Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Biologická hodnota bílkovin - vyberte ty pravé

5. 7. 2012
Komentáře
Biologická hodnota bílkovin - vyberte ty pravé

Velmi často dostávám dotazy na to, která z bílkovin je právě ta nejvyužitelnější, a kterou bychom v jídleníčku měli konzumovat co nejvíce. Stejně tak vyvstává tradiční otázka, zda konzumovat bílkoviny rostlinného typu nebo bílkoviny, které pocházejí ze zvířecí říše. Myslím, že v dnešní době vám již dokážeme nabídnout dostatečně validní informace, které by mohly vaše výživové kroky nasměrovat tam, kam patří. Jistě zvolíte sami velmi správně a ve svém jídelníčku se zaměříte opavdu na ty potraviny, které dokáže naše tělo beze zbytku využít.

Biologická hodnota bílkovin

Jak jste měli možnost na našich stránkách již mnohokrát číst, bílkoviny jsou nezbytnou složkou potravy, zdrojem esenciálních a neesenciálních aminokyselin. Jejich kvalitu poměřujeme mnoha hodnotami. Jednou z nich a snad i jednou z těch nejobjektivnějších je biologická hodnota.

Bílkoviny

Biologická hodnota bílkovin z různých zdrojů není stejná. Bílkovina je plnohodnotná, má-li obsah esenciálních a neesenciálních aminokyselin vyvážený z hlediska fyziologických potřeb člověka. Bílkovina není plnohodnotná, pokud se byť i jediné esenciální aminokyseliny nedostává. Tato aminokyselina se pak nazývá limitující, neboť hodnotu bílkoviny omezuje. Navíc, při nevyváženém zastoupení aminokyselin v potravě, ty aminokyseliny, kterých je výrazný přebytek, omezují využití aminokyselin zastoupených nedostatečně (např. soutěží o přenašeče ve střevní stěně). Biologická hodnota bílkovin živočišného původu je všeobecně vyšší než hodnota bílkovin původu rostlinného. Neplnohodnotné však mohou být i některé živočišné bílkoviny, např. kolagen.

Optimální aminokyselinové složení má např. laktalbumin a  ovalbumin.  Biologická  hodnota  bílkoviny  může  být  jiná  v čistém  stavu a jiná ve směsi s ostatními složkami potravin, které její využití ovlivňují. Zejména v rostlinách je velké množství látek, které s bílkovinami tvoří špatně stravitelné komplexy (tanniny, kyselina fytová), nebo brzdí jejich štěpení v trávicím ústrojí. Zjištění aminokyselinové skladby určité bílkoviny ke stanovení její biologické hodnoty samo o sobě nestačí. Rozhodující jsou výsledky testů na zvířatech, které umožní posoudit stravitelnost bílkovin a využití vstřebaných aminokyselin v lidském organismu. Relativní biologická hodnota bílkovin z různých zdrojů je tato:

Biologická hodnota bílkovin

  • Syrovátková bílkovina 100
  • Vaječný bílek  95
  • Hovězí maso  91
  • Kasein 86
  • Hrách  +  0.1% methioninu 81
  • Sojová bílkovina +  0.1% methioninu 70
  • Hrách  +  pšenice  66
  • Pšenice  +  sojová bílkovina 64
  • Pšenice  +  0.16% lysinu 55
  • Hrách  54
  • Pšenice 44

Maso - bílkovinyZ přehledu vyplývá nižší biologická hodnota bílkovin rostlinného původu. Současně je však zřejmé, že je možné ji zvýšit přídavkem limitující aminokyseliny, nebo kombinací rostlinných bílkovin z různých zdrojů. Limitující aminokyselinou obilovin je lysin, následovaný threoninem a v případě kukuřice navíc i tryptofan. Poměrně dobrou skladbu aminokyselin má rýže. Nevýhodou je však nízký obsah bílkovin v rýži (5 – 7%), nižší než např. v pšenici. Společnou nevýhodou obilovin je to, že bílkoviny provází velké množství škrobu, což může zvýšit energetický příjem nad žádoucí úroveň. Limitující aminokyselinou luštěnin je methionin. Z luštěnin je nejhodnotnější sója, následována hrachem, fazolemi a čočkou. Známou a ne příliš oblíbenou vlastností luštěnin je schopnost vyvolat nadýmání. Souvisí s obsahem oligosacharidů, které tenkým střevem prochází a jsou fermentovány ve střevu tlustém za vzniku plynu. Výhodou luštěnin je to, že obsah bílkovin mají vysoký (2 – 4x větší než cereálie).

Brambory obsahují v sušině cca 10% bílkovin, tj. podobně jako cereálie. Obsah bílkovin v bramborách se zvyšuje hnojením umělými dusíkatými hnojivy, ale za cenu snížení kvality. Pouze polovina dusíku se v bramborách nachází v podobě bílkovin. Zbytek představují volné aminokyseliny, amidy a další dusíkaté látky. Biologická hodnota bílkovin brambor činí 70% hodnoty bílkovin vajec a lze ji proto považovat za velmi dobrou. Brambory jsou dobrým zdrojem lysinu, ale obsahují málo sirných aminokyselin. Vhodně se proto doplňují s cereáliemi, kde je situace opačná.

Houby mají vysoký obsah chitinu a bílkoviny v nich představují jenom 40% z celkového množství dusíkatých látek. Biologická hodnota bílkovin hub je však vysoká a blíží se bílkovinám živočišným.

Doufejme, že vám náš přehled pomohl k tomu, aby jste do svého jídelníčku zařadili opravdu ty bílkoviny, které potřebujete. Nezapomínejte, že s dostatečným příjmem bílkovin je spojen i růst vaší výkonnosti a svalové hmoty.

Dusíková bilance
Jak jsem se již zmínil výše (v tomto případě zopakování není na škodu), správný příjem proteinů je pro naše zdraví velmi důležitý. Dostatečnost dodávky bílkovin se dá měřit pomocí tzv. dusíkové bilance. Ta je hlavním ukazatelem metabolismu bílkovin (katabolismus/anabolismus). V jednoduchosti se jedná o rozdíl mezi dusíkem přijatým potravou (dusík je součástí bílkoviny jako takové) a dusíkem vyloučeným z těla. Jak se dá odvodit z názvu, pro člověka (rozuměj kulturisty) je důležité, aby se nacházel v pozitivní dusíkové bilanci (dochází k anabolismu= tvorba těl. bílkovin je větší než-li rozpad a může tak docházet k nárůstu svalstva).
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?