Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Jídelníček pro sílu

8. 9. 2011
Komentáře
Jídelníček pro sílu

Pokrok v rozvoji síly je založen na třech proměnných. První proměnnou je trénink, druhou je strava a třetí je suplementace. Bez rovnováhy těchto tří faktorů nemůžeme od svého těla čekat zázraky, v podobě masivního nárůstu svalové síly potažmo svalové hmoty. V tomto článku z našeho "téma měsíce" se budeme zabývat stravou, konkrétně jídelníčkem pro nárůst síly. Představíme si teorii, doporučení i konkrétní jídelníček, který by vám v budování síly měl pomoci.

Jídelníček pro sílu

Oproti zvyklostem si nerozdělíme základní živiny na tři části, tak jak by bylo z biochemického hlediska správné. Ale rozdělíme je dle účelu na dvě kategorie - na zdroje energie a zdroje stavebních látek (bílkovin). Zde si neodmyslím jednu malou odbočku. Vím, e možná budu pranýřován za velmi laické rozdělení kategorií, avšak standardního dělení již máme v našem obsahu dost a pro naše účely i účely článku nové dělení zcela vyhovuje.

Ale zpět k tématu a kategoriím energetických zdrojů a zdrojů stavebních látek. Právě tyto dvě kategorie jsou pro nárůst síly důležité. Optimální poměr stavebních a energetických živin zajišťuje dostatečnou regeneraci pohotové energie (ATP‑CP systém krytí energie), opravu svalové tkáně a růst tkáně nové. Začněme, ale rovnou s uvedením první kategorie.

Zdroje stavebních látek (bílkovin)

Zesílení svalů a nárůst svalové hmoty s vyšší sílou spojený, jsou z pohledu stravy založené na dostatečném přívodu stavebních látek schopných budovat a opravovat svaly. Těmito "cihličkami pro stavbu" jsou aminokyseliny, které se nacházejí pouze v bílkovinách. Podíváme‑li se na strukturu bílkovin, zjistíme, že se v ní spojují aminokyseliny do dlouhého řetěžce, a to pomocí peptidových vazeb a vytvářejí bílkovinu. Tolik z velmi zjednodušené stavby bílkovin. Náš článek zejména o jídelníčku. Podívejme se tedy na bílkovinu spíše jako složku potravy.

Jak jsme si již řekli, dostatečný přívod bílkovin je důležitý pro optimální opravu, nárůst a regeneraci svalové hmoty. Kde však kvalitní bílkoviny sehnat a jak je zařadit do jídelníčku? Podívejte se do následujícího přehledu.

Zdroje kvalitních netučných bílkovin:

  • hovězí, krůtí, kuřecí, králičí a výběrové vepřové maso
  • zvěřina
  • ryby
  • vejce (vaječné bílky)
  • tvaroh a netučné mléčné výrobky
  • proteinové přípravky

Bílkoviny do své stravy zařazujte každé 2‑3 hodiny, a to v dávce max. 40 g. Větší dávka již není pro tělo plně stravitelná a může způsobit nepříjemné pocity v žaludku, plynatost a přetížení trávící soustavy.

Výživa sílaDenní dávka bílkovin

Denní dávka bílkovin je velmi často diskutovaným tématem. Někdo vám poradí užívat 3 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti denně, jiný zase užívat poloviční dávku, což je 1,5 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Ideálním řešením pro vás bude vypočíst si 1,6 násobek vaší hmotnosti a tuto hodnotu si stanovit jako svoje minimum v příjmu bílkovin. Dáme si příklad, jste 80 kg vážící sportovec, váš minimální denní příjem bílkovin by měl být 128 g. Jako maximum si stanovte hranici 1,8 g/kg. Nad tuto hranici již nejsou bílkoviny zcela využitelné a nadmíra bílkovin povětšinou změní svůj účel a stanou se zdrojem energie, nebo jsou vyloučeny z organismu. Opět hovořme v číslech. Jedná se o 144 g bílkovin za den.

