Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Ludovít Major - rozhovor (III. část)

29. 5. 2012
Komentáře
Ludovít Major - rozhovor (III. část)

Poslední část našeho rozhovoru s Ludovítem Majorem - osobností, která pro progaci kulturistiky v ČR a na Slovenku udělala tolik, jako málokdo jiný.

První část rozhovoru naleznete zde: LUDOVÍT MAJOR - ROZHOVOR (I.ČÁST)

Druhou část rozhovoru naleznete zde: LUDOVÍT MAJOR - ROZHOVOR (II. ČÁST)

Úvodní obrázek: Redakci MUSCLE&FITNESS pravidelně navštěvuje  i slavné trio zakladatelské generace kulturistiky v Československu: v popředí zleva Alexander Bačinský, Milan Jablonský, Juraj Višný.

Ludovít Major - rozhovor (III. část)

Udržujete s někým ze staré „zlaté éry“ ale i z dnešních profesionálů přátelské vztahy?

Zdravím se s Larry Scottem, Sergio Olivou, Frankem Zanem, Samirem Bannoutem... Z mladších jsem moc dobře vycházel s „neamerickými“ a inteligentnějšími kluky jako byly Miloš Šarčev, Nasser El Sonbaty, Dorian Yates. První dva teď mají bohužel osobní, resp. zdravotní problémy  a na Olympii se už neukazují, Dorianovi se chválabohu daří v podnikání a po rozvodu i v soukromí. Z té novější generace jsou vždy příjemná setkání s Ronnie Colemanem  nu a z  nejnovější  mám nejraději Phila Heatha a Dennise Wolfa.

Ludovít Major a Jan CahaKdybyste měl ohodnotit dnešní profesionální kulturistiku, co byste k ní mohl říct?

Neříkám to rád, ale jde to s ní jednoznačně z kopce. Časy typů  Haneyho, Labrady, Benfatta, Raye, Wheelera, Levroneho, Šarčeva  jsou nenávratně pryč. Přispělo k tomu i odstoupení IFBB od pokusů  o antidopingové kontroly mezi profesionály a také dlouhodobý scestný  trend  v rozhodování. V honbě za neforemní masou se postupně vytrácejí všechny klasické hodnoty vrcholové soutěžní kulturistiky. Jay Cutler je sice v soukromí sympaťák, ale na pódiu vypadá spíš na sumistu. Posledním smutným příkladem je vítězství Branche Warrena nad Dennisem Wolfem na Arnold Classic 2012, kde mu dokonce dali cenu i za nejlepší pózování...

Vyrojilo se mnoho nových českých profesionálů (Osladil, Vaniš, Bureš), sledujete aktuální scénu, jaké výsledky od nich můžeme očekávat a koho byste pasoval na nástupce Pavola Jablonického.

Až tak mnoho zase ne...Kluky znám, všichni tomu dávají hodně, přeji jim úspěchy a doufám, že si zachovají zdravý úsudek v rozhodování, pokud až jít.

Pavol Jablonický  je unikátní zjev a velký sportovec. Svérázný a pro ty, co jej znají blíže, určitě i charakterní a sympatický člověk.

Měl jste možnost procestovat mnoho profesionálních soutěží v USA, která ve vás zanechala největší dojem a na kterou si pamatujete nejvíce?

Byla to Mr. Olympia 1995 v Atlantě, stát Georgia. V rámci finálového prgramu se konalo obrovské překvapení, když na pódium nastoupil Joe Weider a za ním postupně „v civilu“ Larry Scott, Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Frank Zane,, Chris Dickerson, Samir Bannout, Lee Haney a Dorian Yates – všech devět dosavadních vítězů Olympie. To byl velký zážitek, téměř jsem zapomněl i na focení!

Jaká je atmosféra v USA oproti Evropě ve vztahu ke kulturistice?

Dle mých zkušeností je atmosféra v Spojených státech pro bodybuilding obecně víc přejná. Američané uznávají výjimečné a úspěšné lidi. (U nás jim spíš závidí.) A svalnaté borce, mohutné chlapi obzvláště obdivují. Na druhé straně, běžná populace tam ví o kulturistice ještě míň než třeba u nás...

Neměl jste někdy touhu v USA zůstat, zejména po špatné zkušenosti z komunismu v ČR?

Nic ve zlém, ale tady je nutno mladého reportéra trochu poopravit: 1. Komunismus u nás nikdy nebyl. 2. Za tzv. socialismu jsem se do USA nikdy nedostal, 3. Po politickém  převratu v roce 1989 jsem se těšil, že v některých věcech se i my přiblížíme USA. 5. Přiblížili jsme se, ale asi ne právě v těch, co jsme očekávali.

Jistě stále hodně cestujete za kulturistikou, která místa vám nejvíce imponovala a kam se chystáte např. nyní?

Nejpřekvapivější byla asi Šanghaj (MS IFBB 1993), nejexotičtější tichomořský ostrov Guam (MS 1995), nejzajímavější New York (Night of Champions 1997). 

