Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Minerály (II. část)

28. 10. 2011
Komentáře
Minerály (II. část)

V prvním díle jsme si představili minerální látky, které označujeme jako makroelementy. Jednalo se pouze o jejich první část, nyní se tedy po díváme na zbývající čtveřici z těchto minerálních látek. První díl článku naleznete zde: MINERÁLNÍ LÁTKY (I. ČÁST)

Minerální látky

Připomeňme si, co to jsou vlastně minerální látky a proč některé řadíme mezi makroelementy. Minerální látky (minerálie) jsou anorganické (neživé) substance (nikoliv sloučeniny) nacházející se v našem těle. Minerální látky plní v lidském organismu mnoho důležitých funkcí. Zúčastňují se výstavby tkání (zejména makroelementy), a to hlavně kostí. Zastávají také funkci biokatalyzátorů (stopové prvky), jsou součástí hormonů a enzymů. Asi 80% ze všech minerálních látek v našem organismu tvoří tzv. makroelementy. Hlavními zástupci této skupiny jsou vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor a síra. Od ostatních látek se liší tím, že jejich příjem je vyšší jak 100mg.

Fosfor (phosphorus‑P)

Fosfor se vyskytuje ve stravě převážně jako fosforečnan. Je nezbytný pro optimální chod trávení a energetický metabolismus. Je také významnou součástí zubů a kostí. Podstatná je také jeho činnost v cyklu zisku energie z ATP.

Jeho doporučeným množstvím je 800‑1200mg, v naší stravě se však objevuje ve větších dávkách (Pozor na kolové nápoje, které obsahují přemíru kyseliny fosforečné), proto jeho doplňování není na místě. Na trhu se jen velmi zřídka setkáte se suplementem určeným čistě pro doplňování fosforu. Fosfor se nachází v mase, ryby, mléko, vejce, sýry. Můžeme ho také přijímat z rostlinných zdrojů, zde je však vázán ve fytátech, proto je velmi málo využitelný.

Velmi důležitý v příjmu fosforu je jeho poměr s vápníkem. Ten by měl být 1,5:1 (P:Ca). Větší příjem fosforu zhoršuje vstřebávání vápníku. Při nízkém příjmu může dojít k svalové a respirační slabosti.

Výživová pyramidaHořčík (magnesium‑Mg)

Hořčík se vyskytuje opět v kostech, ale také v tělních tekutinách a jako kofaktor různých enzymů. Jeho metabolismus souvisí s metabolismem draslíku. Při nízké hladině hořčíku tak není možné dostatečně doplnit hladinu draslíku. (využití i při superkompenzaci v soutěžní kulturistice).

DDD činí 300‑400mg, a nachází se v listové zelenině, mase, ořechách, luštěninách, nejmenované minerální vodě a celozrnných výrobcích. Jeho nedostatek se projevuje jako únava, slabost, bolesti hlavy a náladovost. V současné době česká populace přijímá lehce menší než je potřebné množství hořčíku, proto se jeho cílené doplňování považujeme za vhodné.

Chlor (chloros- Cl)

Jedná se o velmi zajímavou minerální látku. Je součástí žaludeční šťávy (HCl). Udržuje objem krve a mimobuněčné tekutiny. DDD je 750mg, v současné době je však jeho příjem nadbytečný, a to z důvodu jeho příjmu jako NaCl (kuchyňské soli). Jeho nedostatek je velmi vzácný.

Síra (sulphur- S)

Posledním zástupcem makroelementů je síra. Je součástí enzymů podílejících se na detoxikaci organismu, je součástí aminokyselin. Z toho pramení i jeho zdroje příjmu, který je zajišťován hlavně z bílkovin v naší stravě. DDD je 500‑1000mg. Nedostatek je opět vzácný.

Minerální látka

Funkce

Projevy nedostatku

DDD

Zdroje v potravě

Vápník

Součást kostí a zubů

Srážlivost krve

Přenos nervových impulsů

Osteomalacie, osteoporóza, zvýšená nervosvalová dráždivost

800‑1000 mg

Mléko a mléčné výrobky, brokolice, obiloviny, luštěniny

Fosfor

Součást kostí a zubů

Součást DNA a RNA, ATP

Svalová a respirační slabost

800‑1200 mg

Maso a všechny potraviny s obsahem bílkovin

Chlor

Udržuje objem extracelulární tekutiny a krve

Součást HCl v žaludku

Hypochloremická alkalóza

750 mg

Součást kuchyňské soli

Síra

Součást AK a enzymů podílejících se na detoxikaci

500‑1000 mg

Mléko, vejce

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?