Pokud vám občas "ustřelí ruka" a přijmete více bílkovin, než najdete v tomto doporučení, nic netrhejte si hlavu. Denní dávka bílkovin by však neměla z dlouhodobého hlediska přesáhnout 2,2 g/kg denně.

Zdroje energie

Druhou kategorií, na kterou se ve svém jídelníčku musíte zaměřit, jsou zdroje energie.  Jistě nechci stavět na stejnou úroveň zdroje  - sacharidy a tuky, avšak obě tyto makroživiny plní v našem těle podobnou úlohu, a sice úlohu energetickou (nejenom tu, další funkce se lyší)

Pokud chcete opravdu kvalitně sílit a zároveň nabírat svalovou hmotu, musíte současně přijímat dostatek energie. Tento dostatek až nadbytek je základním a klíčovým předpokladem pro rozvoj anabolického prostředí v organismu. Zastoupení jednotlivých zdrojů energie by se však mělo lišit.

Jay Cutler - strava

 

Než se podíváme na jednotlivá doporučení ohledně příjmu "energetických" živin. Řekněme si, kde se v potravinovém koši nacházejí opravdu kvalitní zástupci obou kategorií.

Zdroje komplexních a škrobovitých sacharidů:

  • rýže
  • ovesné vločky
  • těstoviny
  • pečivo (celozrnné)
  • brambory

Zdroje nenasycených tuků:

  • ryby
  • ořechy
  • semena
  • olivový olej a řepkový olej (mononenasycené)
  • slunečnicový a sójový olej (polynenasycené)

Jak jsme si již řekli, zastoupení jednotlivých energetických zdrojů ve stravě by mělo být rozdílné. Hlavním zdrojem energie se pro vás v období rozvoje síly stávají sacharidy. Ty by měly zaujímat 40‑60 % veškeré přijaté energie za den. Pro průměrného sportovce to představuje 5‑8 g sacharidů na kg tělesné hmotnosti.

Tuky přijímejte z uvedených zdrojů. Vždy společně s ostatními živinami. Celkový příjem tuku by měl zaujímat 20‑30 %. 2/3 z celkového příjmu tuku by měly tvořit nenasycené tuky. Zbytek spadá na nasycené a trans‑mastné kyseliny.

Ronnie Coleman - strava a suplementace

 

Rady pro jídelníček

Nyní již přestupme ke konkrétním radám ohledně jídelníčku a shrňme si hlavní body našeho jídelníčku pro nárůst svalové síly, ale i hmoty.

  1. Konzumujte 5‑7 jídel denně
  2. Dodržujte odstupy mezi jídly na 2‑3 hodinách
  3. Zabezpečte příjem 1,6‑1,8 g bílkovin
  4. Přijímejte dostatečné množství energie z komplexních sacharidů (5‑8 g/kg hmotnosti)
  5. Přijímejte 1‑1,5 g tuku na kg hmotnosti
  6. Užívejte kreatin, beta‑alanin a NO produkty pro maximální výtěžnost z tréninku
  7. Využívejte rozmanitých zdrojů bílkovin i sacharidů
  8. Dbejte na správnou hydrataci (35‑40 ml/kg TH)
  9. Využívejte syrovátkové proteiny po tréninku, vícesložkové přes den a noční proteiny na noc
Jídelníček na sílu

Po probuzení: syrovátkový protein (max. 30 g čisté bílkoviny)

Snídaně: 1 celé vejce a vaječné bílky, ovesné vločky, celozrnné pečivo, multivitamin

Svačina: Vícesložkový protein + banán

Oběd: kuřecí maso, rýže nebo brambory

Před tréninkem: pre‑workout suplement - příp. kreatin, beta‑alanin a NO suplement s transportním systémem

Po tréninku: sacharido‑proteinový nápoj, kreatin

Večeře I. : krůtí nebo hovězí maso, brambory nebo těstoviny

Večeře II. : noční protein, glutamin

 
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.