím nám hravě může pomoci kvalitní syrovátkový nebo vícesložkový rostlinný protein.

Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Nejlepší cviky na nohy! TOP 7 cviků na kvadricepsy
Dnes si představíme nejefektivnější cviky k vytvarování, posílení a zesílení přední strany stehen!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Nejlepší cviky na kulatá ramena a mohutné trapézy!
Jak správně a efektivně cvičit ramena? Na to se zaměříme v dnešním článku!
Nejlepší cviky na záda s vlastní váhou doma!
Nejlepší cviky na záda s vlastní váhou doma!
Opomíjené zádové svaly se mohou začít bolestivě ozývat třeba v období, kdy sedíme déle, než jsme zvyklí. Věnovat bychom jim měli stejnou pozornost jako třeba bicepsům nebo našim sedacím partiím. Po vyzkoušení těchto 5 cviků nám jistě dáte zapravdu, že i doma dokážete budovat silná záda, která poskytnou vaší páteři skvělou oporu.
Nejlepší cviky na vnitřní stranu stehen!
Nejlepší cviky na vnitřní stranu stehen!
Chcete vědět, jak nejlépe vyzrát nad svými stehny? Kombinace výživy a komplexního tréninku je tou správnou cestou, jak získat dokonalé nohy.
HIIT spolehlivě spaluje tuky a zlepšuje kondici. Jak na něj?
HIIT spolehlivě spaluje tuky a zlepšuje kondici. Jak na něj?
Kratší čas a lepší výsledky? To zní lákavě, ale pozor, není to jen tak. HIIT je vhodný pro ty, kteří se nebojí pořádné výzvy. Podívejte se s námi, co přesně vysoce intenzivní trénink je a jak si jej správně nastavit pro rychlé výsledky.
5 nejlepších cviků pro pevný zadek, které zvládneš v každé posilovně
5 nejlepších cviků pro pevný zadek, které zvládneš v každé posilovně
Pevný, kulatý zadeček, to je, oč tu běží. Nepotřebujeme dělat desítky cviků, stačí těchto 5 a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Bez této silné pětky se žádná fit žena neobejde.
Jak na kulatý zadek? Poradíme ti se cviky i stravou
Jak na kulatý zadek? Poradíme ti se cviky i stravou
Bootybuilding hýbe světem. Mít krásně tvarované sedací partie, není jen výsadou fitness modelek. V dnešním článku vám ukážeme pěkně od základů, jak si nastavit jídelníček, trénink a regeneraci. A vy se můžete vydat na cestu k dokonale tvarovanému zadku!
Jak by mělo vypadat perfektní potréninkové jídlo a suplementace?
Jak by mělo vypadat perfektní potréninkové jídlo a suplementace?
Stále dokola slýcháme, co by mělo dokonalé potréninkové jídlo obsahovat a stále jsou na to odlišné názory. Dali jsme dohromady vše, co věda ví, a sepsali pro vás kompletní návod na dokonalou potréninkovou výživu a suplementaci!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!