Koncem září letošního roku se v Las Vegas (Nevada) koná Olympia Weekend 2012. Těším se na to, protože to bude moje jubilejní 20. přímá účast jako reportéra na Olympii.

Velmi často se pohybujete také okolo naturální kulturistiky. Jak vnímáte snahy o „čistý“ sport v ČR?

Fandím a držím palce všem jeho vyznavačům! Jak jsem již v úvodu našeho rozhovoru poznamenal, jsem celoživotním naturálním kulturistou. Při jiných příležitostech to moc nezdůrazňuji, protože v dnešní době to mnoho lidí dráždí, nicméně ještě žijí svědkové, kteří pravdivost mých slov mohou potvrdit.  Podle těchto zásad jsem postupoval jako závodník i jako trenér. (Víc tehdejších mladých kluků může potvrdit, jak jsem je „vyhodil“ z našeho klubu, když si ani po varování nedali říci a tajně to zkoušeli se steroidy). A naturální typy jsem se snažil upřednostnit na všech soutěžích i jako rozhodčí.

Měl jste možnost účastnit se soutěží ČSNS v jejich počátcích i dnes. Jak se podle vás změnila úroveň soutěžících v průběhu sedmi let od založení?

Úroveň se celkově zvyšuje přiměřeně charakteru této odnože soutěžní kulturistiky. Tomáš Procházka a lidi kolem něj vykonali v tomto směru kus záslužné práce. Škoda, že kluci na Slovensku poslední dobou nedokážou táhnout za stejný konec provazu. Jako nestranný pozorovatel jsem toho názoru, že mít dvě konkurenční organizace naturální kulturistiky je dlouhodobě nejenom luxus, ale i nesmysl.

Budete se účastnit naturálních soutěží i v tomto roce?

Ano, už se těším! Ať se konají na různých místech Čech, Moravy a Slovenska (Karlovy Vary, České Budějovice, Třinec, Brno, Slovenský Grob, Banská Bystrica, Kežmarok, Dunajská Streda, atd.) vždycky mají v sobě sportovní atmosféru, dynamiku a osvěžující elán.

Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům?

Přátelé, nikdy se nespolčujte s hlupáky, nedejte se ovlivnit a znechutit nepřejnými cyniky. Vzdělávejte se, pracujte na sobě, vybudujte a uchovejte si svoji autonomní osobnost. Myslete kladně, važte si své rodiče, předchůdce a kolegy. Žijte a nechte žít, pomáhejte slabším, šiřte kolem sebe dobrou náladu.

A když  v kulturistice i závodíte, nedávejte si scestný úkol porážet soupeře, ale ať je vaším cílem sebezdokonalení a radost z cesty, kterou překonáváte.

Děkuji za rozhovor…

Ludovít Major je šéfredaktorem magazínu MUSCLE&FITNESS

Ludovít Major - fotogalerie

Popis k obrázkům ve fotogalerii:

  1. Ľudo Major koncem 60. let minulého století, po tréninku na zahradě s malým bráškou.
  2. V roce 1970.
  3. Na mistrovství Československa v roce 1972 obsadil 5. místo v kategorii mužů nad 175 cm.
  4. Ľudovít Major, vítěz Československého žebříčku 1972 v kategorii nad 175 cm.
  5. V roce 1978 vyhráli svěřenci Ľudo Majora na mistrovství Československa dorostu všechny tři kategorie. Vlevo Ivan Turtev, vpravo Milan Rehák, v pokleku Jozef Grolmus.
  6. Ľudo Major jako reportér denníku Šport na letních olympijských hrách 1988 v Soulu.
  7. Celá rodina v posilovně – s manželkou Ruženkou, dcerkami Jankou a Marikou.
  8. První setkáni s Dorianem Yatesem – po jeho vítězství na Mr. Olympia 1992 v Helsinkách.
  9. Na Olympii 1994 v Atlantě se skvělou českou kulturistkou Evou Sukupovou.
  10. S Timeou Majorovou v Los Angeles.
  11. Redakci MUSCLE&FITNESS pravidelně navštěvuje  i slavné trio zakladatelské generace kulturistiky v Československu: v popředí zleva Alexander Bačinský, Milan Jablonský, Juraj Višný.
  12. V herně hotela Orleans v Las Vegas. Letos se připravuje Ľudo Major jako reportér M&F už na svou v pořadí 20. soutěž Mr. Olympia!
     
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Kegelovy cviky: posílení svalů pánevního dna snadno a efektivně
Co je v těle, to se počítá. Přesně toto poupravené rčení by se dalo použít pro posilování pánevního dna pomocí Kegelových cviků. Nejenom, že tím podpoříte normální funkci močového měchýře a střev, navíc zpevníte core či zlepšíte své sexuální zdraví! Tento článek vám představí další benefity i jednoduchý návod k jejich realizaci.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Dopamin: jakou funkci má v těle a proč je tak důležitý?
Už jste někdy slyšeli o dopaminu? Tento neurotransmiter má ohromný vliv na naši psychiku a stojí také za dlouhodobou motivací. Jaké další funkce v lidském těle má?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.